Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kristofer Hivju om Odd Nerdrum:

- Odd ba meg dra til Hollywood

Kristofer Hivju (41) gir Odd Nerdrum deler av æren for Hollywood-gjennombruddet.

GAMLE VENNER: Hollywood-stjerna Kristofer Hivju foran vennen Odd Nerdrums bilde, som har samme tittel som utstillinga: «After the Flood». Foto: Emil L. Mohr
GAMLE VENNER: Hollywood-stjerna Kristofer Hivju foran vennen Odd Nerdrums bilde, som har samme tittel som utstillinga: «After the Flood». Foto: Emil L. Mohr Vis mer

LOS ANGELES (Dagbladet): I forrige uke åpnet Odd Nerdrum-utstillinga «After the Flood» i Los Angeles’ trendy Arts District. Mens kunstneren selv (75) glimret med sitt fravær, var kompisen Kristofer Hivju hjertelig til stede.

De to norgeseksportene har vært venner siden Nerdrum presenterte teaterstykket «Kuratoriet» ved årtusenskiftet.

- Odd har alltid gitt meg en stor dose selvtillit, sier Hivju til Dagbladet i skyggen av Downtowns ikoniske skyskrapere.

FØR UTSTILLINGEN: Kristofer Hivju, Odd Nerdrum og Gry Molvær Hivju. Foto: Bork og Öde Spildo Nerdrum
FØR UTSTILLINGEN: Kristofer Hivju, Odd Nerdrum og Gry Molvær Hivju. Foto: Bork og Öde Spildo Nerdrum Vis mer

- Da jeg var ung i 20-åra, syntes livet var vanskelig og følte at ingen ville leke «skuespillerleken» med meg, sa Odd: «Jeg synes du skal dra til Hollywood, Kristofer.» Han trodde på meg da ingen andre gjorde det, så han har vært et betydningsfullt menneske i mitt liv – og er det fortsatt.

Reverserer rollene

Nå er rollene reversert, i den forstand at Hivju slår et slag for Nerdrum i filmens hovedstad. Han mener «Drømmefabrikken» står bra til sistnevntes famøse kitschbegrep.

- Filmens mål er å skape en sentimental verdi som gjør at du beveges som menneske. Og på mange måter har Odds mål være mye av det samme: å forsøke å fortelle en historie med et bilde og forsøke å bevege menneskene som ser på det, sier Hivju.

VENNER: Kristofer Hivju med Turid Spildo, som er Odd Nerdrums kone. Foto: Emil L. Mohr
VENNER: Kristofer Hivju med Turid Spildo, som er Odd Nerdrums kone. Foto: Emil L. Mohr Vis mer

- Samtidig trenger du ikke mellomfag i kunsthistorie for å forstå. Selv om Odd har vært kjent i Amerika siden 80-tallet, er det ekstra fett av vi møtes her – om ikke fysisk – i LA, og at han skal stille ut i dette fete galleriet. At «Odd goes to Hollywood», har vært åpenbart fra dag én.

- Hvorfor er ikke Nerdrum her?

- Han er mer opptatt av å male, av å skape nye verker, enn av glitter og stas. Dessuten er det jo en lang reise. Vi kan ta oss av glitteret og stasen, så kan han være hjemme og male. Fokuset hans er å skape nye mesterverker, sier Hivju.

«Gudfar»-status

Utstillinga viser, i kombinasjon med neste måneds LA Art Show, 18 oljemalerier. Samtlige er av nyere dato.

Galleristen Patrick Painter (65) mener timinga er perfekt for Nerdrum, 40 år etter at han stilte ut i USA første gang.

- Odd er gudfaren til figurativ kunst, hevder Painter, som har vært i bransjen nesten like lenge.

- Og mens den figurative kunsten var vanskelig å selge mellom 60- og 2000-tallet, er vi kommet til et punkt der den «ser» temmelig bra ut igjen.

- Hvilken status har Nerdrum i USA?

- For å si det sånn: Han er den eneste jeg noen gang har hatt æren av å stille ut, hvor alle kunstnere assosiert med galleriet utbryter: «Å, fantastisk!» Han er elsket av samtlige. Og jeg kan røpe at vi har hatt salg allerede, sier Painter.

Utfor neste

Hivju har ikke sluttet dagjobben sin ennå. Etter å ha kastet glans over helgas SAG-prisutdeling sammen med resten av «Game of Thrones»-ensemblet, sikter dokumentaristkona Gry Molvær Hivju og han inn Sundance-festivalen fredag.

Der venter premieren på dramaet «Downhill», en remake av Ruben Östlunds «Turist» aka «Force Majeure» fra 2014.

- Jeg spiller en «cameo», som et slags hint eller en hommage til den gamle filmen. Premisset er det samme, men satt i amerikansk virkelighet med amerikanere. Det blir veldig spennende.

AKTUELL: Odd Nerdrum med et av bildene som stilles ut. Foto: Bork og Öde Spildo Nerdrum
AKTUELL: Odd Nerdrum med et av bildene som stilles ut. Foto: Bork og Öde Spildo Nerdrum Vis mer

- Hvordan oppsto egentlig vennskapet ditt med Nerdrum?

- Igjen, det var da jeg var ung mann på rundt 20. Han hadde skrevet en forestilling om Edvard Munch som møtte en ung Odd Nerdrum. Jeg satte den opp og spilte ham og reiste rundt med den i Sverige og Norge, mimrer Hivju overfor Dagbladet.

- Siden har jeg hengt på gården hans og hjulpet til med både å lage gjerde og plante trær. Jo, jeg har vært rene gårdsgutten. Parallelt byttet vi på: Han var min filosofiske mentor – og jeg var hans dramaturgiske. Odd er en gigant – ikke bare i samtida si, men verdenshistorisk.