Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ødeleggelsen av Libanon

Israel er en urettferdig makt, og Hizbollah er et skeivt utskudd på det libanesiske sedertre, skriver Walid al-Kubaisi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi tilstår foran den rettferdige Gudat vi ikke var rettferdige mot deg, vi ikke hadde miskunn for degvi gav deg, istedenfor en blomst, en kniv som gaveat vi brente deg og fikk deg til å gråteog vi lastet deg med våre synderDu Beirut, verdens frue!nå forstår vi at dine røtter slår dypt inn i ossnå har vi forstått det som våre hender har begåttreis deg fra asken som en mandelblomst i mai månedreis deg fra din sorg for revolusjonen fødes av sorgens livmorreis deg som heder for skogene, barna, dalene og mennesket. Slik skrev den arabiske poeten fra Damaskus, Nizar Qabbani, da han tilstod at alle Midtøstens land har vært skyldige i smertenes år, da borgerkrigen herjet i Libanon. Borgerkrigen ble avsluttet. Nizar Qabbani er død.

ISRAEL TRAKK SEG UT av Libanon. Krigsfyrster ble «venner» i en demokratisk prosess. Gjenbyggingen av Libanon startet. For libanesere tror at Libanon er som Fugl Føniks. Slik var Libanon alltid. Landet reiser seg etter hver ødeleggelse. Men hvorfor ødelegger folket sitt eget Libanon nå? Hva er vitsen med å provosere frem en krig alle vil ha på bekostning av Libanon? Det er kun Libanon som er taperen. Israel har sine planer mot Libanon og den libanesiske motstandsbevegelsen, sier Midtøstens forsker Hilde Henriksen Waage til Klassekampen. Dette er helt riktig: Israel vil «sette Libanon 30 år tilbake». Dette er en slags tradisjonell kollektiv straff hentet fra Det gamle testamente og minner om krigene blant de semittiske folkene seg imellom i tusener av år. Hvorfor straffes Libanon for en handling en islamistisk «mafialeder» har begått? Hizbollah er en byrde for Libanon. Israel er den største urettferdige makt i området og reagerer hardt med støtte fra hele den vestlige verden. Hvorfor provoserte Hizbollah dette fram?Det er politisk naivt å tro at Hizbollah tok to israelske soldater som gisler fordi de vil bytte dem med libanesiske fanger. Hizbollah gråter ikke for sine fanger i Israel. Politikk forstås ikke på denne måten. Syria beholder tusener av fanger i sine fengsler. Hvorfor tar ikke Hizbollah to syriske soldater som gisler og krever løslatelse av fangene?

EN IRAKISK SHIA-MUSLIMSK venn som støtter Iran og Hizbollah, diskuterte med meg akkurat nå. Jeg spurte om ikke ofrene i krigen kom til å bli flere enn antall fanger som kreves å bli løslatt. Min venn svarte med et sitat fra Muhammeds kriger etter hvert slag: «Deres døde er i helvete, mens våre døde er i paradiset!» Så trist at vi begynte å tenke destruktivt uten respekt for menneskeliv. Dette minner om den religiøse mentaliteten da hundrevis av fanger i Iran ble henrettet av ayatolla Rafsanjânî. Mange av dem var uskyldige ungdommer. Ayatolla Rafsanjânî ble fortalt dette. Han svarte: «Vel, hvis de ble henrettet uskyldige, er de heldige, for da vil Gud sende dem rett til paradiset! Problemet er løst!» En nihilistisk ansvarsløs holdning som mangler respekt for menneskelivet.Er det ikke dårskap at mange blir drept i en krig bare for å få fangene løslatt? Har Sayyed Hassan Nasrallah, generalsekretær i Hizbollah, god samvittighet når han ser det libanesiske folk tape i turismeindustrien? Når han ser titalls libanesiske selskaper gå konkurs på få sekunder etter en israelsk bombing? De libanesiske borgere som taper alt det de betalte av skatt mens infrastrukturen går til grunne i flammer? La oss anta hypotetisk at Israel vil bytte disse to soldatene med libanesiske fanger, vil disse fangene være villige til å omfavne sine familier og kjære i en innsjø av libanesisk blod?

HIZB-U-ALLH betyr Allahs parti. Navnet i seg selv forteller mye om ideologien: Dette er Allahs parti som eier hele Sannheten. Partiet er basert på Khomeinis teologi, blandet med sekteriske fordommer. Partiet er islamistisk og følger i Irans fotspor. Partiet har alltid vært en løpegutt for Iran. Det ble opprettet av ayatollaene i Iran i 1982 og fikk støtte av Iran med penger og våpen: 100 million dollar hvert år, samt 13000 raketter. Generalsekretær Nasrallah støtter terror mot sivile. Han støtter selvmordsaksjonene mot sivile israelere. Men tar avstand fra «terror mot sivile amerikanere i Irak», fordi USA favoriserer pro-iranske sjiamuslimer i landet. Han støtter motstand mot okkupasjon av Libanon og Palestina, men ikke av Irak. Han klager over amerikansk urettferdighet i Libanon og Palestina, men ikke i Irak. Det er fordi han får standpunktene sine fra Iran, og ikke er en selvstendig libaneser. Etter at Israel avsluttet sin 18 år lange okkupasjon av Libanon i år 2000, erklærte Nasrallah: «Nå har vi frigjort Sør-Libanon, neste gang frigjør vi Jerusalem!» Likevel har de militære gnisningene vært begrenset fram til nå. Hvorfor endret dette seg akkurat nå, når atomkrisen med Iran ikke får en behagelig løsning for ayatollaene? Hvorfor akkurat nå, når Iran herjer i Irak med terror og forbereder borgerkrig for å bane veien til overtakelse av Sør-Irak? Er det ikke fordi Hizbollah får sine ordre fra Iran? Iran vil fortelle USA at det ikke er lett å angripe Irans atomproduksjon, for Iran kan sette hele Midtøsten i brann. Iran har ambisjoner om å gjenopprette det persiske imperium. Irans president Mahmoud Ahmadinejad er påvirket av profetien om at verdens ende vil finne sted i løpet av to år. For den skjulte imamen al-Mahdi vil komme tilbake. Al-Mahdi er den 12. imam, som levde i middelalderen og forsvant. Ifølge troen vil denne imamen dukke opp i de siste dager for å opprette et islamistisk imperium, styrt av sharialoven. President Ahmadinejad mener den islamske republikken Iran kan fremskynde den 12. imamens gjenkomst ved å utslette Israel. Iran bruker Palestina-saken for å mobilisere støtte. Det er Iran og Israel som er vinnerne. Men foreløpig vil Iran si til USA og Israel: Jeg er sterk og kan delta i dette spillet som maktfaktor i området. Da er det fred. Fred og ingen fare.

HIZBOLLAH-LEDEREN Nasrallah er en narsissistisk despot som setter seg selv over all kritikk. Da en TV-kanal berørte hans person, slik media gjør med andre politikere og ledere i Libanon, beordret han en stor demonstrasjon, med trusler mot ytringsfriheten. Han forlanger å bli behandlet annerledes enn andre politikere i landet - for han er en helgen som eier paradisets nøkler. Staten Libanon mangler suverenitet over sine grenser og land på grunn av Hizbollahs makt og styrke. Partiets militsia er over loven og har kontroll over Libanons grense med Israel. De hindrer den libanesiske hær å bevokte grensene. Dette parti erkjenner ikke Libanon som sitt land, men som middel til makt: Hizbollah har sin egen sang som er annerledes enn Libanons nasjonalsang, sitt eget flagg som ikke er det libanesiske flagg, har sine egne interesser, som ikke er harmoniske med landets interesser. Nå taler Nasrallah til alle libanesere: «Dere er motstandere mot Israels angrep mot Libanon, om dere liker det eller ei!» Nasrallah prøver med en dårskapshandling å sette hele nasjonen overfor et fait accomplit : Han starter en krig, og alle blir nødt til å delta i den. Dette minner om en liknelse Profeten Muhammed fortalte der han advarte mot den som oppfører seg hensynsløst og ansvarsløst: Noen brødre kjøpte en båt og delte den mellom seg. De seilte på havet. En av dem som fikk skrogets nederste del, tok en skrujern og ville lage et hull i bunnen av båten. Da brødrene protesterte, svarte han: «Jeg er fri til å gjøre det i den delen jeg eier.»Hvis de hindrer ham, er de reddet, hvis ikke, drukner de alle sammen.