Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

... Og alle de andre

Det er fem år siden Norge ble introdusert for et nytt fenomen: Reality-tv. TV3 var først ute i 1999 med «Robinson- ekspedisjonen». Deltakerne har opplevd nedturer og oppturer. De fleste har mest positive erfaringer. Ekspertene er ikke overrasket.

«Robinson Ekspedisjonen 1999»

Driver plateselskapet C+C Records.

- Livet har vært helt likt som før jeg var med i Robinson, med unntak at det er litt flere vemmelige ekle kvisete drittunger som roper navnet mitt på gata. I tillegg merker jeg at jeg har lettere tilgang til presse enn før folk kjente meg igjen, noe som drypper på artistene mine. Jeg har ikke angret. Jeg ser ikke noe negativt med å være med på en godt betalt slankekur på en eksotisk strand. Etter at jeg kom hjem til Norge kjøpte jeg meg en Goretex-jakke også, så spyttklysene prellet av. Nå er alt bare fryd og gammen.

Ihne Vagmo (33), Oslo

«Robinson Ekspedisjonen 2000»

Jobber som innkjøpssjef i et smykkefirma.

- Mange syntes det er vanskelig å takle tiden etter å at de har vært med i et realityshow, men for meg har erfaringen vært veldig bra. Etter Robinson fikk jeg så mye oppmerksomhet, at jeg tilslutt ble mett, derfor var ikke overgangen så vanskelig når oppmerskomheten begynte å avta. Dessuten fikk serien en fin bieffekt ved at jeg møtte kjæresten min gjennom en av de andre deltakerne. Jeg skal innrømme at da Robinson gikk på TV, og det blåste som verst, var det tider hvor jeg angret på at jeg var med. Men idag, fire år etter, er jeg utelukkende positiv til det faktum at jeg deltok.

Kjetil Wang (28), Oslo

«Robinson Ekspedisjonen 2002»

Lastebilsjåfør.

- Livet mitt er akkurat som det alltid har vært, helt uavhengig av «Robinson Ekspedisjonen», med unntak av at jeg noen ganger roper etter Christer Falck på gata. For meg har dette alltid vært en tullegreie, og jeg syntes det er direkte flaut at jeg fortsatt blir gjenkjent på gata bare fordi jeg mobbet ei stakkars dame fra Mysen på ei strand i to uker. Rart at folk ikke har mer i sin tilværelse som er verdt å bry seg om, og at de tar slik billig underholdning på fullt alvor. Selv har jeg ikke TV engang. Og hvis jeg hadde hatt TV ville jeg ikke brukt tiden min på denne type white trash kultur. Jeg har ikke angret noe spesielt på at jeg var med på Robinson, jeg fikk jo tre uker ferie i hotellbaren i Malaysia og gleden av å jukse på TV. Det eneste jeg egentlig angrer på er at jeg ikke ga mer faen og var mer ekkel da jeg hadde sjansen.

Mia Martinsen (26), Tromsø

Vinner av «Robinson Ekspedisjonen 2001»

Barsjef på et utested.

- Det har ikke vært det store forandringer i livet mitt etter at jeg var med på Robinson. Premien jeg vant har jeg brukt på å reise i Afrika noen måneder, samt gitt noe til kreftsyke barn og satt noe på sparekonto. Jeg har overhode ikke angret på at jeg stilte opp som deltaker, det har vært en kjempeerfaring, som jeg gjerne kunne gjentatt. Men det ville aldri vært aktuelt for meg å stille opp på Big Brother eller lignende realityserier hvor man drikker seg full og utleverer privatlivet sitt på TV. Det må være en fysisk utfordring, hvor man får nope igjen for det selv, for at det skal være aktuelt for meg.

Lasse Moursund (31), Oslo

Deltok i «Nummer 19» (2004) med samboeren Firhana

Driver klesbutikk.

- Jeg har bare positive opplevelser, og har hatt det veldig hyggelig i tiden etter serien. Men det er selvfølgelig uvant at mange kjenner meg igjen på gata. Butikken jeg jobber i har hatt bra økning, men jeg vet ikke om dette skyldes kolleksjonen, meg, eller de andre ansatte. Men det er klart at all PR er god PR. Etter innspillinga satte Firhana og jeg igang å pusse opp kjøkkenet og slipe ned gulvene i vår egen leilighet. De som kjenner oss, eller som møtte oss på Maxbo, trodde vi var blitt klin gale. Etter å ha pusset opp i 15-16 timer daglig ved siden av full jobb, kjenner jeg faktisk ennå at jeg er litt sliten. Etter «Nummer 19» har Firhana og jeg blitt flinkere til å ikke bli så fort irritert på hverandre. Jeg angrer ikke et sekund på at jeg ble med.

Karin Bredesen Bratten (45), Lørenskog

Vinner av publikumsprisen i «Nummer 19» sammen med mannen Jon

Jobber på Hjelpemiddelsentralen i Oslo.

- Livet har blitt artigere etter «Nummer 19». Jon og jeg kom akkurat hjem fra to-ukers ferie i Karibien og USA, som var premien for publikumsprisen. Men den største premien er at vi har blitt kjent med Lasse og Firhana. Det var fint for dem å ha en mor, vet du. Nå er Jon i full gang med å fjerne stubbloftet i kjelleren og legge Glava-isolasjon. Vi er sosiale folk, så vi synes det er fint at folk snakker til oss og hilser på oss. I stad ringte Helgi fra «Farmen» og sa han hadde så lyst til å treffe oss. Jeg tror serien har gjort meg litt mer forfengelig. Jon og jeg har sett alle episodene sammen, og det verste er å høre stemmen sin! Jeg angrer ikke på at vi ble med. Det er artig å ikke være en av den grå massen. Men mange av vennene våre synes ikke de fremstilte oss som så flinke som det vi egentlig er.

Ronny Næss (35), Tønsberg

«Fear factor» på TV3 2002

Jobber med systemutvikling i et datafirma.

- Livet mitt forandret seg ikke i det hele tatt. Jeg spise ballesteinene til en vær, og det ble jo noe mange husker, men oppmerksomheten stilnet raskt. Generelt var dette en hyggelig og morsom opplevelse. Jeg hadde ingen spesielle behov for å eksponere meg gjennom serien. Jeg angrer absolutt ikke på at jeg var med. Men noen av de unge deltakerne gikk på en skikkelig psykisk smell. De gikk inn i det med en ekstrem selvtillit, og da de brøt sammen ble det jo vist på tv. Det kan ikke være sunt, det er jeg overbevist om.

Bjørn Tore Bekkeli (32), Hemsedal

Vinner av «Farmen 2003»

Salgssjef for nettsida deiligst.no.

- «Farmen» har vært en døråpner for meg. Før «Farmen» solgte jeg snowboard, men da jeg etter «Farmen» fikk denne jobben løste alle mine økonomiske problemer seg. Jobben er en betydningsfull del av livet, og nå føler jeg at jeg har funnet min plass. Det at jeg har et kjent navn hjelper meg til å selge mer. Ellers trives jeg med at folk kjenner meg igjen. Det går 17 av oss reality-folk på dusinet _ vi er ikke ordentlige kjendiser. Jeg har blitt litt mer tullete etter «Farmen», ellers er jeg den samme. Men det har vært en stor påkjenning. Det er ikke før nå, ett år etter, at jeg begynner å få tilbake fotfestet. Jeg angrer ikke, og opplevelsene har stort sett vært positive, men det har kostet mye krefter. Jeg meldte meg jo på for å vinne. Med nytt hus og bil er alle økonomiske sorger forbi.

Camilla Fein (26), Oslo

2. plass i «71 grader Nord» 2002

Jobber som politi i Asker og Bærum politidistrikt.

- Jeg synes ikke ting har forandret seg i det hele tatt. I en periode ble jeg gjenkjent på gata og fremmede mennesker tok kontakt med meg, men nå er alt som før. I ettertid tenker jeg at jeg var heldig som fikk denne muligheten til å se så mye av Norge og oppleve så mye spennende. Det var en kjempeopplevelse, og jeg har bare positivt å si om å være med! Fremdeles har jeg kontakt med noen av de andre deltakerne, og jeg fortsetter å være mye ute i naturen.

Elisa Røtterud (25), Oslo

«Robinson Ekspedisjonen 1999»

Jobber som journalist for magasinet «Henne».

- Livet etter at Robinson gikk på TV har stort sett vært bra for meg. Det var en periode hvor jeg angret på at jeg hadde vært med, fordi det rett og slett kræsjet med planene mine på det tidspunktet. Men gjort er gjort, og nå syntes jeg det er greit. Men jeg må understreke at jeg har lagt det bak meg, og er lei av å bli forbundet med en realityserie.

Synnøve Skarbø (34), Oslo

«Muldvarpen» 2000

Redaksjonssjef i motebladet ELLE, værdame og snart aktuell som programleder for «Bolig til salgs!» på TVNorge.

- Jeg har bare hatt positive opplevelser etter at jeg deltok i «Muldvarpen». Det eneste unntaket må være da jeg stilte opp i en sånn hjemme hos-reportasje i Her og Nå, den synes jeg ble litt teit. Ellers har deltakelsen medført at jeg fikk bijobb som værdame på TVNorge. Har også fått gjort andre TV-jobber som jeg nok i ganske stor grad kan takke reality-deltakelsen for. Men det skal tilføyes at jeg ikke gikk inn i «Muldvarpen» med hensikt å bruke det som et springbrett videre, det var mest for å få tre ukers påspandert ferie.

Knut-Ivar Pelerud (36), Oslo/Italia

2. plass i første runde av «71 grader Nord» (1999)

Steward i SAS.

- Livet mitt har ikke forandret seg på lang sikt, men det skjedde mye da serien ble vist på tv. Etterpå gikk ting sakte men sikkert tilbake til vanlig hverdag. Det tok omtrent ett år før alt var tilbake til normalen, og det er fortsatt folk som kjenner meg igjen på gata. Jeg angrer ikke, og har absolutt ingen negative erfaringer. Jeg sto frem som homofil i serien, og venta at det skulle komme mye dritt på by'n og andre steder, men det skjedde ikke. Fremdeles er Gunnar, som vant konkurransen, og jeg bestekammerater.

Ole Andre Sivertsen (33), Oslo

«Robinson Ekspedisjonen 1999»

Redaktør for naturvitenskap og undervisning i forlaget Damm. Driver i tillegg privat selskap som formidler naturvitenskap. Har skrevet tre bøker, hvorav den siste akkurat har kommet i butikken.

- Robinson var et ledd i at jeg ønska å gjøre noen forandringer i livet mitt. Jeg hadde slutta å jobbe som sivilingeniør, og begynte som programleder i «Newton» noen uker etter at «Robinson» ble vist på tv. Jeg fikk «Newton»-jobben før jeg ble med i Robinson. Det å være med på realityprogrammet ga meg en følelse av at det er lett å gjøre forandringer i livet hvis man har litt guts. Jeg skjønte dessuten at det er mulig for vanlige folk å jobbe med tv. Angrer? Jeg ville ikke søkt igjen for å si det sånn. Hvis det var 1999 nå, ville jeg gjort det. Jeg hadde det heller ikke så tøft på øya.

Marit Herstad (27), Oslo

«Robinson Ekspedisjonen 2003»

Negldesigner.

- Da jeg kom hjem var jeg lei meg og deppa uten at jeg visste hva det kom av. I ettertid ser jeg at etter å ha bodd på en øde øy såpass lenge virket jobben og alt annet ganske meningsløst. Det var rart å jobbe med negler og skjønnhet, som egentlig ikke betyr noe _ det virket trivielt. Det tok nok tre måneder før jeg fant mening i ting igjen. Etter det har nok ikke «Robinson Ekspedisjonen» forandret livet mitt noe særlig. Jeg får mer oppmerksomhet og folk vet hvem jeg er, men utenom det er alt det samme. Jeg angrer ikke. Jeg hadde helt sikkert blitt med igjen. Jeg er altfor nysgjerrig til å si nei. Dessuten har jeg glemt alt det negative, og sitter bare igjen med de gode minnene.

