Odd Nerdrum kjemper retten for sin kunst og for sin gård

I løpet av ett år har kunstner Odd Nerdrum vært i retten to ganger.

I RETTEN:  Odd Nerdrum får støtte av kona Turid Spildo i Larvik tingrett. Til venstre prosessfullmektig, advokat Stein Hove. Foto: Anders Grønneberg
I RETTEN: Odd Nerdrum får støtte av kona Turid Spildo i Larvik tingrett. Til venstre prosessfullmektig, advokat Stein Hove. Foto: Anders GrønnebergVis mer

LARVIK / OSLO (Dagbladet): Odd Nerdrum møtte i går i Larvik tingrett.

Den 68 år gamle kunstneren kreves for hele 46 millioner kroner av sin tidligere samarbeidspartner, The Nerdrum Institute (TNI), som han nå nekter å samarbeide med.

To saker på et halvt år - Det er en nøktern verdivurdering basert på tilgjengelige bilder, sa Kjell Wenstad i TNI på torsdag, ifølge Dagens Næringsliv.

Rettsmøtet startet før helga, men fortsatte i går da det ikke ble ferdig.

I løpet av et halv år har kunstneren kjempet i to forskjellige rettssaler. Han tapte skattesaken i Oslo tingrett i fjor høst og ble dømt til to års ubetinget fengsel - men anket.

Virket resignert I går gjorde Larvik tingrett seg ferdig med saken der Nerdrum motsetter seg i at The Nerdrum Institute (THI) har tatt arrest i hans Røvik gård utenfor Larvik.

TEAM NERDRUM: Odd Nerdrum på vei til i Larvik tingrett. Fra venstre sønnen Øde, Odd Nerdrum, kona Turid Spildo, sønnen Bork og prosessfullmektig, advokat Stein Hove. Foto: Andes Grønneberg
TEAM NERDRUM: Odd Nerdrum på vei til i Larvik tingrett. Fra venstre sønnen Øde, Odd Nerdrum, kona Turid Spildo, sønnen Bork og prosessfullmektig, advokat Stein Hove. Foto: Andes Grønneberg Vis mer

Hovedpersonen selv virket både sliten og resignert i retten i går da kona forklarte seg.

Odd Nerdrum ankom rettslokalet anført av prosessfullmektig Stein Hove, sønnene Bork og Øde - samt hånd i hånd med kona Turid Spildo.

Beskytter faren Sønnene forsøkte å skjule foreldrene for fotografene, mens kona sa «ingen bilder, ingen bilder».

Odd Nerdrum ønsket ikke å snakke med pressen da rettssaken var over, men tok likevel kontakt med Dagbladet.

- Det eneste jeg vil si, er at dette er en uhyggelig sak, sa Odd Nerdrum.

En sirkushest Torsdag forrige uke forklarte Odd Nerdrum seg for retten. I går var det kona, Turid Spildo, som fortalte hvordan ekteparet føler seg lurt av TNI, som skulle selge og forvalte Nerdrums kunst i Norge og internasjonalt.

- Odd blir behandlet som en sirkushest, sa Spildo i Retten.

Hun tegnet et bilde av at TNI, som drives av Kjell Wenstad, Bjørn Li og Alis Helleland, som svinger pisken over ektemannen, som bare ble en sirkushest som måtte springe rundt i manesjen.

Forsøkt nedpsyket Turid Spildo gjentok det Nerdrum fortalte i retten forrige uke, at de brøt avtalen med TNI fordi kunstformidlerne ikke har gjort god nok jobb, ifølge ekteparet.

- Odd hadde aldri skrevet under en ti års kontrakt med TGI dersom den ikke kunne sies opp, sa Spildo.

Hun hevdet videre at Alis Helleland i TGI psyket han ned under et av oppvaskmøtene.

 Hun forsøkte å nedpsyke Odd, sa at ingen i utlandet kjente til ham og at han bare var verdensberømt i Norge, sa Spildo blant annet.

Vil bryte kontrakten Planen for to år siden var at TNI skulle selge og formidle Nerdrum-malerier, med tidligere nasjonalmuseumsdirektør Allis Helleland i spissen. Det gjennom å presentere Nerdrum som en av «de store verdenskunstnerne i det 20. og 21. århundret», som det sto i en mail fra Helland til Nerdrum, ifølge Dagens Næringsliv. Kunstneren avbrøt samarbeidet da han mente det ikke skjedde mye. Helland mente på sin side at et slikt arbeid ville ta tid.

Partene inngikk kontrakten i 2010, og den har en varighet på ti år. Nå som kunstneren ønsker å bryte ut av den, krever TNI Nerdrum for 46 millioner kroner på grunn av tapte inntekter.

Tidligere i år tok TNI arrest i Nerdrums gård Røvik utenfor Larvik, som er verdsatt til 13 millioner. Nerdrum og kona Turid Spildo forsøkte i høst å selge gården til 22 millioner kroner.

Fengsel Også i høst var Nerdrum i retten. I august ble han dømt til to år ubetinget fengsel i Oslo tingrett for grovt skattesvik.  Det etter at han skal ha solgt bilder for 14 millioner kroner i perioden 1998-2002 uten å skatte av dem. Kunstneren ble også dømt til å betale saksomkostningene på 10 000 kroner.

Nerdrums forsvarer, Tor Erling Staff, mente da at straffen var veldig streng.

MOTPARTEN:  The Nerdrum Istitute (TNI) med Kjell Wenstad (t.v), Alis Helleland og Bjørn Li  - og deres prosessfullmektig, advokat Espen Komnæs.  Foto: Anders Grønneberg
MOTPARTEN: The Nerdrum Istitute (TNI) med Kjell Wenstad (t.v), Alis Helleland og Bjørn Li - og deres prosessfullmektig, advokat Espen Komnæs. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Saken har versert mellom Skatt øst og kunstneren i flere år, og kunstneren anket kort tid etter.

I mars i år saksøkte Nerdrum, som for tida bor i Frankrike, Skatt øst fordi han ikke aksepterer at han er ilagt skatt og straffeskatt etter salg av malerier i utlandet.

- Forholdet i skattesaken mot Skatt øst er nøyaktig lik straffesaken, sa advokat Pål Berg til Dagens Næringsliv da.

Brøt tausheten I mange år har Nerdrum ikke uttalt seg til norsk presse. Etter lang tid bestemte han seg for å bryte tausheten til Svenska Dagbladet. I slutten av september stilte han også opp i talkshowet «Skavlan», hvor han tok med seg sønnen Øde.

I intervjuet med fredagskongen Fredrik Skavlan sa Nerdrum at han følte seg truet av maktmisbruk og beskrev seg selv som en «kunstpolitisk fange».

PASSER PÅ:  Odd Nerdrum, kona Turid Spildo og sønnen Øde skjermer foreldrene. Foto: Anders Grønneberg
PASSER PÅ: Odd Nerdrum, kona Turid Spildo og sønnen Øde skjermer foreldrene. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
LARVIK TINGRETT: Odd Nerdrum med prosessfullmektig, advokat Stein Hove og sønnen Bork. Bak, sønnen Øde og kona Turid Spildo. Foto: Anders Grønneberg
LARVIK TINGRETT: Odd Nerdrum med prosessfullmektig, advokat Stein Hove og sønnen Bork. Bak, sønnen Øde og kona Turid Spildo. Foto: Anders Grønneberg Vis mer