Oftebro om sin ensomme far: - Jeg hadde mye dårlig samvittighet

Har hovedrolle i ny eldeomsorgsvideo.

(Dagbladet): I en ny kampanjevideo fra Mental Helse figurerer Nils Ole Oftebro (70) som gammel deprimert mann i forbindelse med en kampanje som retter søkelys på ensomme eldre.

Kjenner igjen ensomheten Oftebro sier i forbindelse med filmen at han kjente seg igjen i mye av sin fars ensomhet.

- Jeg har en far som ble nesten hundre år gammel. Han var enkemann de siste seks åra av livet sitt, og jeg vet det var tungt for ham å miste vennene sine, forteller Oftebro.

Kampanjen «Vi trenger alle noen å prate med» har sitt utspring i forskning som viser at forekomsten av alvorlig depresjon blant mennesker over 65 år er dobbelt så høy som i den øvrige befolkningen.

- Han fikk besøk av hjemmetjenesten 15 minutter om dagen. Det er ikke mye. Jeg bodde i Oslo, mens han bodde i Sarpsborg. Så da jeg fikk forespørsel om å være med på dette prosjektet, kjente jeg igjen mye av min fars ensomhet, sier Nils Ole Oftebro.

- Handler om familie Ifølge Mental Helse opplever nær en tredjedel av eldre sykehjemspasienter former for depresjon, og forekomsten er spesielt høy blant personer med demens, forklarer informasjonsleder i Mental Helse Anlov P. Mathiesen til Dagbladet.

- Det har altfor lenge vært slik at vi plasserer våre eldre på hjem uten tilstrekkelig oppfølging og tilbud. Derfor mener vi at kommunene må sørge for at alle har tilgang på meningsfulle aktiviteter, sier Mathiesen

«Husker du første gangen du tenkte at alt det fine og gode i livet ligger bak deg», spør hovedrolleinnehaver Oftebro i filmen.
Skuespilleren som selv har runda 70, oppfatter at kampanjefilmen først og fremst handler om familie.

- Det er hos de pårørende vi må starte, offentlige tilbud kommer ikke til å bli bedre av seg selv, avslutter Oftebro.