Offer for feministene?

Ved å spille på vage henvisninger til ekstreme utsagn om at menn er farlige og må tøyles, forsøker Skjellum å stemple alle som jobber for likestilling.

STELLE HJEMME: Må den moderne mannen virkelig velge mellom å være macho eller mjukis? Foto: Sara Johannessen / NTB Scanpix
STELLE HJEMME: Må den moderne mannen virkelig velge mellom å være macho eller mjukis? Foto: Sara Johannessen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Eivind F. Skjellum går i Dagbladet 15.8. sterkt ut mot feminismen og hevder menn nå er blitt offer for en likestilling som har gått for langt. Merkelig nok kan ikke Skjellum peke på hverken hvorfor menn lider eller hva han konkret vil endre på , og vi ender opp med en dårlig begrunnet offerrolle.

Vil Skjellum tilbake til «naturtilstanden»? Han åpner innlegget sitt med å antyde at biologi legger absolutte føringer ved å henvise til «Hjernevask». Det kan virke som om han mener at det er noe i menneskets biologi som får «naturlige» konsekvenser for arbeidsdeling i hjem og yrkesliv - og viktigere: At kjønnsforskjeller på disse områdene er noe vi må akseptere. Han går raskt over til å angripe feminismen, som han mener har overlevd seg selv. I følge ham har den, etter å ha røsket opp i gamle, stivnede strukturer, gått over til å angripe selve mannen.

Ingrid Tungen.
Ingrid Tungen. Vis mer

Feminismen har ført til at menn oppfattes som voldelige og onde, er gjennomgangstonen til Skjellum. Det er lett å nedkjempe en konstruert fiende som er virkelighetsfjern i dobbelt forstand. Ved å spille på vage henvisninger til ekstreme utsagn om at menn er farlige og må tøyles, forsøker Skjellum å stemple alle som jobber for likestilling. Dette er stråmannsargumentasjon.

Det finnes en rekke biologiske forskjeller alle feminister vi vet om erkjenner: evne til å bære fram barn, amming og barseltid, forskjeller i helseplager, toleranse for alkohol osv. Vi tror likevel at det er mange forskjeller mellom kjønnene som delvis eller helt er sosialt konstruert, og vi mener at ulik biologi ikke er et etisk relevant argument for ulik fordeling av makt eller muligheter i samfunnet. For ordens skyld vil vi påpeke at makt fremdeles er fordelt skjevt i menns favør, noe Skjellum ikke ser ut til å mene er et problem.

Solveig Tesdal
Solveig Tesdal Vis mer

Mindreverdige menn er i følge Skjellum resultatet av dagens valg mellom en «tradisjonell» machorolle, og å være «en sensitiv mann som alltid smiler, setter konsensus foran sannhet, søker forståelse selv når han blir angrepet og prater kvinner etter munnen for å "sanke poeng"». Vi synes dette framstår som søkt. Vi vil driste oss til å si at ingen kvinner krever at menn skal servere oss popcorn mens vi underholder oss med å se på at de utsletter seg selv. Gjennom store ord, vage henvisninger, konstruerte fiendebilder og dårlig begrunnede påstander tegner Skjellum et bilde av en mannsrolle i krise.

Skjellum kunne isteden peke på nøyaktig hva det er som gjør mannsrollen så vanskelig i 2012. Påstår han på vegne av menn generelt at det er et problem at kvinner vil gjøre karriere, eller bidrar på like fot til å forsørge familien? Mener han det er urettferdig at menn forventes å ta større ansvar for husarbeid og barn? Om han vil føre en debatt med utgangspunkt i at livet er vanskelig for menn, bør han ta seg bryet med å konkretisere hva som er vanskelig.

Vi mistenker at han bevisst spiller på at en vag offerrolle vekker større sympati enn et krav om at kvinner finner seg i å fortsatt være hovedansvarlige for hjem og barn.

Følg oss på Twitter

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer