Anmeldelse: The War On Drugs - «I Don't Live Here Anymore»

Obs! Vanedannende

The War On Drugs viser seg fra sin beste side på «I Don't Live Here Anymore».

STORSLÅTT: The War On Drugs er et band for de store scenene, men i mars spiller de to utsolgte konserter på «intime» Sentrum Scene i Oslo. Frontmann Adam Granduciel (42) lengst til venstre. Foto: Shawn Brackbill
STORSLÅTT: The War On Drugs er et band for de store scenene, men i mars spiller de to utsolgte konserter på «intime» Sentrum Scene i Oslo. Frontmann Adam Granduciel (42) lengst til venstre. Foto: Shawn Brackbill Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«I Don't Live Here Anymore»

The War On Drugs

Rock

Utgitt: 2021
Plateselskap: Atlantic / Warner Music

«For de store scenene.»
Se alle anmeldelser

ALBUM: The War On Drugs er blitt framstilt som «rockens redningsmenn». Det er store ord, men bandet gjør en heltemodig innsats for å leve opp til det. Bandet har et godt tak på det norske publkummet, og har besøkt Oslo flere ganger de siste åra - seinest Oslo Spektrum i 2017. I slutten av mars kommer de tilbake for å spille to utsolgte kvelder på Sentrum Scene.

«Nye Bruce»

Det hadde ikke vært så rart om bandet som ble startet i Philadelphia av Kurt Vile og Adam Granduciel i 2005 tynges av byrden av å være bandet som skal «overta stafettpinnen» etter Bob Dylan og heartland-rockens spydspisser, Bruce Springsteen og Tom Petty. Men det virker ikke som om de lar seg affisere - utover å henvise direkte til Dylan i tittelåten gjennom små drypp og mer direkte: «Like when we went to see Bob Dylan / We danced to Desolation Row». Og - like mye som Bruce er The War On Drugs et band for de virkelig store scenene (Granduciels to år gamle sønn heter for sikkerhets skyld Bruce!).

Tre år

The War On Drugs har brukt tre år på å følge opp 2017-albumet «A Deeper Understanding», som året etter fikk en Grammy for beste rockalbum.

Kurt Vile forsvant etter to album, og bygde en egen karriere med bandet Violators som også har ført ham til Norge mange ganger. Frontmann Granduciel og bassist Dave Hartley har holdt fortet, og rett etter Grammy-triumfen trakk de og multiinstrumentalist Anthony LaMarca seg tilbake til New York for å spille inn nye demoer. Det var starten på en rekke økter i sju studioer fra øst til vest i USA.

Og om du likte retningen bandet tok på det forrige albumet, blir du både tilfredsstilt og kanskje litt overrasket når du setter på «I Don't Live Here Anymore». Det første som slår meg er at The War On Drugs likner mer og mer på skotske The Waterboys (!), kanskje også fordi stemmen til Granduciel minner ganske mye om Mike Scott.

Mer akustisk

Det har med uttrykket å gjøre også. Det er en mykere og mer akustisk linje på «I Don't Live Here Anymore» enn forgjengerne. Mer americana, om du vil. Ikke minst gjelder det åpningen, førstesingelen «Living Proof».

Men det soniske, synthene, er fortsatt til stede i musikken, blant annet i fengende «Harmonia's Dream» og delvis også i «Change», det nærmeste The War On Drugs kommer reinspikka pop på dette albumet .Det gjelder forsåvidt også langt på vei tittellåten, som gjestes ypperlig av New York-gruppa Lucius.

Det springsteenske skinner tydelig igjennom i «Old Skin», mens «Wasted» sender tankene mer i retning Tom Petty. «Rings Around My Father's Eyes» er en dempet - og vakker - ballade. «Occasional Rain» setter et nydelig punktum for et album som ikke står tilbake for tidligere triumfer.

Bandnavnet

Har du forresten lurt på hvor bandnavnet stammer fra? Det er riktignok et uttrykk flere amerikanske presidenter har brukt om kampen mot forbudte stoffer, men ifølge Wkipedia handler det om at Granduciel og en kompis jobbet med en ordbok. De snublet over begrepet - og tenkte det var et bra bandnavn som funker uten at det knyttes til en spesiell sjanger.

Krigen mot narkotika vil aldri bli vunnet, så bandnavnet blir ihvertfall aldri utdatert. Men vær forsiktig, musikken kan være vanedannende!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer