«Offshore» for landkrabber

«Offshore» er NRKs store publikumsvinner. Oppunder én million nordmenn følger intrigene på plattformen «Huldra» hver søndag. Nå er de i gang med innspillingen av 55 nye episoder, men mesteparten av det de lager er bare juks og lureri.

«Offshore»

Inne i en anonym murbygning i Nydalen i Oslo blir alle interiøropptakene til «Offshore» gjort. Langs ei bred gate ligger stua til Torbjørn, kjøkkenet på «Huldra», sykestua til Hanne og alle de andre rommene som ser så ekte ut på skjermen.

- Utendørsopptakene på plattformen tar vi opp på Statfjord C. Og så er vi mye på location i Bergen, forteller prosjektleder Bitte Monn-Iversen.
Opptakene foregår i det som på fagspråket kalles «bolker». En bolk består av tre episoder, og de blir spilt inn på tre uker. Alle utendørsscenene blir samlet opp og tatt opp samtidig, enten i Nordsjøen eller i Bergen.

Plagsomme skygger

- Kutt, der er den hersens skyggen igjen! roper regissør Per Bronken.

Dagens scene utspiller seg i stua hjemme hos fagforeningsleder Torbjørn Lindbekk (Kalle Øby), hvor en aldri så liten konflikt skal utspille seg mellom ham og plattformsjef Nina Martens (Helga Mjeldheim). Lyssettingen er nøye gjennomtenkt, men skyggene fra fiskestengene (mikrofonene) ødelegger.

- Ååh, dette er så frustrerende. Hver gang vi er kommet i gang, blir vi avbrutt, stønner Kalle.
- Stille i studio! Klart for opptak! Vær så god, kommanderer innspillingsleder Nikolay Bleness, og så er det på'n igjen.

Ny driller

I et annet rom foregår prøvene til neste bolk. Kirsten Hofseth (Aslaug), Sigmund Sæverud (Ola), Kim Sørensen (Truls), Vanessa Borgli (Charlotte) og Jarl Goli sitter rundt bordet sammen med regissør Christian Brym. Alle har de grønne arkene med manuskriptet foran seg, og ivrig diskuterer de teksten. Jarl Goli har vært med siden i sommer, og spiller ny driller på «Huldra». Men på skjermen kommer han ikke før neste år.

- Jeg tror det blir bedre hvis jeg sier det litt sånn insisterende, foreslår Jarl.
- Ja, for da kan jeg liksom bli litt overrasket, istemmer Vanessa.

I «Offshore» legges det mye vekt på forberedelsene. Skuespillerne skal føle seg trygge på teksten, og alle detaljer skal stemme før opptakene starter.

Såpe eller drama?

Rett over gata fra NRK Drama i Nydalen foregår innspillingen av TV2-serien «De syv søstre». Der er tempoet et helt annet; det produseres tre episoder i uka mot «Offshore»s én. Såpekrigen er i full gang.

- Jeg foretrekker benevnelsen dramaserie. En såpeopera er et amerikansk begrep for billige formiddagsserier, sier Bitte Monn-Iversen.

Men som alle såkalte såper blir «Offshore» til underveis, serien har ikke tenkt å forsvinne med det første.