HAR FÅTT SPARKEN: BBC fikk nok, Jeremy Clarkson har fått sparken fra statskanalen. AP Photo/PA, Philip Toscano
HAR FÅTT SPARKEN: BBC fikk nok, Jeremy Clarkson har fått sparken fra statskanalen. AP Photo/PA, Philip ToscanoVis mer

Offisielt: Jeremy Clarkson har fått sparken

«Top Gear»-profilen er ferdig i BBC, men blir neppe arbeidsledig lenge.

(Dagbladet): Ryktene har versert i flere dager, helt siden Jeremy Clarkson ble suspendert av BBC for å ha skjelt ut og fysisk gått til angrep på en «Top Gear»-produsent. 

Nå er ryktene bekrefta: Folkekjære Jeremy Clarkson har fått sparken fra BBC og er ferdig som programleder av «Top Gear».

Ingen enkel beslutning Det bekrefta statskanalen selv på sine hjemmesider tirsdag ettermiddag og en påfølgende pressemelding.

- Jeg har fortalt Jeremy Clarkson at BBC ikke kommer til å forlenge hans kontrakt. Det er ikke en beslutning som er fattet med letthet, men etter nøye vurdering av fakta og etter personlige møter med både Jeremy og Oisin Tymon, sier BBC-sjef Tony Hall i en pressmelding. 

Clarksons kontrakt med BBC gikk tilfeldigvis ut i slutten av mars, og allmennkringkasteren har valgt å ikke fornye den. Clarkson var blant kanalens best betalte personer. 

Krysset en grense BBCs ledelse føler angivelig at krangelen med produsent Oisin Tymon, som er det siste i en lang rekke av kontroversielle hendelser signert Jeremy Clarkson, etterlot dem med få andre muligheter enn å gi programlederen sparken.

BBC-sjef Hall sier BBC har stor takhøyde, men at det denne gangen var umulig å tilgi Clarksons handlinger.

- Et medlem av vårt stab måtte på legevakta etter et fysisk angrep, i kombinasjon med ekstrem verbal trakassering. Man har krysset en linje. Det kan ikke være et sett regler for noen, og et annet for andre, avhengig av status, PR eller kommersielle hensyn, heter det i uttalelsen fra BBC og sikter til angrepet fra Clarkson mot produsent Tymon. 

Bakgrunnen for krangelen var at Clarkson forlangte biff og chips etter endt opptak, selv om hotellets kjøkken var stengt. 

- Kjempebegavet - Denne beslutningen må ikke kobles til den ekstraordinære innsatsen Jeremy Clarkson har gitt BBC. Jeg har personlig alltid vært stor fan av hans arbeid og av «Top Gear». Jeremy er en kjempebegavet. Selv om han forlater BBC betyr ikke at han vil slutte å underholde og underholde publikum i mange år framover, sier BBC-sjefen videre. 

Mange «Top Gear»-fans, inkludert statsminister David Cameron og hans familie, har offentlig støtta Clarkson, og bedt BBC gjeninnsette programlederen. Over en million mennesker har signert en underskriftskampanje til fordel for den konservative tv-profilen.

Ifølge ryktebørsen får Clarkson neppe mye tid til å tvinne tommeltotter. Bookmakerne mener han nå kan være på vei til BBCs erkerival Sky, mens rykteflommen i morgentimene tirsdag gikk ut på at Clarkson var tilbudt et nytt program på Netflix. 

«Top Gear» er en av BBCs største suksesshistorier noensinne. Programmet generer 600 millioner kroner årlig og er solgt til 170 land verden rundt. 

BBC kan allerede ha Clarksons erstatter klar. Og programmet fortsetter - det bekrefter Tony Hall i pressemeldingen.

- BBC må nå fornye «Top Gear» i 2016. Det vil bli en stor utfordring og det er ikke noe poeng i å late som noe annet.

Jeremy Clarkson har foreløpig ikke kommet med noen uttalelse.