Odd Nerdrum avvist

Odd Nerdrums nyeste bilde ble avduket onsdag, men ikke på Høstutstillingen, som var målet. Sønnen Öde er ikke overrasket, og kommer med stikk mot utstillingen.

REFUSERT: Onsdag 15. september ble maleriet «Tre menn i en båt» avduket i Oslo. Maleriet som ble refusert av Høstutstillingen vil henge i aulaen på Filipstad Brygge 1 ut november 2021. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag ettermiddag var flere hundre mennesker samlet på Filipstad i Oslo, for avdukingen av Odd Nerdrums maleri «Tre menn i en båt».

Under avdukingen av bildet fortalte Nerdrum om det sommerlige ved bildet.

- Det er tre menn i en båt, og det jeg prøver å skildre er de tre stadiene i menneskelivet. Først er det det egosentriske, så det geosentriske - menneskene som tar seg av verden og utvikler den. Det siste symboliserer på en måte Leonardo DaVinci som står utenfor fellesskapet, sier Nerdrum.

AVDUKET: Öde Nedrum fikk æren av å avduke sin fars nyeste kunstverk. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
AVDUKET: Öde Nedrum fikk æren av å avduke sin fars nyeste kunstverk. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

- Fantastisk følelse

En annen som var til stede under avdukingen var sønnen Öde, som fikk æren i å klippe snora til bildet. Han er full av lovord om verket til faren.

- Dette verket har jeg stor tro på skal stilles ut i flere år. Det er en fantastisk følelse å se det henge her, sier Nerdrum til Dagbladet.

Han er også full av lovord om faren, og kaller ham «en stor personlighet».

- Da blir det både en far, og det blir den store personligheten som skal balanseres. Det blir en tosidet far. Jeg ser opp til min far på begge områder.

STUDERER: Her står Odd Nerdrum mot sitt eget bilde som ble avduket onsdag ettermiddag. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
STUDERER: Her står Odd Nerdrum mot sitt eget bilde som ble avduket onsdag ettermiddag. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

Avvist

Odd Nerdrum søkte i år med kunstverket «Tre menn i en båt» til Høstutstillingen. Søknaden ble refusert, altså avvist. Kunstformidleren Fine Art i Oslo grep muligheten, og skal nå stille ut maleriet på Filipstad. Maleriet skal henge der ut november.

- Jeg er vant til å bli refusert ganske mange steder, og i mange situasjoner, sier Nerdrum.

På spørsmål fra Dagbladet om han fortsatt vil sende inn kunstverkene til Høstutstillingen, svarer Nerdrum.

- Det vet jeg ikke noe om.

Han forteller også om grunnen til at han sendte inn verket i utgangspunktet.

- Det er at jeg vil brøyte litt vei for så mange begavede malere jeg vet om. Ikke bare her, men også i utlandet. De streber stort sett etter det samme.

APPELL: Før bildet ble avduket holdt Nerdrum en appell for de fremmøtte. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
APPELL: Før bildet ble avduket holdt Nerdrum en appell for de fremmøtte. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

Raste mot Høstutstillingen

En annen som reagerte på avvisningen var maleren William Heimdal. I et debattinnlegg i Dagbladet i mai raste han mot Høstutstillingen, og kom med følgende påstand:

- Klassisk figurative (malerier, journ.anm.) blir systematisk refusert av Statens Høstutstilling.

Heimdal satte også spørsmålstegn ved juryordningen.

- Juryen har man fordi de skal velge bort det de anser som uviktig og av lavere kvalitet, sammenliknet med det som ikke blir refusert. Kun det viktigste og det beste blir stilt ut, slik er det i alle fall i teorien. Men gjenspeiler denne teorien virkeligheten, spurte Heimdal.

- Ikke overrasket

Öde Nerdrum forteller at han ikke er overrasket over at farens kunstverk ble refusert, og understreker:

- Først og fremst må jeg si at jeg ikke reagerer emosjonelt. Det er en institusjon som er tydelig ideologisk forankret i noe som ikke støtter dette. I en kunstideologisk retning som fordrer mer kunstnerisk renhet og originalitet. Dette bygger mer på antikkens idealer, sier Nerdrum til Dagbladet.

AVSLØRER: Öde Nerdrum og Anniken Jørgensen gjester «Senkveld», og der sier Öde at faren hans har veldig lyst til å treffe Anniken. Vis mer

- Utfordrende oppgave

Kommunikasjonsleder i Norske Billedkunstnere, Katrine Sviland, sier til Dagbladet at de ikke kan bekrefte eller avkrefte hvem som har søkt Høstutstillingen.

Hun forteller likevel at juryen i år har gjennomgått over 2 500 søknader til utstillingen, der 118 verk antas å komme til utstillingen.

- Over 90 prosent av kunstnerne blir refusert hvert år; det er svært mange kvalifiserte søkere, og svært få blir antatt. Juryen er sammensatt av seks profesjonelle billedkunstnere – med ulik bakgrunn og tverrfaglig kompetanse – som har en utfordrende oppgave i å enes om de få verkene som utgjør Høstutstillingen, sier Sviland til Dagbladet.

- Stemmer det at ingen klassisk figurative malerier kommer til å bli vist fram i årets høstutstilling?

- Det er mange eksempler på malerier som er skapt innenfor den figurative tradisjonen i årets utstilling. Mange vil nok for eksempel definere Ida Lorentzens maleri som innenfor en tradisjonell figurativ tradisjon, sier Sviland, og fortsetter:

- Det Odd Nerdrum og hans kolleger definerer som «klassisk figurativ» er en veldig snever definisjon av figurasjon. Juryen mener at den figurative tradisjonen er representert på en god måte.

Avviser systematisk refusering

Som kommentar på William Heimdal og Odd Nerdrums syn på atklassisk figurativ kunst systematisk blir refusert av Statens høstutstilling, sier Sviland at Odd Nerdrum flere ganger har deltatt på Høstutstillingen, sist i 2012 med verket «No witness».

- Det finnes ingen «systematisk refusering» av enkelte kunstretninger. Ved å fastholde en jury med kunstnerrepresentanter som byttes ut annethvert år, opprettholdes tilliten mellom utstillingen og publikum. Det er hvert år mange skuffede kunstnere som opplever å ikke bli antatt, sterke kunstnerskap. Juryen velges demokratisk av Norske Billedkunstneres medlemmer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer