Obligatorisk spillpensum

Hvem er vi, hvordan kom vi hit og hva driver vi egentlig med? For gamere kan svaret leses mellom to permer.

Obligatorisk spillpensum
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Om det å skrive om musikk er som å danse til arkitektur, hva er det da å skrive om dataspill? Tja. Det foregår uansett mye god spillskribling for tida, skriverier som går langt ut over den vante tralten av forbrukerfokuserte spillanmeldelser (grafikken var for slapp!), sprengkåte sniktitter (tre nye skjermbilder!) og nyhetssaker om klær til Xbox Live-avatarer (60 Microsoft-penger for T-skjorta med «Gears of War»-logo!).

Enkelte har til og med lagt fra seg spillkontrollen lenge nok til å klemme ut hele bøker. Tony Motts «1001 videogames you must play before you die» er akkurat det det høres ut som, mens Tom Chatfields «Fun Inc.» er et forsvar av spillenes posisjon i samfunnet. Av alle ting har det også dukket opp et omfattende «Street Fighter»-leksikon (Seriøst? Er det ikke det vi har wikier til?), samtidig som den finurlige retrobloggen GameSpite er ute med sin femte spillbok, en 440 siders feiring av 25-årsjubileet til NES.

Årets mest interessante bøker har allerede rukket å bli noen måneder gamle. I april dukket «Replay: The history of video games» opp, en fascinerende påminner om hvor langt spillmediet har kommet siden fødselen. Tristan Donovan bruker 369 fullstappede sider på å trekke historiske linjer fra 40-tallets gigantiske datamaskiner til 60-tallets «SpaceWar!», gjennom Ataris storhetstid og fall, hvordan id Softwares «Doom» var gjennombruddet for 3d-grafikk, modding og multiplayer på en gang, hvilken rolle land som Spania og Sør-Korea har spilt, den utskjelte drømmen om interaktive filmer og hvordan indieutviklerne ble en motvekt mot megabudsjetterte blockbuster-spill.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer