Odd Nerdrum frifunnet for avtalebrudd

Ble saksøkt for 23 millioner.

FRIFUNNET: Kunstner Odd Nerdrum. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
FRIFUNNET: Kunstner Odd Nerdrum. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / DagbladetVis mer

(Dagbladet) Odd Nerdrum (70) er frifunnet i Larvik Tingrett for å ha brutt avtalen med The Nerdrum Institute (TNI), melder Dagens Næringsliv.

Slipper å betale TNI saksøkte kunstneren for 23 millioner kroner, fordi han i 2012 trakk seg fra en avtale om at instituttet skulle formidle, markedsføre og ha enerett på å selge hans kunst i ti år, fra desember 2009.

Retten kom fram til at Nerdrum hadde mulighet til å gå bort fra den nevnte avtalen, og Nerdrum slipper ifølge Dagens Næringsliv å betale erstatning.

- Dette er gledelige nyheter. Nerdum er veldig fornøyd med utfallet, sier forsvarer Stein Erik Hove til Dagbladet, og legger til:

- Han har jo hele veien hevdet at avtalen var oppsigelig og at han var i sin fulle rett til å si opp samarbeidsavtalen. Nå har han fullt medhold og retten er helt enig i dette.

TNI må imidlertid betale Nerdrum en halv million kroner i saksomkostninger, dersom dommen - som kan ankes innen to uker - bli stående. Hvorvidt TNI anker dommen, gjenstår altså å se.

- Det er alltid en risiko for at de anker, men vi håper at de kanskje stopper her, sier Hove.

• Les mer om saken her.

Fengselsstraff Den mye omtalte kunstneren har hatt flere runder i rettssalen den siste tida. I juni ble Nerdrum dømt til fengsel for grovt skattesvik, og fredag i forrige uke ble anken avvist av Høyesteretts ankeutvalg.

Borgarting lagmannsrett gjorde åtte måneder av straffen betinget. At Høyesterett nå har avvist anken, innebærer at Nerdrum må sone ett år i fengsel.

Advokat John Christian Elden opplyste Dagbladet om at straffesaken med dette regnes som avsluttet.

- Dette er en endelig straffeutmåling der verken Nerdrums eller politiets anke behandles videre. Nerdrum er i hovedsak dømt på det han selv har forklart om penger i bankboks, og frifunnet for politiets fantasidel av tiltalen. Nå må vi sørge for at den straffen som står igjen ikke skal sones i fengsel, sa Elden til Dagbladet fredag.