KOMMENTARER

Coronaviruset:

Øde sommer ved Middelhavet

Hvor mange er det som vil dra til Middelhavet på sommerferie i år og sitte to uker i karantene ved ankomst og så i ny karantene ved hjemkomst?

ØDE STRENDER: Etter 42 dager nesten innestengt kunne mor og barn gå ut på stranda La Malagueta i Málaga i Spania. Men der blir det ikke folksomt i sommer. Det er alle tiders krise i reiselivet sør i Europa. Foto: Jesus Merida / SOPA Images / Shutterstock / NTB Scanpix
ØDE STRENDER: Etter 42 dager nesten innestengt kunne mor og barn gå ut på stranda La Malagueta i Málaga i Spania. Men der blir det ikke folksomt i sommer. Det er alle tiders krise i reiselivet sør i Europa. Foto: Jesus Merida / SOPA Images / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Middelhavslandene Spania, Italia og Hellas, og atlantiske Portugal, venter seg en skrekkelig sommer uten feriegjester. Corona-pandemien har i år ødelagt påska, og sommeren er på det nærmeste avlyst. Reiselivet står for 20,2 prosent av økonomien i Hellas, 17,8 prosent i Portugal, 14,9 prosent i Spania og 13,1 prosent i Italia, ifølge Verdensbanken.

Spania tok imot om lag 83 millioner besøk fra utlandet i fjor, Italia 63 millioner, Hellas drøyt 30 millioner og Portugal 23 millioner. Så langt i år er nedgangen anslått til 96,6 prosent i Italia, 77 prosent i Spania og 70 prosent i både Hellas og Portugal. I april kom det 99,4 prosent færre utlendinger med fly til Spania i forhold til april i fjor. Frankrike mottar flest besøk av alle land, men det utgjør en mindre del av økonomien der.

Tallene varsler kommende menneskelige og naturligvis økonomiske katastrofer. Millioner av arbeidsplasser står på spill. Samtidig er sommerjobber i hoteller, restauranter, barer og annet ofte det eneste som ellers arbeidsledige kan få. Reiselivet er livsviktig for mange utkanter. Fra de greske øyene kan det fiskes litt, men de er ikke livsdugelige uten feriegjester, som også spiser fisken. Det samme gjelder fiskerlandsbyer. Bygdeturisme holder liv i mange landsbyer som ellers ville ha vært forlatte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer