DEBATT

Coronaviruset:

Ofrer vi de gamle?

Vi hører om eksempler på at eldre møtes med ufølsom «informasjon», krav om å avstå fra behandling eller at de ikke blir gitt behandling de burde fått, selv under en pandemi.

ER ALDERSKRITERIET LIKEVEL I BRUK: Det spør bekymrede pårørende som er redde for at nødvendig helsehjelp ikke blir gitt til foreldre eller andre nære, skriver innesnderne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
ER ALDERSKRITERIET LIKEVEL I BRUK: Det spør bekymrede pårørende som er redde for at nødvendig helsehjelp ikke blir gitt til foreldre eller andre nære, skriver innesnderne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Har vi glemt kommunehelsetjenesten og de gamle under Covid-19?

Alle ansatte i helsetjenesten opplever et stort press i forbindelse med covid-19. I mediene har prioriteringsutfordringene i spesialisthelsetjenesten dominert, mens utfordringer i kommunehelsetjenesten ikke får samme presseoppslag.

Som nasjonalt senter for medisinsk etikk, får vi innblikk i noen av de faglige og etiske problemstillingene kommunehelsetjenesten står i. Vi ønsker å trekke fram noen av disse.

Kommunehelsetjenesten er bærebjelken i vårt samfunn. Det er i kommunehelsetjenesten mange av de mest sårbare og syke pasientene befinner seg, gamle, ensomme, psykisk syke og mennesker med rusproblemer.

Mange av disse pasientene får nå forsterket sine problemer og får økt behov for behandling og omsorg, noe som er en stor ressursutfordring både med tanke på personell og kompetanse.

Ansatte opplever angst for egen helse, fordi de også i kommunehelsetjenesten mangler smittevernutstyr. I tillegg er en større andel av de ansatte i kommunehelsetjenesten ufaglærte, og mange av disse har en begrenset kunnskap om smittespredning, noe som igjen kan bidra til større usikkerhet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer