KORT VISITT TIL PALMEBYEN: Skuespiller Jakob Oftebro er i Cannes for å presentere «Når dyrene drømmer», den danske thrilleren han spiller i, som vises i et sideprogram. Men å lære seg dansk flytende hadde sine utfordrende sider. - Jeg klarte ikke å fortelle en anekdote eller en vits, noe som er vanskelig når en prøver å få seg nye venner, sier Oftebro. Foto: Inger Merete Hobbelstad / Dagbladet.
KORT VISITT TIL PALMEBYEN: Skuespiller Jakob Oftebro er i Cannes for å presentere «Når dyrene drømmer», den danske thrilleren han spiller i, som vises i et sideprogram. Men å lære seg dansk flytende hadde sine utfordrende sider. - Jeg klarte ikke å fortelle en anekdote eller en vits, noe som er vanskelig når en prøver å få seg nye venner, sier Oftebro. Foto: Inger Merete Hobbelstad / Dagbladet.Vis mer

Oftebro under palmene

Ingen norske spillefilmer er med under filmfestivalen i Cannes. Jammen godt Norge har Jakob Oftebro, og danskene.

CANNES (Dagbladet): På en balkong i Cannes sitter Jakob Oftebro (26) og snakker vekselvis norsk og dansk, avhengig av hvem som spør. Den norske skuespilleren er med i den danske thrilleren «Når dyrene drømmer», som deltar i sideprogrammet kjent som kritikeruken under Filmfestivalen i Cannes.

- Det er en annerledes thriller, med mindre blod og sex enn slike filmer ofte har, sier Oftebro.

- Og så har den en spennende kvinnelig hovedperson med røffe kanter, som oppdager at noe er galt når det begynner å gro masse hår på henne.

Thrillere kan kreve et spesifikt og ekstremt følelsesregister.

- Altså, også i et klassisk drama kan det være veldig spissede følelser. Men i en thriller er det mye ekstrem frykt involvert. Det kan være vanskelig å spille. Det er jo ikke noe jeg har kjent så mye på selv.

Begynte på nytt
Oftebro, som spiller han som er forelsket i hovedpersonen, snakker dansk i filmen. Språket gikk han inn for å lære da han flyttet til København for å studere og jobbe der.

- Der hadde jeg ingen venner og ikke noe nettverk. Det ble som å oppdage meg selv på nytt. I Norge hadde jeg følelsen å ha kjørt meg selv inn i et mønster. I Danmark kunne jeg gå inn i noe nytt, som jeg selv hadde valgt.

Sjenert
Men læringsprosessen kreve standhaftighet.

- Helt siden jeg var en sjenert tiåring hadde jeg drømt om å bli skuespiller. Og så kom jeg inn på teaterhøyskolen på første forsøk, som attenåring. Det virket for godt til å være sant. Så jeg følte at jeg skyldte tiåringen jeg var virkelig å utfordre meg selv.

Det var lenge vanskelig å kommunisere på et andrespråk. 

- På en måte mistet jeg historien min. Plutselig kunne jeg ikke fortelle en anekdote eller fortelle en vits, noe som er dumt når du prøver å få deg nye venner.

Og han er fremdeles sjenert.

- Jeg er bare blitt bedre til å skjule det.

Også tiåringen som drømte om å gå til scenen, kjente på nervøsiteten de gangene han selv skulle ut på scenen som en del av barneteatergruppen han var en del av.

- Men det føltes som om jeg hadde noe å bidra med. Det øyeblikket du mestrer noe, er det gøy. Men jeg var redd, og måtte overvinne min egen frykt. Det ligger en bekreftelse i å klare det, også.

Merker interessen
Det har blitt mange filmfestivaler på Oftebro i år. I februar var han såkalt Shooting Star under Filmfestivalen i Berlin.

- Det er mye oppmerksomhet rundt skandinavisk noir nå, på den mørke måten å lage film på her. Det er vanskelig å sette fingeren på hva det er som trekker, men vi har jo en tradisjon for noe nøkternt og ærlig som kommer fra kammerspillene til Ibsen og Strindberg. Det som er kult, er at det nå blir mer internasjonal interesse. Norsk og dansk film oppsøkes i større grad enn før. Kanskje det kan hjelpe til, slik at filmene kan bli høyere verdsatt hjemme. 

Han klager ikke på egne vegne, heller.

- Da jeg gikk siste året på teaterhøyskolen, hadde jeg aldri trodd jeg skulle sitte her så kort tid etterpå. Bare å jobbe kontinuerlig etter utdannelsen, som jeg har gjort, er et stort privilegium.