Oddvar Stenstrøm

Han skulle bli prest, men Vårherre er så romslig at han lot Oddvar Stenstrøm henfalle til det verdslige presseyrket. Han mener selv at han banner for mye, men til gjengjeld hopper han sjelden over aftenbønnen.

Ingen blir overrasket om USA inngår i bønnen. Den hjemvendte USA-korrespondenten tror ikke han noen gang vil venne seg til tanken å bo fast i Norge.

- JEG SAVNER USA HVER ENESTE DAG,

sier Stenstrøm, før han skynder seg å legge til:

- Det betyr ikke at jeg mistrives i Norge. Men jeg er en privilegert person som har fått reise og se mye. Da blir det litt rart når den eneste utflukten er T-banen mellom Åsjordet og Stortinget stasjon.

Gardermoen må bli en velsignelse for TV2-mannen, for med Fornebu og Amerika-flyet innen synsvidde kan det være litt av en påkjenning å innta morgenkaffen hjemme i Ullernåsen.

11 år har han tilbrakt i USA, mens kona har 16 år i utlendighet. Selv om de snakket norsk hjemme, var sønnen Christian (6) på god vei til å bli amerikaner, og det passet bra å vende hjem til han skulle begynne på skolen.

- Og jeg har en fabelaktig jobb nå, forsikrer programlederen i «Holmgang». Men det kunne alltids vært enda bedre.

- Staben har de dårligste kontorene i TV2 - dårligst luft og dårligst lys.

- Og helst ville du blitt hentet i helikopter til jobben?

- Vi lo så vi skreik på kontoret da det sto i Dagbladet. Det virker blærete, men jeg ville sette det å komme hjem litt i perspektiv. Hvis du som meg leder et tv-program i prime time i USA hver uke, får du stjernelønn - og du blir hentet i helikopter til jobben.

- Du har fått høre den uttalelsen noen ganger siden?

- Tre ganger i Dagbladet og i hvert fall én gang i VG. Jeg merket raskt at Janteloven fortsatt eksisterer.

Og han ble advart av kona: - Selg Porschen før vi reiser hjem.

- Jeg angrer i dag. Det var en Carrera 4. En flott bil.

Han og kona nøyde seg med å ta hjem en Landrover Discovery og en Mercedes E 420, begge V8-ere og bensinslukere.

- Jeg har en bror som driver en bensinstasjon.

Egentlig er han en arbeidergutt, født på Kampen i Oslo. Da han var fire flyttet familien til drabantbyen Grorud.

- Jeg kan ikke løpe fra den bakgrunnen, sier Stenstrøm. Han gikk på skøyter i Arbeidernes Skøyteklubb, for øvrig sammen med Rune Gerhardsen.

Og barndommen lærte ham i hvert fall én ting:

- Hvis du har hatt lite, setter du ekstra pris på å få noe ekstra.

STENSTRØM BLIR OMTALT SOM EN MEDIENOMADE.

Han begynte i Akers Avis etter artium, men havnet fort i Dagbladet. En tidligere sjef omtaler ham som en dyktig, pålitelig og ordentlig nyhetsreporter - og forteller at han gikk rett fra morgenkonferansen, gjorde jobbene han fikk utdelt, leverte plettfrie manus kl 10.00 og gikk ut og kjøpte napoleonskake.

- Hvis storyen kunne skrives med én gang, så jeg ingen grunn til å vente. Det kunne jo dukke opp andre ting.

Etter ett år var han vaktsjef, og så gikk han til Dagsnytt - der han endte som redaksjonssjef. I 1979 startet han på Forsvarets høgskole.

- Jeg var 33, og måtte ha spesialtillatelse fra forsvarssjefen. Gjennomsnittsalderen var 50 år. Vi lærte mye utenrikspolitikk, og jeg var blant dem som anbefalte skolen overfor Arne Treholt.

15 år ble det i NRK, hvorav vel fire som USA-korrespondent. I TV2 ble det en ny runde i USA.

- Hva er rekorden i antall nyhetsinnslag?

- Jeg er ikke så flink til å huske tall.

- Det var 56 innslag på to uker - i 1985. Det blir om lag fire innslag per dag?

- Ja, men det var korte innslag.

STENSTRØM HAR VÆRT INNOM VG OGSÅ,

men det var ikke så vellykket. Han ble ansatt som utenrikssjef av Andreas Norland, men møtte ham i døra - på vei over til Osloavisen. Einar Hanseid hadde andre planer.

Det gikk ikke lenge før han ble hentet tilbake til NRK - som redaksjonssjef i Dagsrevyen under Herbjørn Sørebø. Så ringte Aftenposten, og Stenstrøm ble sjefredaktør Egil Sundars nærmeste medarbeider.

- Det fine med Aftenposten var at jeg ble kjent med Bjørn Atle Holter-Hovind og Tinius. Da Schibsted skulle begynne med fjernsyn, fikk jeg være med fra starten.

Sammen med Holter-Hovind og John Ranelagh skulle Stenstrøm finne ut om det var mulig å lage levedyktig tv for 400 millioner kroner.

- Vi svarte ja, selv om resten av Norge tvilte. Og vet du, jeg er glad for at jeg har fått være med på å skape arbeidsplasser.

Beina har havnet på bordet.

- Paradoksalt nok var John og jeg de eneste som kjøpte alt vi kunne få av aksjer i TV2.

Stenstrøm har ikke angret. Aksjene har gitt ham en gjeldfri tilværelse med millionvilla på Ullern, og til våren henter han sin nybygde 40 fots Hallberg Rassy på verftet i Sverige.

- Jeg har et forhold til sjøen.

I tankene er Stenstrøm tilbake i USA. Han reiste til Seattle for å studere journalistikk, men havnet på onkelens fiskeskøyte.

HAN ER KJENT FOR Å VÆRE STOR I KJEFTEN.

Det var kanskje en av egenskapene TV2-sjefene la vekt på da han ble bedt om å overta «Holmgang».

- Jeg har aldri vært opptatt av å framheve meg sjøl. Men hvis folk mener at jeg har brukt sterke ord, så er svaret kanskje ja. Jeg tar gjerne litt av ansvaret for den røffe tonen som hersket på nyhetsdeskene. Men jeg er blitt romsligere med åra.

- Men du elsker å provosere?

Stenstrøm nikker bekreftende.

- Sammen med raddiser blir jeg konservativ og sammen med konservative blir jeg radikal. Men mye er fleip.

- Hva slags program skal «Holmgang» være?

- Temaet skal være aktuelt. Vi skal ta opp det folk snakker om akkurat nå, og vi skal informere, engasjere og provosere.

- Som debattleder er du omtalt som «mer ordstyrer enn pådriver»?

- Det ideelle er at debattlederen ikke trenger å si et ord - fordi det er progresjon i debatten. Opp gjennom åra har jeg irritert meg over debatter der folk stadig blir avbrutt. Jeg vil heller at folk snakker et halvt minutt for lenge enn for lite.

- Du er ikke redd for å bli et mikrofonstativ?

- Nei, jeg styrer mer enn nok, og bryter av mer enn jeg gjorde før. Jeg synes vi får til dette.

DET SYNES ÅPENBART SEERNE OGSÅ,

for «Holmgang» har rundt en halv million seere hver uke.

- Personlig er jeg mer opptatt av markedsandeler, skyter Stenstrøm inn.

- Vi ligger på ca. 40. Det betyr at fire av ti som ser på tv velger «Holmgang». Vi har bedre markedsandel enn «Brennpunkt» hver uke. Jeg er fortsatt barnslig opptatt av å konkurrere - og jeg synes det er jævlig å bli slått.

- Det var ille da Lillestrøm ble banka i fotball, også?

- Jeg har fått LSK litt på avstand. Men jeg fløy over Atlanteren for å se dem i cupfinalen et par ganger.

- Hvem er Norges beste fotballspiller gjennom tidene?

- Hvis du mener i min tid, er svaret Tom Lund. Jeg solgte tomta til ham da han ville flytte for å slippe å se Åråsen hver dag. Det er Lillestrøms dyreste tomtehandel.

- Selv satset du på gratis hus og tomt?

- Jeg hadde tenkt å bli prest. Tok latinartium med tanke på å studere teologi. Det var så lang ansiennitet i OBOS at jeg mente en prestegård måtte være tingen.

- Men Ullern er greit nok?

- Jeg har det jeg trenger.

ODDVAR STENSTRØM