- Ødelegger italienernes rykte

Italiensk-amerikanere vil ikke at Robert De Niro skal bli æresborger av Italia.

(Dagbladet.no): En innflytelsesrik forening av amerikanere med italiensk opprinnelse sendte på tirsdag en telefaks til Italias president Silvio Berlusconi, der de ber om at planene om å gi Robert De Niro et italiensk statsborgerskap blir droppet, skriver The Guardian.

Robert De Niro og store mafiaroller går hånd i hånd gjennom filmhistorien. Den mest kjente rollen er unge Vito Corleone i Gudfaren II fra 1974. New York-fødte De Niro har også røtter i Italia. Oldeforeldrene hans utvandret fra den italienske lansdbyen Ferrazzano på slutten av den 19. århundre.

Washington-baserte «Order Sons of Italy in America» (Osia) teller 600 000 medlemmer og givere, og ble opprettet i 1905 som en støtteforening for italienske immigranter. Nå er de indignerte over at De Niro har «gjort karriere på å spille gangstere av italiensk avstamning».

Haifilm

- Han (De Niro) har ikke gjort noe for å fremme italiensk kultur i USA. Derimot holder Osia og dets medlemmer ham og hans filmer ansvarlige for å ødelegge ryktet både til italienere og italiensk-amerikanere, hevder de.

I brevet, som også er sendt til Italias minister for italienere i utlandet, sier de at et æresborgerskap til De Niro vil kunne oppfattes som en fornærmelse mot millioner av italiensk-amerikanere som lenge har motsatt seg skuespillerens «forvrengte og ubalanserte framstilling av folk av italiensk avstamning».

Osia har siden sist høst engasjert seg i motstanden mot den nye animasjonsfilmen «Shark Tale» fra Steven Spielbergs selskap DreamWorks. Her låner Robert De Niro stemmen sin til en hai. En film som Osia mener er «dypt fornærmende og som vil gi unge mennesker inntrykk av at alle italienere er med i mafiaen».

- Spielberg kommer til å gjøre millioner av dollar på en film som kommer til å introdusere lite flatterende og uvirkelige stereotyper av italiensk-amerikanere som gangstere overfor millioner av barn, sier visedirektør Done de Santctis i Osia.

Forstår ikke kritikken

I DreamWorks er de mildt sagt overrasket over de sterke reaksjonene.

- Denne organisasjonen har ikke engang sett filmen, så vi er noe perplekse. Det er en animert film om fargerike fisker. Jeg kan ikke se hvordan det kan fornærme noen, sier talsmann Andy Spahn i filmselskapet.

Shark Tale har premiere 1. oktober i USA, og skal vises på filmfestivalen i italienske Venezia neste måned. Under samme festival er det planlagt en seremoni der De Niro skal gjøres til italiener.

MAFIOSO:</B> Robert De Niro har spilt i utallige mafiafilmer. Dette er kanskje ikke av de mest kontroversielle: Analyze This, hvor han spiller Paul Vitti som behandles av psykiateren Ben Sobel (Billy Crystal).
KRITISERT:</B> Filmen Shark Tale kommer i høst. Robert de Niro låner stemmen sin til en mafiaboss-hai. Det skulle han visst ikke gjort. Her er Will Smith, Angelina Jolie og Jack Black på PR-tur på en diger plasthai.