MIDDELALDER: Rune Markhus' illustrasjoner gir Odd Nordstogas tekst et løft, med middelaldermiljø og eventyrreferanser. Illustrasjon fra appen
MIDDELALDER: Rune Markhus' illustrasjoner gir Odd Nordstogas tekst et løft, med middelaldermiljø og eventyrreferanser. Illustrasjon fra appenVis mer

Odd Nordstoga syngeleser sin egen barnebok

Selvfølgelig måtte den utgis som app.

ANMELDELSE: I fjor høst føyde Odd Nordstoga seg til den stadig voksende lista av kjendiser som skriver barnebøker på si. Ingen stor overraskelse, fra en artist som tidligere har laget superhit av et barnedikt. At teksten i den nye boka er på rim, som et fortellende langdikt, gjorde spranget fra plate til perm desto kortere.

Nå er «Eg og Pontus går for gull» også ute som app. En musikalsk sådan, som seg hør og bør. Faktisk blir hele boka sunget eller syngelest av forfatteren selv, med trekkspillakkompagnement.

Stemning og lydeffekter
Ved å utgi barnebøker som flermediale apper, får forlagene en mulighet til å dra nytte av kjendisforfatternes fremste talenter. En hyggelig bieffekt av den digitale utviklingen, får vi tro.

Her gir musikken boka en ekstra dimensjon. Riktignok mer som stemningsskapende virkemiddel, enn refrenger som huskes og synges i etterkant. Melodien er løs og lystig, og kan gi assosiasjoner til lindgrensk barne-tv. Nordstoga skaper også enkle lydeffekter med trekkspillet, når kongen snorker eller kaster vaktelegg på veggen i raseri.

Odd Nordstoga syngeleser sin egen barnebok

Boka handler om en omreisende trubadur og hans anarkistiske katt, som ankommer en middelalderby der musikk er forbudt. I løpet av kort tid samler de folket til revolusjon, jager kongen og avslutter med en fuktig kjempefest. Her er bitte små nikk til motstandskamp og arabisk vår, men lek og overdrivelser overskygger alvoret.

Utfordrende å henge med
Rune Markhus' illustrasjoner løfter teksten. Her er mange eventyrreferanser (Rapunsel titter ut av et tårn, og kongen sover på en stabel madrasser), og eventyrlige tårn og bruer som snor seg over myldrende gater. I app-versjonen sklir de sakte forbi som i en tegnefilm, så detaljrike at du lett går glipp av mye, om du ikke klikker på pauseknappen innimellom.

Tekst, bilder og musikk kler hverandre, alle med et folkelig og nostalgisk preg. Nordstoga gir liv til teksten, og veksler på å synge og fortelle, ut fra hva som passer scenene best. Det gir god rytme til fortellingen, og teksten føles enda mer riktig her enn på papiret. Men uttalen er ofte litt utydelig. Sammen med dialektord og uvant setningsoppbygging (av hensyn til rimet står verbet ofte til slutt), kan det bli utfordrende å henge med.

Like fullt er dette en morsom og underholdende barnebokapp, om ikke spesielt banebrytende.