Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmeldelse: «Hver gang vi møtes» på TV 2

Odd og Silya tar av

Det var Tuva Syvertsens kveld i «Hver gang vi møtes». Vi anmeldte som vanlig låt for låt.

TUVAS KVELD: Tuva Syvertsen var kveldens hovedperson i «Hver gang vi møtes». Her får hun servert en låt hun ikke liker av Odd Nordstoga og gjestevokalist Silya, «Å gjev du batt meg». Alle foto: TV 2
TUVAS KVELD: Tuva Syvertsen var kveldens hovedperson i «Hver gang vi møtes». Her får hun servert en låt hun ikke liker av Odd Nordstoga og gjestevokalist Silya, «Å gjev du batt meg». Alle foto: TV 2 Vis mer

TV: Tuva Livsdatter Syvertsen har fått høyest score i både Dagbladet og VG av alle de sju artistene i årets «Hver gang vi møtes». I kveld har hun fri, og spørsmålet er hva andre artister har fått ut av hennes låter.

Valkyrien, tidligere Valkyrien Allstars, ble etablert i 2003 etter uformelle konserter på det brune vannhullet Valkyrien Restaurant i Oslo. I 2006 fikk gruppa Grappas debutantpris. I utgangspunktet var Valkyrien en folkemusikktrio med Tuva, Erik Sollid og Ola Hilmen - alle på hardingfele. Tuva er også vokalist. Dagens besetning er Tuva, Sollid, Martin Langlie (trommer) og Magnus Larsen (kontrabass). Gruppa har gitt ut fem album og har mottatt flere priser. Dette mener vår anmelder om kveldens tolkninger:

Aslag Haugen: «Dårlig morgenstemning» (Tuva Syvertsen)

Det er ikke mye dårlig morgenstemning over denne, men teksten kom til i etterdønningene etter en lite oppløftende debatt om likestilling.

image: Odd og Silya tar av

Ikke overraskende blir denne låten fra det mer visepregete albumet «Farvel til slekt og venner» (2014) «hellbillisert» av Aslag. Det betyr country/countryrock - med pedal steel og fele - det siste kanskje også til ære for felespiller Tuva. Aslags versjon er fengende, mens originalen er mer tilbakelent. Det virker så enkelt, men krever sin hallingdøl. En fin start på Tuva-kvelden.

Morgan Sulele: «Eg vil ha deg» (Syvertsen / Ola Hilmen / Erik Sollid)

Teksten er satt sammen av Setesdal-stev. Det og Morgan Sulele er ifølge Tuva en utenkelig kombinasjon. Eller, kanskje ikke?

image: Odd og Silya tar av

Stev er det i hvert fall ikke. Morgan har hentet inn bror Egil Clausen på elgitar, og tar låten ned fra lettere kaos til en – etter hvert – funky versjon. Det starter med et tema på gitar som kan minne om Chris Isaaks «Wicked Game», før Morgan tar over med en noe omskrevet tekst – igjen. Det er en versjon milevis unna stevet, med lag på lag. Starten og pop-refrenget fungerer fint, men funk-delen blir noe anmassende – før bror Egil setter et solid punktum med en gitarsolo. Uansett – dette er Morgans beste opptreden i «Hver gang vi møtes».

- Det høres ut som noe som er populært, sier Tuva. - Nå ble det en hit, slår både hun og Aslag fast.

Linnea Dale: «Det er ingen hverdag mer» (Syvertsen / Hilmen / Sollid / Gunvor Hofmo)

Valkyrien har tonesatt et gammelt dikt av Gunvor Hofmo med et budskap som fortsatt er like aktuelt.

image: Odd og Silya tar av

Originalen er jazzpreget, mens Linnea har lagt låten og arrangementet nærmere sitt eget musikalske univers. Det er blitt visepop med et elektropop-tema som svinger seg greit mellom versene, men som likevel blir i tammeste laget. Det er også kveldens korteste, på litt over to minutter.

Det er befriende å høre en så alvorlig tekst i en helt annerledes setting, men Linnea beveger ikke på samme måte som Valkyrien. Ordene mister liksom noe av kraften underveis, og låten etterlater ikke stort mer enn et skuldertrekk.

Odd Nordstoga: «Å gjev du batt meg» (Syvertsen / Hilmen / Sollid / Arne Garborg / Jon Bjørgulvsson)

Dette er den mest kjente låten til Valkyrien Allstars, og den første Tuva synger på.

image: Odd og Silya tar av

Den er basert på et vers fra Arne Garborgs diktsyklus «Haugtussa» og et Setesdal-stev, og ble skrevet til finalen i «Kjempesjansen» på NRK. Ironisk nok er det en låt Tuva sjøl ikke liker. Hun føler at den er en karikatur, og blir rett og slett litt uvel når hun hører den. Tuva var så lei den at hun la den ut på Finn.no, og Valkyrien spiller den ikke lenger! Det betyr ikke at Odd ikke kan gjøre et godt forsøk på å «hente den tilbake» og blåse nytt liv i den.

Odd har beholdt den i en folkemusikksetting, og den bygger seg sakte opp. Her er det ikke fela som spiller førstefiolin, men Odds trekkspill. Inn fra høyre kommer også Silya (Nymoen). Odd lover et fyrverkeri, og etter ei lang lunte nærmest eksploderer låten. Der fikk du den, Tuva! De to stemmene passer bra sammen, og de ender opp med å «skrike seg» gjennom den. Bra den aldri ble solgt på Finn!

Frida Ånnevik: «Kom hjem» (Syvertsen/Sollid)

Frida har valgt en trøstelåt, en av Valkyrien-låtene Tuva sjøl er mest glad i. Og igjen står hun fram som en av Norges beste tolkere.

image: Odd og Silya tar av

Dette er en låt som ikke bør kludres for mye med, og Fridas versjon er heller ikke så veldig forskjellig fra originalen Det betyr at den fine teksten også står fram, pakket inn i et forsiktig komp med akustisk gitar og pedal steel i hovedrollene – sånn for å underbygge den milde tonen i teksten. Arrangementet er dempet hele veien, og det er blitt en var og lun versjon i respekt for den flotte originalen – med Fridas fine stemme i fokus. Det ser det ut som om Tuva er veldig fornøyd med, for hun er et stort smil.

- Hun gjorde stas på den, som hun sier. Det synes vi også.

Chris Holsten: «Drømte du om mer» (Syvertsen/Hilmen/Sollid)

Chris har i motsetning til Frida gått i en helt annen retning - fra folkemusikk og inn i urban-land. Og er det en som kan gjøre det med stil, så er det Chris.

image: Odd og Silya tar av

Han har lagt seg på en slags elektropop-/soul-variant. Den er et godt eksempel på at en god låt kan overleve det meste – sjøl om denne versjonen ikke gjør så mye av seg. Den har fått et catchy synth-tema, og etter hvert får Chris igjen brukt stemmen sin for hva den er verdt – uten å «ta av». Han har stått fram som en av de fineste stemmene denne sesongen – sammen med Frida og Tuva.

- En låt jeg ble enda mer glad i nå. Jeg kunne ikke fått en bedre avslutning på kvelden, sier Tuva. Det er ikke noe å si på den attesten fra kveldens hovedperson.

I det siste programmet denne sesongen, neste lørdag, skal artistene synge låter som betyr noe spesielt for dem.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!