PROVOSERER MANGE: Odd Nerdrums natur- og menneskesyn ville alene vært tilstrekkelig for å bli angrepet fra alle bauer og kanter, skriver Kjetil Korslund.


Foto: Jessica Gow/Scanpix
PROVOSERER MANGE: Odd Nerdrums natur- og menneskesyn ville alene vært tilstrekkelig for å bli angrepet fra alle bauer og kanter, skriver Kjetil Korslund. Foto: Jessica Gow/ScanpixVis mer

Odd Nerdrums provokasjoner

Aggressiviteten og forakten som er blitt Odd Nerdrums kunst til del, er det vanskelig å finne sidestykke til.

Aggressiviteten og forakten som er blitt Odd Nerdrums kunst til del, er det vanskelig å finne sidestykke til. Hva er som provoserer? For det første bryter Nerdrum suverent med det modernistiske kunstprosjektet. For det andre, hans natur- og menneskesyn, som alene ville ha vært tilstrekkelig for å bli angrepet fra alle bauer og kanter.

Jeg har aldri oppfattet Odd Nerdrum som noen motstander av modernistisk kunst, men han har klart gitt uttrykk for at han synes den kan bli gjentakende, og at den utelukker en del viktige sider ved tilværelsen. Han ga noen eksempler på slike sider for noen år tilbake: Det åpne tillitsfulle ansiktet, den følsomme huden, gylne solnedganger og lengselen etter evigheten.

Nerdrums antropologi er et krysspunkt av flere tradisjoner innen europeisk idéhistorie. For det første vektlegger mange av maleriene hans likheten og kontinuiteten mellom mennesker — dyr — natur. Det er først det mennesket som er i kontakt med naturen som er menneske hos Nerdrum. Derfor blir den lesbiske feministen Levende begravet. Han framstiller svøpte barn som puppe med kokong.

Naturen er gold og nådeløs, det samme er menneskenaturen. Man slår hverandre i hjel, og angir hverandre for sølvpenger. Maleriet Kvinne med portemoné viser det sosiologen Helga Schubert dokumenterte i kasussamlingen Judasfrauen (1990): Menn kriget, torturerte og drepte, men angiveriet var nærmest en kvinnelig spesialitet. I Nerdrums maleri smiler kvinnen med pengene rett mot oss mens vi i bakgrunnen ser en spektakulær hengning.

Hos Nerdrum er det forskjell på folk og forskjell på levemåter. Det finnes sunne mennesker, og det finnes sunne måter å leve på. Tilsvarende finnes det degenererte: Støvslikkere likner glinsende forhistoriske reptiler som bukter seg opp til jordoverflaten mens de går i ett med gjørma.

Det finnes også mye positivt: Livredder viser en soldat som sitter sammen med et spedbarn. Hvem redder hvem?

De redder selvfølgelig hverandre.

Idéhistoriker Kjetil Korslund forklarer hva som provoserer ved Nerdrum.
Idéhistoriker Kjetil Korslund forklarer hva som provoserer ved Nerdrum. Vis mer