KOMMENTARER

Obstfelder og Munch - rette venner på feil klode

I dag er det 150 år siden dikteren ble født.

FLERE BILDER: Edvard Munch lagde flere bilder av sin venn Sigbjørn Obstfelder. Store likheter fins mellom de to kunstnernes prosjekter.
FLERE BILDER: Edvard Munch lagde flere bilder av sin venn Sigbjørn Obstfelder. Store likheter fins mellom de to kunstnernes prosjekter. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

I helga har den store festen for Sigbjørn Obstfelder gått av stabelen i hans hjemby Stavanger. I dag er fødselsdagen. Da er det 150 år siden dikteren ble født. Så er det bare å vente i spenning til Hanne Lillebo fullfører sin nye biografi. Den er ventet neste år. Obstfelder-året går ellers mot sin avslutning. Et av de siste arrangementene, blir «Obstfelder + Munch» 1. desember i Sølvberget. Da snakker kunsthistorikeren Frank Høifødt om forholdet mellom de to.

Da Jan Erik Vold holdt foredrag om Obstfelder under årets Kapittel-festival, kalte han de to «sjelefrender». Han lekte drømmende med tanken på at Obstfelder hadde fått leve like lenge som Munch. Hvilken utveksling kunne ikke det blitt mellom to åndelige brødre! De var gode venner. Obstfelder holdt foredrag om Munch i Studentersamfunnet, og det var meningen at Munch skulle tegne vignetter til Obstfelders debut «Digte», noe som dessverre aldri ble realisert.

Mange Munch-malerier og tegninger bringer tankene til Obstfelder, for eksempel «Aften på Karl Johan», «Melankoli» eller «Kysset». Men særlig «Skrik», som ble malt samme år som Obstfelder trykte diktet «Jeg ser».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer