IKKE SÅ MORO LENGER: Kristin Halvorsen ga seg som partileder i natt, etter et dystert valgresultat. Foto: Benjamin A. Ward/ Dagbladet.
IKKE SÅ MORO LENGER: Kristin Halvorsen ga seg som partileder i natt, etter et dystert valgresultat. Foto: Benjamin A. Ward/ Dagbladet.Vis mer

Ofret seg

KOMMENTAR: Kristin Halvorsen gir seg for å redde det rødgrønne samarbeidet.

Kvelden hadde vært litt sånn glad-pessimistisk. Underholdningen på Rockefeller var galgenhumoristisk og fin, med opera og skjebnesymfoni. Det var smil og latter. Spent, men god stemning. 

Borte ved NRKs valgstudio, stod partisekretær Silje Schei Tveitdal. Hun fryktet at SV ville havne langt ned på firetallet. Alvorlig, men fattet, var hun. Inga Marte Thorkildsen tok det også kuli. På bordet stod det Munkholm. Salen var stålsatt for dårlige nyheter og hadde ingen planer om å la seg sjokkere. De trodde de var forberedt på alt, og ventet bare på tallene som skulle bekrefte nøyaktig hvor stort tapet var. Men det var én ting Tveitdal og Thorkildsen visste, som de andre ikke ante noe om.

Det var vill jubel i salen da den første prognosen kom. Den viste at SV lå på femtallet, og alle var lettet. Da Kristin Halvorsen kom, skrek de enda mer. Snart skulle de bli musestille.

Kristin hadde akkurat takket for en strålende valgkampinnsats. Hun hadde listet opp de sakene de tross alt har vunnet i regjeringen, og fortalt om hvilke slag som nå kommer. Hun hadde fortalt om harde angrep og sterk motvind. Om feil SV har gjort, som har gjort dem sårbare. Om nye, hårete mål de skal sette seg.

Så sa Kristin Halvorsen opp. På selveste valgdagen. Hun hadde sagt at hun ikke skulle gjøre det, og så gjorde hun det likevel. Etterpå sa hun til media at hun hadde vært nødt til å lyve. Bare hennes nærmeste, i familien og i SV, skulle vite det. Og så Jens, da. Selv har hun visst lenge at hun skulle gi seg. Mange har spådd og forventet Kristin Halvorsens avgang før stortingsvalget i 2013. Men ikke slik. Hun hadde heller ikke planlagt akkurat denne manøveren veldig lenge. Men så begynte valgkampens meningsmålinger å lyse katastrofe. Noen av dem truet med å sende partiet under sperregrensen. Så kom det krav om lederdebatt og spørsmålene om videre regjeringsdeltakelse fra hennes egne fylkesledere. Da var det nok.

Kristin Halvorsen har ledet partiet i 15 år og har vært partiets viktigste leder. Nå er det slutt. Hun mener at fornyelse må skje, og at det trengs nye krefter. Halvorsen sier at hun føler seg heldig som leder en organisasjon der de unge, lovende står i kø, og vil gjerne vil være med på lasset videre. Hun vil ikke peke ut noen etterfølger, men nestlederne Audun Lysbakken og Bård Vegar Solhjell er de to mest aktuelle kandidatene. Nå melder også Heikki Holmås melder seg på, og det er duket for drama. Lederbyttet skjer i god tid, slik at en ny partileder får godt med tid på seg til å bli varm i trøya og lade opp til valgkampen 2013.

Selv om Kristin Halvorsen har hatt det vanskelig i den rødgrønne regjeringen, og ønsker en debatt om regjeringsdeltakelsen velkommen, brenner hun for prosjektet. Det hun frykter mest, er at alt arbeidet hun og resten av de rødgrønne har lagt ned gjennom seks år, skal bli «revet ned» av en høyrestyrt regjering. Ved at hun gir seg nå, gjør Halvorsen det hun kan for at partiet skal tvinges til å tenke nytt. Hun ofrer seg for hjertebarnet.