Observatører og outsidere

Enkle noveller om ungdom i emosjonell turbulens.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Den kan gjerne leses av voksne, mange vil få noe ut av de underfundige skildringene av tenåras frustrasjoner og utfordringer.

Gjennom ungdommer av begge kjønn som har anlegg for både ironi og tristesse, presenterer Finn Øglænd åtte korte, upretensiøse noveller i ei stram samling på 114 sider. Det dreier seg om forelskelsens uendelige tankespinn, å være med eller å være utenfor, å ønske seg dame eller ikke, å gjøre seg forstått, å skjønne hvordan en tanke kan bli til handling, å slå opp med kjæresten etter tre dager ved å sende lapper via venner osv., osv. Ganske normal-turbulente fjortissaker.

Svart sol

Det er nok å kjenne seg igjen i fra ungdomsåra, ikke minst i den melankolske fortellingen «Svart sol» som kretser om ei jentes fremmedgjøring fra sine omgivelser: «Snakke med meg sjølv, sjølvsagt, for det fanst jo ingen andre som snakka det språket. Det gjorde meg litt lykkeleg, å ha eit språk som ingen andre skjøna.»

Lengsel

Patetiske bad av selvmedlidenhet er den ene sida av ungdomsmelankolien, den andre er den tidvis desperate lengselen etter en kjæreste, her uttrykt humoristisk-kynisk av en gutt: «Ei som vil ha meg, ei som ser verdi i meg og ikkje bare skal vidare, vidare. Ei trufast jente, som eg kan gå ifrå den dagen eg finn ei som er betre.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.