Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Odd Nerdrum (73) slipper fengsel. Kona takker Dagbladet

Slipper å sone fengsel for grovt skattesvik.

BENÅDET: Kunstner Odd Nerdrum er benådet av Kongen i statsråd. Her med kona Turid Spildo i Frankrike i 2013. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
BENÅDET: Kunstner Odd Nerdrum er benådet av Kongen i statsråd. Her med kona Turid Spildo i Frankrike i 2013. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Justisdepartementet er svært sparsommelige med detaljer rundt avgjørelsen.

- Odd Nerdrum ble benådet ved kongelig resolusjon 22. september, noe mer har vi ikke foreløpig, sier kommunikasjonsrådgiver Anders Bortne til Dagbladet.

- Hans kunstnersjel er fri

Nerdrum søkte først Justisdepartementet om benådning i 2016, men fikk avslag. Nå har regjeringen ved Kongen i statsråd omgjort vedtaket.

Det var Dagens Næringsliv som først omtalte saken.

- Nerdrum har ingen kommentarer ut over glede over at skattesaken nå er avsluttet. Hans kunstnersjel er fri, og han vil fortsette med maling og inspirasjon, sier Nerdrums advokat, John Christian Elden til Dagbladet.

Det gis ingen begrunnelse fra Kongen i statsråd i slike saker, opplyser DN.

Dømt for skatteunndragelse

Kunstneren Odd Nerdrum (73) ble i juni 2014 dømt i Borgarting Lagmannsrett, til ett år og åtte måneders fengsel. Nerdrum ble dømt for å ha unndratt 6,9 millioner kroner, syv millioner kroner mindre enn beløpet i tiltalen.

Da ble det samtidig kjent at Nerdrum anket dommen. Høyesterett avviste imidlertid å behandle anken i september 2014, og hovedfokuset til Nerdrum ble å sone hele dommen utenfor fengselsmurene.

I FRANKRIKE: Dagbladet møtte Odd Nerdrum i 2013. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet
I FRANKRIKE: Dagbladet møtte Odd Nerdrum i 2013. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet Vis mer

Blant annet ble det argumentert med at Nerdrums helse gjorde at han skulle få sone dommen betinget, men nå er han altså benådet.

I dag takker Odd Nerdrums ektefelle, Turid Spildo, blant annet Dagbladet i en fellesuttalelse.

- Familien er svært glad for denne endelige avgjørelsen og vil takke disse; Kongen i statsråd, John Christian Elden og hans kontor og Anders Fjellberg, journalist i Dagbladet. Familien ber om ro og fred i denne gledelige stund, skriver Spildo.

Den endelige pengesummen lagmannsretten la til grunn for i dommen i 2014 var i tråd med Dagbladets sentrale avsløringer i Nerdrum-saken høsten 2012.

Viktige Dagbladet-avsløringer

I 2012 skrev Dagbladet hvordan Nerdrum høyst sannsynlig har skattet av alle inntekter, men at dokumentene ikke gir svar på om han skattet til feil land eller feil tid.

- Vi gleder oss over at Nerdrum nå blir trodd på det han, også ved hjelp av Dagbladet, har kunnet dokumentere, sa Elden den gangen til Dagbladet.

2012: John Christian Elden reagerer på nye bevis i saken mot Odd Nerdrum. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
2012: John Christian Elden reagerer på nye bevis i saken mot Odd Nerdrum. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer

Retten la i 2014 til grunn at skattesviket var gjennomført på en «særlig utspekulert måte».

Dette med bakgrunn i funn som viste at Nerdrum hadde oppbevart 900 000 dollar i kontanter bankboks i Østerrike.

Back up-penger i tilfelle

Kunstneren selv hevdet at pengene var der etter en avtale med Forum Gallery, som sikkerhet i tilfelle det kom erstatningskrav for Nerdrum-malerier som ble ødelagt.

Nerdrum mener derfor at pengene formelt ikke tilhørte ham så lenge de lå i bankboksen, og at han ikke skulle skatte av dem før de ble tatt ut.

Denne forklaringen festet retten ingen lit til, og viser blant annet til Nerdrums endrede og uriktige forklaringer underveis i saken.

«Lagmannsretten er ikke i tvil om at Nerdrum med støtte fra galleriet bevisst har konstruert forklaringen», het det i dommen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!