Team Nerdrum: Nerdrum møter i retten med to forsvarere: Pål Berg til venstre og John Christian Elden. I tillegg sitter en tredje advokat som jobber for Nerdrum, Torbjørn Sognefest fra advokatfirmaet Elden, på tilhørerbenken.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Team Nerdrum: Nerdrum møter i retten med to forsvarere: Pål Berg til venstre og John Christian Elden. I tillegg sitter en tredje advokat som jobber for Nerdrum, Torbjørn Sognefest fra advokatfirmaet Elden, på tilhørerbenken. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Odd Nerdrum til Dagbladet:

- Saken har vært preget av følelser.

(Dagbladet): - Saken til nå har vært meget preget av følelser, sier Odd Nerdrum til Dagbladet i den første pausen i retten i dag.

- For din egen del?

- Nei. Fra aktoratets side. Jeg for min del er mest opptatt av tall og beviser, sier kunstneren.

Han står tiltalt for å ha unndratt nesten 14 millioner kroner fra skattemyndighetene, og risikerer flere års fengsel. Nerdrum sa i retten i dag at han ikke erkjenner straffeskyld.

Nerdrum var sykmeldt under behandlingen av hans sivile søksmål i mars. Han ønsket ikke å svare på spørsmål fra pressen om sin egen helsesituasjon.

- Tilpasser forklaringen Aktor i saken, konstituert statsadvokat Asbjørg Lykkjen, holder nå på med sitt innledningsforedrag, der hun gjennomgår dokumenter og korrespondanse mellom Nerdrum, skattemyndighetene og Forum Gallery i New York.

- Nerdrum tilpasser sin forklaring etter de bevis som blir forelagt. Det gjelder sentrale beløp, dato for overføringer og skattlegging av disse. Jeg ber retten følge nøye med, sa Lykkjen i begynnelsen av innledningsforedraget.

Søvnig Nerdrum? Det er satt av fem dager til behandlingen av saken, og Nerdrum har for første gang fått innvilget søknaden om fagkyndige meddommere.

Nerdrum har det meste av tida i dag sittet tilbakelent med øynene lukket. 

Det er fjerde gang Nerdrums straffesak behandles i retten. Han ble dømt til fengsel både i tingretten og lagmannsretten, men Høyesterett opphevet dommen i 2013 da de fant at den manglet god nok begrunnelse på to sentrale punkter.