DEBATT

Debatt: psykisk helse

OCD er angstlidelsen som spiller på dine verste frykter

Det er viktig at noen tør å stå fram og vise folk et annet bilde av OCD.

TVANGSTANKER: OCD kan så tvil ved alt. Om hvem du er som person og hva du står for, skriver artikkelforfatter. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
TVANGSTANKER: OCD kan så tvil ved alt. Om hvem du er som person og hva du står for, skriver artikkelforfatter. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg har lenge vurdert om jeg skulle skrive denne artikkelen eller ikke. Om jeg skulle tørre å blottlegge meg selv på denne måten. Men jeg har bestemt meg for at jeg tror det er viktig. At noen tør å stå fram og vise folk et annet bilde av OCD enn slik det ofte blir gjengitt i media.

For omkring fem år siden ble jeg diagnostisert med OCD, som blir kalt tvangslidelse på norsk. Jeg hadde i en periode gått rundt med ubehagelige og skremmende tanker. Tanker om at jeg kunne være kapabel til å skade mennesker jeg var glad i.

Mathilde Strand
Mathilde Strand Vis mer

Frykten ble etter hvert så stor at jeg etter hvert ble satt i kontakt med et akutteam. Tankene jeg hadde i hodet når jeg ankom var at jeg var alvorlig forstyrret. Jeg ble overrasket da jeg ble fortalt at slike tanker faktisk er nokså normale. De mistenkte at jeg hadde OCD. Men hva betyr egentlig det?

OCD er ofte veldig ensidig framstilt i media, noe som gjør at lidelsen ofte blir mye misforstått. Alle med OCD er ikke perfeksjonister eller ekstremt organiserte. Det er ikke det lidelsen handler om. OCD handler om at man har gjentatte tanker som går igjen. Disse tankene er ofte skremmende og gir stort ubehag. Videre prøver man å redusere dette ubehaget ved å utføre spesifikke handlinger eller ritualer.

For en som er redd for bakterier og smitte kan dette handle om å vaske seg gang på gang på hendene. Men OCD finnes mange forskjellige former og varianter. OCD er rett og slett en angstlidelse som spiller på dine verste frykter.

I løpet av fem år har min OCD tatt mange forskjellige former. I en periode var jeg overbevist om at jeg hadde vært utro mot kjæresten min. Jeg kunne sitte i flere timer å lete i hukommelsen. Jeg kunne også sitte i timevis og lese gjennom gamle Facebook samtaler med andre gutter for å se om jeg fant noe mistenkelig. En gang gikk det så langt at jeg ba en venninne kontakte en gammel kompis av meg for å høre om noe hadde skjedd mellom oss.

Du tenker kanskje nå at dette høres helt sykt ut. Hun må jo vite om noe har skjedd eller ikke. Du kan si det, men OCD kalles ikke tvilens sykdom for ingenting. Jeg husker at jeg satt og skalv i senga på soverommet mens jeg ventet på svaret. Konklusjon, ingenting hadde skjedd.

Jeg svevde på en rosa sky for en liten stund, men selvsagt kom tvilen tilbake. Om du ikke var utro med han, så betyr det ikke at du ikke har vært utro. Jakten var i gang på nytt.

OCD kan så tvil ved alt. Om hvem du er som person og hva du står for. Det finnes egentlig ingen grenser for hva angsten kan lure deg til å tro. Jeg har selv erfart det. Jeg har hatt tvangstanker om det meste av fæle ting. Ting folk ikke vil eller tør å snakke om.

Jeg var i en periode redd for at jeg hadde forgiftet maten til kjæresten min. Jeg har vært redd for å ha begått overgrep. Det aller meste. Og jeg er fremdeles redd.

Tankene og frykten er så altoppslukende at i dårlige perioder er det alt som eksisterer. Andre ting får ikke plass. OCD forvirrer og manipulerer deg på verst tenkelige måte. OCD kan overbevise deg om at du er et monster, en som har gjort grusomme ting og som ikke fortjener å leve.

OCD er ikke et «quirky» personlighetstrekk, men en alvorlig psykisk lidelse. En lidelse hvor mange fremdeles lider i stillhet. Jeg håper at ved større åpenhet rundt de mer tabubelagte aspektene av lidelsen at flere vil tørre å stå fram. Vit at det finnes god hjelp der ute.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer