Odde meningsfeller

Mímir Kristjánsson synes det er en god idé om Øystein Stray Spetalen blir oljefondminister. Hva har aksjespekulant Mímir røyka? Bukseselene sine?

AKSJEAMATØR:  Mímir Kristjánsson, journalist i Klassekampen, har skrevet om sine erfaringer som aksjespekulant i tre måneder i boka Slik blir du superrik. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
AKSJEAMATØR: Mímir Kristjánsson, journalist i Klassekampen, har skrevet om sine erfaringer som aksjespekulant i tre måneder i boka Slik blir du superrik. Foto: Jørn H. Moen / DagbladetVis mer
Kommentar

Det var i en artikkel i Dagbladet Kristjánsson lanserte tanken på å få Spetalen inn som oljefondsminister. Argumentasjonen var at oljefondet er veldig, veldig stort og derfor bør være under politisk kontroll. Andre ville hevde at da bør Norges Bank også ledes av en statsråd: De trykker jo penger. Oljefondet er nok allerede under politisk kontroll, selv om det ikke sitter en minister ved PC og trykker «kjøp» eller «selg», en sånn med brede bukseseler i kul retro-«Wall Street»-stil.

Spetalen og forfatteren skal være enige på ett punkt: Oljefondet bør ikke investeres i aksjer. Det er for risikofylt og gir for dårlig avkastning. Pengene bør i stedet satses på målrettede investeringer i infrastruktur og IT her i Norge. Om andre politiske spørsmål er de nok fortsatt uenige.

Spetalen er politisk reflektert, roser Mímir Kristjánsson. Han har prøvd seg som aksjespekulant og kommer nå med boka «Slik blir du superrik», en underholdende bildungsfortelling om aksjespekulasjonen og alkoholens skadevirkninger og kjærlighetens helende kraft. Boka etterlater ikke et inntrykk av at man blir klokere av aksjetrading. Små lam bør sjelden lytte til gode råd fra ulver. For Spetalen ville statlige målrettede investeringer i infrastruktur og IT sannsynligvis gi bedre investeringsmuligheter enn dagens kjedelige globale portefølje. Hvis Kristjánsson bekymrer seg for risiko, bør han også tenke nøye over om han virkelig tror slike investeringer gir lavere risiko.

Rent praktisk er 4397 milliarder kroner veldig mye penger. Dersom Mímir etter en kveld på byen ved en inkurie hadde tatt med seg en sirkuselefant hjem på hybelen og politiet dundret på døra, ville han oppdaget at det er veldig vanskelig å gjemme en elefant på en hybel. Oljefondet ville være en elefant i en norsk hybeløkonomi. Selv om det finnes gode investeringsmuligheter for de første tjue eller femti milliardene, kunne det bli vanskelig å finne risikolave investeringer for den tusende milliarden. Og da er det fortsatt drøye tre tusen milliarder igjen.

Forfatteren vil ha politisk styring av pengebingen. Det ligger i politikeres natur å være aktive. De skal profilere seg, Her og Nå. Direkte politisk styring kunne bli som daytrading på speed. Køen foran døra av verdig trengende med fabelaktige investeringsforslag hadde vært lang. Minister Spetalen, på Statens lønnsregulativ, hadde fort gått lei, og hvor hadde hans støttespiller Mímir Kristjánsson stått når det røynet på? Tolv uker som kjærlighetssyk daytrader på Fritt Ords regning gir ikke tyngde til å vurdere risiko i mange-tusen-milliarder-kroners-klassen. Men morsomt er det.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.