Odd Nerdrum viste fram et av Norges viktigste kunstverk i retten

- Det måtte holdes skjult.

ØDELAGT: «Skyen» ble malt i 1985 og er regnet som et av Norges viktigste kunstverk. Nå er det ødelagt, på grunn av en skjebnesvanger oljeblanding. Dette var et av bevisene som ble lagt fram i retten i dag. Mobilfoto: Jonas Pettersen
ØDELAGT: «Skyen» ble malt i 1985 og er regnet som et av Norges viktigste kunstverk. Nå er det ødelagt, på grunn av en skjebnesvanger oljeblanding. Dette var et av bevisene som ble lagt fram i retten i dag. Mobilfoto: Jonas Pettersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

OSLO TINGRETT: (Dagbladet): Rettsaken mot kunstneren Odd Nerdrum forsatte i Oslo tingrett i dag, der han står tiltalt for å ha solgt malerier for 14 millioner kroner uten å skatte for inntektene.

Her forklarte den tidligere Nerdrum-eleven Per Trygve Lundgren seg om de ødelagte Nerdrum-bildene som var et tema i retten i går.

- Det måtte holdes skjult for pressen og kjøpere som var i besittelse av andre verker malt på den samme tiden. Det ville vært veldig ødeleggende for Nerdrum om markedet hadde fått vite om dette da. Man kunne trodd at alle kunstverkene fra den tiden ville bli ødelagte, sier Lundgren til Dagbladet.

Viktig kunstverk Det er inntekter som Nerdrum hevder ble holdt tilbake i en bankboks for å erstatte eventuelle ødelagte bilder, og som ikke er blitt gjort rede for til norske skattemyndigheter, som er en av grunnene til at han er tiltalt for skatteunndragelse.

Med seg for å illustrere hvordan oljemalingen på mange av maleriene han lagde på 80-tallet ikke har tålt varme, hadde Nerdrum med seg «Skyen» som var malt i 1985.

Det har av Morgenbladet blitt kåret til Norges 12. viktigste kunstverk og en senere versjon av maleriet har blitt solgt for 1,9 millioner kroner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer