Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ødelagte Høybråten

FÅ PERSONER

er gitt to så store kommunikasjonsmessige bjørnetjenester som Dagfinn Høybråten. Først stemplet hans egne ham indirekte som mørkemann, og nå er han blitt partilederen ingen vil ha. Hva tenker KrF med? Jeg har aldri stemt KrF, og har ikke svært mye til overs for alt Dagfinn Høybråten står for. Men man skal ikke følge mye med for å forstå at han er dyktig, engasjert og har evne til å få gjennomført politikk. Hvorfor KrF likevel har tillatt at han er blitt stemplet som mørkemann og partilederen som ingen vil ha, er derfor uforståelig. Oppbygningen av Dagfinn Høybråten som partileder står for meg som noe av det sletteste i nyere norsk kommunikasjonshistorie. Det overrasker meg en smule, fordi forkynnere og kirkefolk ofte er både gode og smarte kommunikatorer. Men med Høybråten har man mislyktes totalt. Fordi:

1. Når man gjentar et budskap mange nok ganger blir det en sannhet. Uansett om man setter minustegn eller plusstegn foran. KrF gjorde derfor Høybråten vondt da man brukte enormt med energi på å fortelle at han ikke er/var en mørkemann da han var valgt som partileder. Et uvitenskapelig søk jeg nettopp gjorde på internett forteller meg at det finnes 76 artikler som inneholder ordene Dagfinn, Høybråten og mørkemann. En del av disse har titler som inneholder ordparene «ingen mørkemann» eller «ikke mørkemann», men det er underordnet. Når et budskap gjentas ofte nok blir det uansett en sannhet. Og her ble en halv påstand til en hel sannhet gjennom «mørkemannkampanjen».

2, Hvordan markedsføre Høybråten som partilederen ingen vil ha? Svar: La forrige partileder kuppe nominasjonsprosessen i den nye partilederens hjemfylke uten å ha noe klart alternativ for hånden. I stedet fumler man seg fram til at Høybråten sannsynligvis bør få listeplass i et eller annet fylke, for eksempel Møre og Romsdal eller Østfold. Enhver som kjenner norsk partistruktur eller lokaldemokrati en smule forstår at slikt trer man ikke nedover lokale tillitsmenn i full offentlighet. Det har KrF gjort, og den store stygge taperen er Høybråten og KrF selv. Hvordan skal denne prosess nå løses uten åpen strid?

JEG ER SIKKER

på at Høybråten og resten av KrF er mer enn smarte nok til å kunne ha løst dette på en helt annen måte, men når man ikke tenker seg om, ender man opp med en partileder som en del nok kjenner som mørkemannen ingen vil ha. Å relansere og endre dette bildet av Høybråten nå, er langt, langt tyngre enn å få det godt til i første omgang.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media