Offer for egen propaganda

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SV og FRISKOLER: SVs vedtak om å ekspropriere friskolene tyder på at partiet er blitt offer for sin egen misvisende propaganda. Det er bare tre år siden Øystein Djupedal foretok endringer i friskoleloven som ga en særlig beskyttelse til religiøse skoler. Han fjernet muligheten til å opprette en friskole som profilerte seg på for eksempel dans, rørleggerfag, språk eller IKT, men fremhevet at de religiøse friskolene skulle få fortsette. De skolene som var det minste problemet den gangen, er nå altså blitt det største problemet.

En av årsakene til at SV har havnet i denne situasjonen, er at mange har misforstått hva Djupedal gjorde med loven i 2006. Mange tror at han forbød kommersielle friskoler, men lovens forbud mot kommersielle friskoler er nøyaktig det samme nå som før. Det eneste han gjorde, var å nekte støtte til friskoler som profilerte seg på noe annet enn religion og alternativ pedagogikk. I tillegg aksepterte han at noen få andre skoler skulle få støtte, som for eksempel Nyskolen og internasjonale skoler.

SVs kamp mot de religiøse friskolene må med nødvendighet nå også ramme Montessori- og Steinerskolene, Nyskolen og de internasjonale skolene. Men her er begrunnelsen en annen: Skolene skal eksproprieres av staten for at foreldrene skal slippe å betale egenandel. Det er et konstruert argument. Skolene er allerede sterkt subsidiert, og det er satt et tak på egenandelene. Ingen hindres i å velge en friskole på grunn av økonomi. Men det er selvsagt ingenting i veien for å forby egenandeler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer