Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Oddgeir Bruaset: - Jeg fikk beskjed om at dette umulig kunne forveksles med meg

Hva synes du om Netcoms «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu»-reklame?

(Dagbladet): - Jeg vil ikke bli glad dersom det viser seg at det sitter folk i de tusen hjem og tror at jeg har solgt meg til kommersielle krefter. For det er ikke tilfelle, sier Bruaset.

Teleselskapet Netcom har lansert en serie nye reklamefilmer under tittelen «Der alle skulle tru at nokon kunne bu».

Filmene etteraper NRKs populære programserie «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» for å gjøre et poeng av selskapets dekning for mobiltelefoner.

I reklamene intervjues folk av en mann som aldri vises i bildet, men som har dialekt og tonefall som minner om Oddgeir Bruaset, som ledet programmet i 13 år før han gikk av med pensjon i år.

Bruaset har aldri stilt opp i reklamefilmer, tror aldri han kommer til å gjøre det i framtida, og er opptatt av at ingen skal tro at han har stilt opp på noe slikt. Han ble selv informert om Netcoms nye reklamer først i forrige uke.

- Jeg fikk en telefon fra kommunikasjonssjef Severin Roald i forrige uke og fikk en beklagelse for at de ikke hadde informert meg tidligere, sier Bruaset til Dagbladet.

«Umulig» - Da han forklarte hva reklamene gikk ut på, spurte jeg med en gang om det var noen fare for at intervjueren kunne forveksles med meg. Svaret var at det var helt umulig, for stemmen liknet ikke meg i det hele tatt, sier programlederen.

Bruaset er på foredragsturné og har ikke selv sett Netcom-filmene som er bygget på «Der ingen skulle tru»-malen. Han har derfor slått seg til ro med at NRK ikke har reagert på filmene.

Men når Dagbladet lar ham høre lyden fra en av reklamefilmene, sier Bruaset det er tydelig at skuespilleren på filmen legger seg så tett opp til hans stemme som vedkommende makter.

- Det er jeg ikke glad for. Hadde Netcom informert meg om dette på forhånd, hadde jeg bedt dem om at den som intervjuer, gjør det med en stemme så forskjellig fra min at det ikke kunne oppstå forveksling, sier han.

Parodi Bruaset sier han er usikker på hva han kan gjøre med saken, og om han har noen juridisk sak å heve overfor teleselskapet.

- Jeg er vant med å bli parodiert, og synes det er hyggelig. Men det forholder seg annerledes når det er kommersielle krefter som står bak, sier han.

Distriktsdirektør i NRK, Grethe Gynnild-Johnsen, sier NRK velger å se på filmene som en parodi, og god reklame for deres program.

- Men det er ingen tvil om at de legger seg tett opp til Oddgeir Bruasets stemme. Også musikken er svært lik originalmusikken i serien, så jeg håper komponisten får godt betalt, sier hun.

Det gjør han imidlertid ikke.

Ikke hørt et ord  - Jeg har ikke hørt et ord fra Netcom, sier Webjørn Sæther, som i sin tid komponerte musikken til «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu». 

- Netcom har simpelthen tatt seg til rette, og det er svært frekt, sier komponisten og musikeren.

Han sier at selv om et par toner i melodien er endret i reklamefilmen, vil vanlige folk ikke høre forskjell.

- Jeg har selv hørt folk si de trodde det var min musikk. Derfor er dette et brudd på ånsdverksloven, og jeg har satt Musikernes Fellesforbund (MFO) på saken, sier Sæther.

Advokat Lars Christian Fjeldstad i MFO sier seg enig i at musikken er svært lik, og at det - med forbehold om Netcoms egen redegjørelse for hva som har skjedd - kan tyde på at teleselskapet har forsynt seg med Sæthers åndsverk uten at han er forespurt.

- Det skal de selvsagt ikke gjøre, sier Fjeldstad.

Ifølge ham er skjer det nå og da at noens musikk utnyttes uten at opphavspersonene har gitt sitt samtykke, men at det er sjelden skjer i reklame.

- Stort sett er reklamebransjen flinke til å klarere rettigheter på forhånd, sier han.

Netcom bekrefter at de har blitt kontaktet av komponistens advokat.

- Vi ønsker selvfølgelig ikke å bryte åndsverksloven, og går nå i dialog med komponisten, sier kommunikasjonssjef Severin Roald i Netcom.

Ikke tilfeldig Kommunikasjonssjefen vedgår overfor Dagbladet at Bruaset burde vært informert om reklamefilmene på et tidligere tidspunkt, men vedkjenner seg ikke formuleringen om at stemmen i reklamefilmene ikke likner Bruaset.

- Jeg sa til Bruaset at det var en viss likhet, selv om han er romsdaling og den som snakker i reklamefilmene er sunnmøring. Likheten er selvsagt ikke tilfeldig, sier Roald.

Han sier Netcom har den dypeste respekt for den pensjonerte programlederen og NRKs populære programkonsept, og at reklamefilmene skal forstås som en hyllest.

God PR Han er ikke bekymret for at Bruaset eller NRK kan komme til å reagere på likheten.

- Dette er fantastisk god PR for både Bruaset og programserien. Vi når en stor målgruppe med våre filmer, og mange unge vil få øynene opp for Bruasets programmer gjennom oss.

Netcom er eid av finsksvenske Telia Sonera, som er Europas femte største teleselskap og blant annet opererer i Norden, Baltikum, Spania, Russland, Tyrkia og på de nye markedene i Eurasia.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media