Odd i havn igjen

TJØME (Dagbladet): Før kalte Odd Børretzen seg humorist og var på evig jakt etter gode poenger, men nå tør han kalle seg lyriker.

I morgen opptrer Odd Børretzen i havgapet på Verdens Ende på Tjøme, og til høsten kommer plata «Kelner».

- Jeg hadde en strålende opplevelse der ute, sier Odd Børretzen og myser mot leden utenfor Verdens Ende på Tjøme.

- Vi hadde vært i Nevlunghamn, min kone og jeg, men hun falt og skadet foten så alvorlig at hun måtte ta drosje helt hjem til Tønsberg. Vi trodde det var snakk om et brudd. Derfor måtte jeg seile hjem alene, og jeg var akkurat der ute da hun ringte på mobiltelefonen, som jeg svært motvillig hadde fått installert i båten, og fortalte at hun var hjemme, at skaden ikke var alvorlig, og at hun bare måtte bruke stokk en periode. Da ble jeg så glad, og jeg husker jeg syntes at alt var helt strålende. Jeg satte båten på autopilot slik at jeg kunne tenke hvor den skulle seile, og da opplevde jeg det som du spurte om, at jeg ble så inspirert at en tekst bare kom flytende. «Hver sommerdag» heter den. Den er søt og banal, men jeg liker den likevel, sier Odd Børretzen.

Bind tre

Nå er han her igjen, den folkekjære poeten med den malmfulle røsten. Det blir sagt om stemmen til Børretzen at hvis man kunne stryke en fyrstikk langs hans stemmebånd, ville man straks fått fyr. Plata «Kelner» er under produksjon og ligger klar for salg i månedsskiftet september/oktober. Det er den tredje plata Børretzen har laget i samarbeid med Lars Martin Myhre. Både «Noen ganger er det all right» og oppfølgeren «Vintersang» solgte nærmere 140000 eksemplarer, og pengene strømmet inn i et sånt tempo at Børretzen ble helt svimmel. For noen av dem kjøpte han ny båt, selv om den gamle var helt utmerket.

- Det er ikke noe sensasjonelt nytt på denne plata, alt er som før. Jeg pleier å si at «Vintersang» var bind to, og at «Kelner» er bind tre.

- Bind tre av hva da?

- Nei, de er jo litt selvbiografiske, disse platene. Jeg skriver masse om meg selv, om mine egne fornemmelser og følelser. Platene er en slags oppsummering.

Mer frimodig tidligere

Odd Børretzen mener at det er mye alderdom i tekstene hans, og som han sier: færre heftige erotiske opplevelser. Han innrømmer også at alderdommen ikke ble slik han trodde den ville bli.

- Den har kanskje vært litt mer skrøpelig enn jeg hadde trodd. Jeg er fysisk og mentalt mye mer langsom enn tidligere. Som ung var jeg også mer frimodig og skrev i vei, nå kommer jeg oftere og oftere inn på tanken om at folk har skrevet dette tidligere. Jeg kasserer mye mer stoff nå enn jeg gjorde som ung.

Som regel er han likevel fornøyd, bortsett fra de gangene han ligger våken om natten og tenker at det han skriver er noe dritt.

- Alt er vanskelig når du ligger våken om natta, sier Odd Børretzen.

Ny forfatterside: Se Odd Børretzens ferske forfatterside i Dagbladet.no!

KYSTMANN: Odd Børretzen er der han hører hjemme, i sjøkanten. - En gang var jeg på fjellet, men der følte jeg meg helt hjelpeløs. Jeg lurte på hva jeg skulle der. I morgen spiller han og Lars Martin Myhre foran tusenvis av mennesker på Verdens Ende på Tjøme.