Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Odelsgutten som ble forfatter

Brynjulf Jung Tjønn (30) har skrevet bok til barna sine.

HØYSNUE:  Brynjulf Jung Tjønn har skrevet bok om å bli adoptert. Selv skulle han blir bonde på Vestlandet, men høysnue er ikke spesielt gunstig da.  Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet
HØYSNUE: Brynjulf Jung Tjønn har skrevet bok om å bli adoptert. Selv skulle han blir bonde på Vestlandet, men høysnue er ikke spesielt gunstig da. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Allerede før lanseringen av romanen «Kinamann», måtte forlaget Cappelen Damm bestille et nytt opplag. Boka er skrevet av Brunjulf Jung Tjønn (30), og sterkt selvbiografisk.

Han ble adoptert fra Sør-Korea til Feios i Sogn og Fjordane i 1982, hvor han vokse opp som enebarn og med tittelen «odelsgutt» hengende over skuldrene.

- Det er et tema som er universelt og dermed interessant. Det handler om arv og miljø, og hvorfor vi blir som vi blir. Om hvordan det er å bli hentet fra et land og satt inn i et nytt miljø, sier Jung Tjønn.

Til barna sine Boka begynte han på for to og et halvt år siden da han ble far for første gang.

- Det var første gang jeg så et ansikt som liknet på mitt eget. Det har vært normalt for meg å se annerledes ut. Var det slik jeg så ut da jeg ble født? Jeg har jo ikke bilder fra min egen fødsel, sier Jung Tjønn og fortsetter:

- Nå gjelder det ikke bare meg, men også min sønn.

Det fikk Jung Tjønn til å skrive romanen «Kinamann», som på mange måter er til barna hans Olav og Ingeborg.

Brukte eget navn Jung Tjønn tar utgangspunkt i seg selv, og har ispedd virkeligheten med «minst femti prosent fiksjon».

I begynnelsen brukte han eget navn, men valgte å la hovedpersonen få navnet Gjermund Brekke i boka. Brekke er 29 år.

- Det har vært både vanskelig og enkelt å skrive boka. Den har episoder som har vært avgjørende for meg. Mamma og pappa har jeg protrettert, men de andre har jeg forandret litt, sier Jung Tjønn.

Han beskriver oppveksten på gården i Feios som «trygg, god og stille». Jung Tjønn likte å tegne, skrive dikt og lese som barn, og mener han ble sett på som lat av gjevnaldrende fordi han ikke ville være med ut for å leke.

Odelsgutt med høysnue Selv er han oppkalt etter sin bestefar Brynjulf, og veien videre som bonde var i utgangspunktet lagt. Men så enkelt var det ikke.

- Jeg passet ikke helt inn, jeg hadde høysnue og ingen talent for praktisk arbeid. Det var veldig problematisk når jeg var rundt 11-12 år og så hvordan de andre guttene hjalp sine fedre. De følelsene var vanskelige, og jeg tenkte at andre mente jeg var lat, sier Jung Tjønn.

Samtidig forteller forfatteren om forståelsesfulle foreldre.

- De skjønte at jeg ikke kunne overta gården. Det var helt greit, jeg følte likevel et press. Jeg hadde aldri tenkt jeg skulle skrive denne boka, men at jeg på et tidspunkt måtte gjøre en form for slektsforskning. Tidligere har jeg slitt med identitet. Boka er en forsterket utgave av meg. Jeg har bearbeidet det ved å skrive, sier Jung Tjønn.

Les anmeldelsen av «Kinamann» her.

SEG SELV PÅ BOKA:  Brynjulf Jung Tjønns bok "Kinamann" har bilde av forfatteren på coveret. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet
SEG SELV PÅ BOKA: Brynjulf Jung Tjønns bok "Kinamann" har bilde av forfatteren på coveret. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media