Odd Børretzen skulle lansere plate i dag

Kollega Lars Martin Myhre hyller kameraten gjennom 30 år.

VESTRE GRAVLUND NYE KAPELL (Dagbladet): Venner, familie og bekjente samlet seg til minneseremoni for Odd Børretzen i dag.

Musikeren og forfatteren gikk bort kort tid før han ville fylt 86 år. Hans kollega gjennom 30 år, Lars Martin Myhre, var en av dem som tok farvel med Børretzen i dag.

- Seremonien var veldig bra. Den var verdig og gjenspeiler hans musikksmak. På toppen av det hele fikk han siste ordet med den siste sangen. Odd var på tape, og vi spilte til den. Det var veldig emosjonelt tøft for meg, sier Myhre til Dagbladet etter seremonien.

BLE MINNET I DAG:  Odd Børretzen var aktiv helt til det siste. I dag skulle han egentlig ha lansert ei ny plate sammen med kollega og kamerat Lars Martin Myhre.  Foto: Lars Eivind Bones, Dagbladet
BLE MINNET I DAG: Odd Børretzen var aktiv helt til det siste. I dag skulle han egentlig ha lansert ei ny plate sammen med kollega og kamerat Lars Martin Myhre. Foto: Lars Eivind Bones, Dagbladet Vis mer

Det var låten «Paradise Bay» som ble framført med Børretzen i opptak, mens Myhre, Terje Johannesen, Olaf Kamfjord og Jon Rosslund spilte med.

Etter sangnummeret ble kista båret ut til livlig jazzmusikk.

- Det var veldig spesielt, men det føltes veldig fint og riktig. At den gode stemmen fikk avslutte det hele, ga en mykhet og varme som jeg syns ble veldig flott, sier Myhre.

Platelansering
Det var en humanistisk gravferd for Børretzen, og den ble ledet av Åse Kleveland.

Fra foran i kapellet fortalte Kleveland at datoen 16. november allerede var merket av i Børretzens kalender. Han skulle nemlig lansere et plateprosjekt sammen med Myhre i dag.

Slik ble det likevel ikke.

- Det var flere plater som skulle markere avslutningen på samarbeidet - over 30 år med Børretzen og Myhre. Den inneholder ei live-plate fra avskjedsturneen vår, og flere uutgitte innspillinger, sier Myhre.

- Hvilke planer hadde dere for denne datoen?

- Det skulle være vanlig release med pressekonferanse, sikkert med Dagbladet, VG og de andre som har møtt opp her i dag. Men vi har jo visst dette en stund, og fikk forandret på det. Tittelen på plata var Odds forslag, og det var «Noen ganger er det over», sier Myhre.

- Blir savnet Over var det i dag, selv om seremonien var preget av gode minner og latter. 

Det var flere musikalske innslag, og taler fra familie og venner. Justisminister Grete Faremo representerte Regjeringa, og Børretzens tidligere kollega i NRK, Toto Osvold, talte også.

- Børretzen var en viktig stemme, rent kunstnerisk kjempebra, med varme og humor. Men han var også en viktig stemme i forhold til de tingene han valgte å ta opp, som antirasisme, anti-moralisme og at han alltid var på de svakes side. Han kommer til å bli savnet, sier Myhre.

Børretzen skulle også lansere bok i slutten av oktober, men denne pressekonferansen ble avlyst på grunn av at han ble innlagt på sykehus for lungebetennelse. Det var kort tid etter dette at Børretzen gikk bort.

Han har vært gift to ganger, og etterlater seg tre barn.