Odd Nerdrum anker

Kunstneren ble dømt til fengsel i juni.

UENIG I DOMMEN: Odd Nerdrum anker dommen på ett år og åtte måneders fengsel. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
UENIG I DOMMEN: Odd Nerdrum anker dommen på ett år og åtte måneders fengsel. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kunstneren Odd Nerdrum ble i juni dømt til ett år og åtte måneders fengsel.

Nerdrum ble dømt for å ha unndratt 6,9 millioner kroner, syv millioner kroner mindre enn beløpet i tiltalen.

Anker dommen Faktum Lagmannsretten la til grunn for dommen var i tråd med Dagbladets avsløringer høsten 2012.

- Vi gleder oss over at Nerdrum nå blir trodd på det han, også ved hjelp av Dagbladet, har kunnet dokumentere, sa Nedrums advokat John Christian Elden da dommen ble kjent.

Selv om dommen ble kraftig redusert, ble det fredag kjent at Nerdrum anker dommen.

- Nerdrum har anket over straffeutmålingen og saksbehandlingen. Anken er ikke nærmere begrunnet, bekrefter statsadvokat Kristian Jarland ved statsadvokatene i Oslo til Dagbladet.

Jarland opplyser også om at påtalemyndighetene har motanket.

- All skatt er betalt - Det er ingen grunn til at Nerdrum skal i fengsel, og bruke opp en soningsplass for kriminelle, sier John Christian Elden til Dagbladet, og legger til:

- Hans egen forklaring om pengestrøm er nå lagt til grunn etter at Dagbladet fant bevisene for det som politiet ikke ville lete etter. Forholdene er over ti år gamle, og all skatt er betalt for lengst.

I RETTEN: Odd Nerdrum og sine to advokater Pål Berg og John Christian Elden i retten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
I RETTEN: Odd Nerdrum og sine to advokater Pål Berg og John Christian Elden i retten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Nerdrum-saken har blitt anket til Høyesterett en gang tidligere, der landets øverste domstol fant at deler av dommen var for dårlig begrunnet.

Om Nerdrum får saken vurdert i Høyesterett igjen, er opp til Høyesteretts ankeutvalg. Ifølge hegnar.no avviste Høyesteretts ankeutvalg, som består av tre Høyesterettsdommere, hele ni av ti saker i 2013.

- Det er et relativt begrenset antall saker som blir tillatt fremmet i Høyesterett. Sakene må reise prinsipielle rettsspørsmål, sa høyesterettsjustitiarius Tore Schei til nettstedet da tallene ble lagt fram.

Dagbladet har vært i kontakt med Odd Nerdrum, som ikke vil kommentere saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer