REGISSØR: Øde Spildo lager kunstfilmer og legger dem ut på nettet. Odd Nerdrum deltar selv i flere av filmene. Foto: Jon Terje Helgren Hansen / Dagbladet
REGISSØR: Øde Spildo lager kunstfilmer og legger dem ut på nettet. Odd Nerdrum deltar selv i flere av filmene. Foto: Jon Terje Helgren Hansen / DagbladetVis mer

Øde (15) er den nye Nerdrum

Odd Nerdrums sønn får skryt for kunstfilmene sine - med faren i en sentral rolle.

|||STAVERN (Dagbladet):

- Øde har helt klart talent, dette er ikke bare en gutt som leker seg med kamera, sier kunstner og medisinprofessor Jan Vincents Johannessen til Dagbladet.

Johannessen er blant Odd Nerdrums 1500 venner på Facebook. Det er her den kjente maleren, som har nektet å snakke med pressen de siste åra, daglig legger ut sine små filosofiske betraktninger.

Og det er her et knippe korte kunstfilmer signert sønnen Øde er publisert. Facebook-venner fra hele verden har sett dem og skryter.

- Vakkert, poetisk og dramatisk, skriver en venn.

I tillegg kan du se filmene på Odd Nerdrums offisielle YouTube-kanal.

Vil lage spillefilm
Dagbladet møtte 15 år gamle Øde til et intervju i Stavern, der Nerdrum-familien bor store deler av året på idylliske Rødvik gård.

- Jeg har laget kanskje 20-30 små filmer. Men jeg har veldig lyst til å lage en spillefilm ut fra faren min sine dialoger, for eksempel «Immanuel Kants siste dager», sier Øde.

Han svarer kort, men selvsikkert og gjennomtenkt på alle våre spørsmål. Det samme kan man si om filmene hans. De har navn som «Birds» og «Daughters», og på rollelista finnes mor Turid Spildo, tvillingsøstrene Aftur og Myndin (11) — og far, som Øde helst omtaler med fornavn.

Odd Nerdrum (66) er alltid filmet bakfra, og er en svartkledd skikkelse som beveger seg gjennom filmene. I én film går maleren inn i et herskapelig hus og stopper foran et av sine store malerier.

- Odd skal være en mystisk Dracula, forklarer Øde.

I en annen film omfavner faren sine badmintonspillende døtre i hagen.

- Jeg ville ikke at ansiktet hans skulle vises. Filmene handler ikke om faren min, han er bare en tilskuer, sier Øde.

Inspirert av far
Filmene som er publisert på Facebook, er blitt til på Nerdrums eiendom i Yvelines utenfor Paris denne vinteren. Her tilbringer maleren og hans familie stadig mer tid.

Øde legger ikke skjul på at faren og bildene hans er den store inspirasjonskilden. Ofte inngår bildene i filmene, som en iscenesettelse av hva som skjedde før Nerdrum malte bildet.

- Et bilde uten en historie er som en dårlig bok, sier Øde.

- Kaller du deg selv kunstner nå?

- Jeg vet ikke om jeg vil kalle meg selv noe som helst, ikke ennå i alle fall, sier Øde.

Hans far omtaler seg som kjent bare «kitschmaler».

Dramatisk historie
Odd Nerdrum beskrives som en selvavslører, som legger sine egne opplevelser inn i bildene. Ofte er familien modeller.

En dramatisk historie lå bak det første bildet av Øde. Som spedbarn holdt han på å dø, og bare farens snarrådige innsats reddet ham.

- Jeg var noen måneder gammel og ble veldig syk. Jeg var visstnok veldig heldig som overlevde, med tanke på at jeg var så ung. Nærere døden har jeg aldri vært. Faren min var alltid ved meg når jeg var syk og ga aldri opp, det inspirerte han til å male bildet «Livredderen». Bildet er av en mann som har reddet et lite barn, slik jeg ble reddet, sier Øde.

Når Øde står modell i dag, kan akten bli en liten tålmodighetsprøve, innrømmer han.

- Det kan være litt kjedelig, men vi pleier å diskutere mye underveis.

- Hva diskuterer dere, da?

- Det som brenner for tiden.

Kravstor far
Øde sier han plukker litt fra alle filmene han ser, og har ingen favorittregissør. Russiske filmer ser han ofte.

- Det er følelsene i de russiske filmene som gjør dem så fine. Og det er i de beste filmene at det er flest feil, sier den unge filmskaperen.

Arbeidet med hans egne filmer kan starte som en samtale med faren. Det handler om store ting, liv og død, og Odd Nerdrum arbeider tett med sin sønn fram til ferdig resultat.

- Han er kravstor, og det må være riktig. Hvis jeg har gjort en dårlig scene, må vi filme alt på nytt.

- Han presser deg?

- Ja, men det er bare fint

Familien først
Som niendeklassinger flest, har Øde flere interesser. Han spiller fotball på det lokale Stavern-laget, men det er ikke tvil om hva som er viktigst.

- Hvis jeg har fotballtrening, og Odd vil at jeg skal være hjemme å jobbe, da blir jeg hjemme. Familien kommer alltid først, sier Øde.

Han fortsetter:

- Så lenge jeg har levd har han ikke tatt en fridag fra arbeidet.

- Er det en fordel eller ulempe å ha en kjent far?

- Det vet jeg ikke, jeg har ikke hatt noen annen far, svarer Øde kontant.