Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Offentligheten må stoppe mennesker som hevder de kan helbrede

«Snåsamannen» ut mot falske evner.

SKEPTISK: Joralf Gjerstad er skeptisk til folk som mener de har helbredende evner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKEPTISK: Joralf Gjerstad er skeptisk til folk som mener de har helbredende evner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Joralf «Snåsamannen» Gjerstad er ute med sin tredje og kanskje siste bok, «De gode gjerninger». 

At det er mange mennesker som opplever at «Snåsamannen» har gitt dem mye, er det ingen tvil om. Hans siste bok er full av historier fra folk som på en eller annen måte har fått hjelp av Joralf Gjerstad.

Han er blitt 86 år, og skal ha hjulpet 50000 mennesker med sine såkalte varme hender og klarsyn.

Selv er han imidlertid skeptisk til andre som hevder å ha de samme evnene. Spesielt de som tar seg betalt for det.

Problemer med falskhet - Jeg har sett i programmer på TV at enkelte tar 600 kroner for å helbrede noen. Det er helt meningsløst. Den som vil gi noe vil ikke ta betaling for det. Det du har fått til gave, det gir du som gave, forklarer Joralf Gjerstad til Dagbladet.

Budskapet i boka er enkelt og allmenngyldig: «du skal tjene det gode».

- Jeg vil ikke si mer enn at hver enkelt står ansvarlig for at det de gjennomfører er rett og riktig. Hvis det ikke er det vil de selv få problemer med falskheten senere, det er noe som heter for samvittighet og samvittigheten skal være ren, sier Gjerstad.

- Stopp galskapen Selv har Gjerstad ren samvittighet, og hevder at han aldri har tatt seg betalt fra menneskener han har hjulpet. Han vedgår imidlertid at han at gjennom sitt lange liv har mottatt gaver, også verdifulle, fra takknemlige mennesker.

- Jeg tror offentligheten må begynne å stoppe galskapen med at folk overalt skal ha evner til å kurere andre. Det er en del falskhet. Jeg vet at det er en del folk som nesten terroriserer andre der de hevder de har evner og skremmer folk med det. Mange har kommet til meg fordi de har vært nervøse etter slike møter, sier Gjerstad.

- Jeg ber bare alle om at de er forsiktige med å skremme folk, sier Gjerstad.

- Helt umulig - Tror du alle har evne til å finne en slik kraft i seg selv som du har funnet?

- Det tror jeg ja, fordi alle bærer på et sjeleliv. Og det sjelelivet styrkes av tro og gjerning. Når sjelelivet får næring begynner mennesket å forstå at de selv kanskje har en form for makt, sier Gjerstad.

Han har imidlertid liten tro på at folk kan ha fått synske eller helbredende evner uten at de på noen måte er forankret i kristendommen.

- For mitt vedkommende blir det helt umulig, sier han.

Flere bøker? Hans siste bok er et resultat av at han selv har skammet seg over at bakgrunnen for hans helbredende evner, forankringen i kristendommen, ikke har kommet tydligere fram i de forrige bøkene.

Gjerstad ble for alvor kjent i 2008, da Ingar Sletten Kolloen skrev biografien «Snåsamannen». Boka ble en bestselger, og to år etter kom «Den gode kraften», som Gjerstad skrev selv.

Disse to bøkene har solgt henholdsvis 135000 og 100000 eksemplarer.

Han har tidligere gitt uttrykk for at «De gode gjerninger» blir hans siste bok, likevel er han sikker på at det ikke blir det siste han har skrevet.

- Jeg vet ikke om det blir ny bok, men å skrive, det skal jeg fortsette med, sier Gjerstad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!