Odd som baby

Her er Odd Nerdrums nye selvportrett, av seg selv som spedbarn. I en gedigen Nerdrum-utstilling i Kulturhuset i Stockholm vises malerens utvikling fra 80-tallet og fram til i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Utstillingen åpner 27. desember. Å reklamere for den har ikke vært bare enkelt. More Group, som selger plass til annonser på T-banen, nekter Kulturhuset å henge opp det omdiskuterte «Selvportrett med gyllen kappe».

- Dette er den største utstillingen jeg har hatt i Sverige noensinne, sier en entusiastisk Nerdrum.

Han skal selv, for én gangs skyld, være til stede på åpningen i Stockholm. Ellers pleier han å sende en elev eller en annen representant, for så å se utstillingen på et seinere tidspunkt sjøl.

Kuratoriatet

For å få kitschmaleren til å ta turen til vernissasje 26. desember og utstillingsåpningen dagen etter, måtte museumsledelsen gå med på å sette opp Nerdrums egen forestilling «Kuratoriatet», en samtale mellom Edvard Munch og Odd Nerdrum. Dermed blir det Stockholms-tur på Kristofer Hivju og Jan Hårstad, som spiller henholdsvis Nerdrum og Munch.

Dagbladets kunstanmelder, Harald Flor, kalte framføringen for «En sær seanse» første gang den ble vist på Notodden i oktober i år.

I tillegg til utstillingen planlegger også Kulturhuset debatter og guidede visninger i utstillingsperioden. Onsdag 17. januar skal Kulturhuset kjøre det de omtaler som debatten ingen i Norge våger å ta opp: «Hva er bra eller dårlig kunst? Er Nerdrum maleriets frelser eller banemann? Er han anerkjent eller bare beryktet? Er det kitsch eller kunst?»

Co-produksjon

Utstillingen er et samarbeid mellom Reykjavik kunstmuseum, Haugar Vestfold Kunstmuseum og Kulturhuset.

Det er en av de største Nerdrum-utstillingene noensinne.

- Vi har tidligere vist Nerdrum, med suksess, her i Kulturhuset. I 1979 viste vi flere av hans verk i utstillingen «Norsk 70-tall» og i tillegg i 1997, da vi viste «Norsk samtidskunst», forteller utstillingsansvarlig Margareta Zetterström.

Når Kulturhuset vier så mye plass til den norske kitschmaleren, er det av flere grunner.

- Han er en kunstner uten sidestykke i samtidskunsten. Han har både provosert og vakt beundring. Med stor dybde og urokkelig konsekvens har han framstått som en av vår tids store historiefortellere. Han har skapt sin egen grenseoverskridende tid og et helt eget landskap, sier hun.

LITEN: «Selvportrett som baby» viser Nerdum i lotusstilling. Det har aldri tidligere vært vist og får premiere i Stockholm 26. desember.
SKAPTE BRUDULJE: Odd Nerdrums «Selvprotrett med gyllen kappe» blir ikke først og fremst husket for kappen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer