Offshore-heksa satser på Holberg

BERGEN (Dagbladet): Stine Varvin hoppet ut av tv-såpa, Bjarte Hjelmeland fløy hjem til Bergen og Trond Espen Seim er visst blitt storkar. Det er teaterfest i Bergen.

- Deilig å være på et levende teater som er så stort at en kan gå seg vill. Jeg er blitt fortalt at man blir ødelagt av å spille såpe, men alt handler jo om å bryte grenser og ha tunga rett i munnen - det er mange om beinet i dette gamet her.

Stine Varvin (28), heksa fra «Offshore», er kalt inn til Den Nationale Scene (DNS) i Bergen. Bentein Baardson ville ha henne i rollen som Lucretia i «Den Vægelsindede» av Ludvig Holberg. For anledningen omdøpt til «De Vægelsindede».

Det første norske teatret entrer år 2000 med 150 år på baken og feirer seg selv med tre Holberg-premierer andre januar.

- Du kan si hva som helst om såpe, men jeg har mye å takke «Offshore» for. Det er lettere å få jobb når en har vært på TV - alt handler jo om å bli sett.

Ekstremt

Hun smiler søtt og tygger ufortrødent videre, den vægelsindede. Vægelsindede ?

- Mennesker som ikke klarer å ta valg, som lar seg styre av et stadig skiftende humør. Holberg trekker det til det ekstreme, Lucretia styres ikke av fornuft, hun er et følelsesmenneske uten sperrer.

- Og moralen er?

- At man må lære å besinne seg. Nei, du, jeg vet ikke hva han Holberg mente, asså. Men Lucretia har ikke kontrollen, hun viser ekte følelser og ombestemmer seg hele tida.

- Og du?

- Jeg har aldri klart å svare på hva slags musikk jeg liker, men blir jeg forelsket, sier jeg «han der skal jeg ha» og går for det. Hvis det er skikkelig kjærlighet, vet man det. Jeg er såpass fornuftig at jeg har en slags moral. Jeg går meg ikke bort.

Stine kjøpte nettopp leilighet i Oslo med kjæresten, men har ikke engang rukket å flytte inn. De neste månedene blir Bergen base.

- Det handler jo bare om å gjøre det som er gøy og samtidig tjene penger. Åh, jeg er så vægelsinnet .

Bæærgen

- Holberg er ikke norsk, han er bergensk, sier Baardson og er glad for å sette opp «Niels Klims reise til den underjordiske verden» - Holbergs eneste roman. Teateroppsetningen har norgespremiere på DNS, og Bjarte Hjelmeland er hyret inn til hjembyen fra Nationaltheatret for å spille Niels Klim.

- Visste du at Mariminehålet Niels Klim falt ned i finnes på Fløien? Alt det andre Holberg skrev om handler jo om bønder fra Jylland. Dette handler om Bæærgen . Det er deilig å komme hjem, deilig å ha en rolle ingen kan si at en Toralv Maurstad har gjort før meg.

Bjarte Hjelmeland gurgler glad på bergensk - dialekten legger han av seg i Oslo.

- The real Niels Klim var gift med Holbergs tante - alterbegeret hans står i Korskirken.

- Har du gjort deg kjent med erkjennelsene Niels Klim kom fram til på reisen sin?

- Fornuftig blant de dumme og farlig blant de gode.

- Og dine erkjennelser?

- Jeg har lyst til å være en sånn en som ordner opp, men jeg har skjønt at det er vanskelig å sette erkjennelsene ut i livet.

Erasmus på speed

Bentein Baardson er kjent for å dyrke fram unge skuespillere. De kommer, vinner og forsvinner i Bergen.

- Dette er et gjennomfartsteater, sier Baardson selv pragmatisk.

Trond Espen Seim (28) har hovedrollen i Erasmus Montanus - rett fra den kritikerroste rollen som «Alex» i «A Clockwork Orange».

- Jeg synes ikke jeg var stort før, men nå står jeg ikke med lua i hånda lenger.

Trond Espen har funnet ut hvordan Erasmus er - en sånn som er ute etter svigerfarens penger.

- Nordmenn behandler Ibsen andektig - men jeg tru'kke danskene behandler Holberg med pudderparykk. Der er det realisme. Jeg synes alltid jeg spiller hverdagsrealisme. Det blir Erasmus på litt speed, asså.

FRA SÅPEHEKS TIL HOLBERG: Stine Varvin går fra å spille såpe i NRK sammen med Christoffer Staib til Holberg på den Nationale Scene.