Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Observatører og outsidere

Enkle noveller om ungdom i emosjonell turbulens.

BOK: Den kan gjerne leses av voksne, mange vil få noe ut av de underfundige skildringene av tenåras frustrasjoner og utfordringer.

Gjennom ungdommer av begge kjønn som har anlegg for både ironi og tristesse, presenterer Finn Øglænd åtte korte, upretensiøse noveller i ei stram samling på 114 sider. Det dreier seg om forelskelsens uendelige tankespinn, å være med eller å være utenfor, å ønske seg dame eller ikke, å gjøre seg forstått, å skjønne hvordan en tanke kan bli til handling, å slå opp med kjæresten etter tre dager ved å sende lapper via venner osv., osv. Ganske normal-turbulente fjortissaker.

Svart sol

Det er nok å kjenne seg igjen i fra ungdomsåra, ikke minst i den melankolske fortellingen «Svart sol» som kretser om ei jentes fremmedgjøring fra sine omgivelser: «Snakke med meg sjølv, sjølvsagt, for det fanst jo ingen andre som snakka det språket. Det gjorde meg litt lykkeleg, å ha eit språk som ingen andre skjøna.»

Lengsel

Patetiske bad av selvmedlidenhet er den ene sida av ungdomsmelankolien, den andre er den tidvis desperate lengselen etter en kjæreste, her uttrykt humoristisk-kynisk av en gutt: «Ei som vil ha meg, ei som ser verdi i meg og ikkje bare skal vidare, vidare. Ei trufast jente, som eg kan gå ifrå den dagen eg finn ei som er betre.»

Finn Øglænd (f. 1957) bor i Stavanger og må være en av Norges mest produktive forfattere. Han begynte som lyriker i 1983, siden har han utgitt både romaner, gjendiktninger, noveller, essay og bildebøker for barn.

Han skriver seg ikke inn i noen litteraturhistorie med ungdomsboka «Amok», men er en forfatter som har noe verdifullt å si unge lesere. Bøkene hans kan endatil leses av vestkantungdommer som har brent nynorskordlistene sine. De ville i så fall oppdage at de skjønner alt sammen. Kanskje ville de oppdage at også det språket en velger kan gjøre en ungdom til en som kan yte motstand mot flertallets makt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media