Odysseen

Selv om det er mer enn 2500 år siden de homeriske eposene ble til, så har de aldri sluttet å fascinere leserne. Erik Fosnes Hansen er en av dem som fortsatt lar seg trollbinde. Det kan du høre om i Blåbok.

Iliaden og Odysseen er fortsatt aktuell lesning, tidsaldre etter at de ble skapt. Fantastiske fortellinger som ikke slutter å appellere, det må jo være magi? Stadig vekk inspirerer de mektige diktene til nyskapning, som for eksempel i Ethan og Joel Coens film O Brother Where Art Thou: den er basert på Odysseen. I likhet med utallige andre prosjekter. Generasjon etter generasjon møter verkene i skole- og universitetssammenheng. Og eposene falmer aldri.

Erik Fosnes Hansen debuterte i 1985 med Falketårnet. I 1990 kom kolossen Salme Ved Reisens Slutt, som ble en suksess også i utlandet. Den siste boka han ga ut heter Beretninger Om Beskyttelse. Jens Andersen i Berlingske Tidende i København anmeldte boka for Dagbladet og han skrev blant annet dette: «Erik Fosnes Hansen har begået et mesterværk. Måske er der ikke skrevet en bedre nordisk roman siden Karen Blixen og Knut Hamsun flyttede litterære milepæle.»

«Enhver bok er en egen verden, og forfattere har et eget språk. Man må lære å lese forfatteren. Alle har sin egen billedverden, sin egen rytme og klang. Du må tenke på en annen måte, som du tenker annerledes på andre språk» har Fosnes Hansen sagt i et intervju med Dagbladet. Onsdag kan du høre ham lese fra, og fortelle om, Odysseen.