Liv Anne Furumyr (26), Oslo

«Farmen 2001»

Salgskonsulent for hudpleie og kosmetikkprodukter.

- Jeg fikk litt sjokk de første månedene etter «Farmen». Plutselig visste alle hvem jeg var. Mange trodde de kjente meg 100 prosent, selvom det absolutt ikke var alle sider av meg de ble kjent med gjennom programmet. Personlig tror jeg livet etter en realityserie blir det man gjør det til selv. Jeg fikk være med på mye i ettertid som har vært bra for meg. Filmpremierer og sånne ting er alltid gøy, men når det dukker opp bursdagsinvitasjoner fra kjendiser blir det litt rart. Hvis man stiller opp på alt mulig er det lett å drite seg ut en eller annen gang. Jeg har ikke angret på at jeg var med, men hvis folk spør meg om de bør bli med i en realityserie, sier jeg at de må tenke seg om to ganger. Det er ikke bare bare, for man vet ikke hvordan men kommer til å reagere i en sånn situasjon. Det er fristende å gjøre ting man ellers ikke ville gjort.

Morten Hammarstrøm (22), Oslo

«Farmen» 2001

Kundekonsulent og distribusjonskontakt i Aftenposten.

- Det var veldig hektisk de første to åra, men det siste året har det begynt å roe seg. Jeg får likevel kommentarer fra folk ukentlig, og selv om det er hyggelig hadde jeg jo håpet at det kanskje skulle gi seg etter noen måneder. Jeg savner et ordentlig privatliv, og muligheten til å kunne drite meg ut uten at det blir lagt merke til, sier han. Angrer? Både ja og nei. Opplevelsen på gården og i etterkant var veldig positivt. Jeg er flere erfaringer rikere og har knyttet mange nye vennskap, men det er kanskje litt negativt at folk ikke glemmer. Jeg føler meg litt overvåket av og til. PS: I «Farmen» var Morten sammen med Ronny Edvardsen, men det ble slutt for et par år siden.

Aslaug Moi Frøysnes (34), Bergen

«Farmen» 2003

Driver restauranten Viva Las Vegis i Bergen.

- Det er en vegetarøkologisk restaurant, og vi har fått en fin start. Etter programmet sa folk til meg at jeg måtte satse på noe innen mat, og nå har vi holdt åpent en måned. Akkurat det å bli nummer to var litt tøft, spesielt siden jeg bare var ett spørsmål unna å vinne. Men i ettertid har jeg bare fått positive tilbakemeldinger, og jeg angrer absolutt ikke på at jeg ble med _ selv om jeg ikke ville blitt med igjen. Jeg lærte mye om meg selv, og har blitt mer selvsikker.

Truls Aabol (31), Moss

«71 grader nord» 2002

Eventansvarlig i Bull Ski & Kajakk.

- Livet har stort sett vært som før, selv om jeg var en av de mest profilerte i serien. Jeg tenker ikke så mye på at jeg var med i programmet, men det slår meg jo når jeg merker at folk ser litt ekstra på meg. Oppmerksomheten har stort sett vært positivt. Noen tar det derimot litt lenger og er litt mer fanatiske. Det kunne jeg godt klart meg uten. Likevel angrer jeg ikke i det hele tatt. Det var en kjempeopplevelse, som absolutt kan anbefales. Det viktigste er å være ressurssterk og oppegående, da går det bra.

Hanne Steen Henriksen (27), Harstad

«71 grader nord»-vinner i 2001

Programleder i «Villmarksliv» på TV 2, designer og journaliststudent.

- Serien ga meg en fantastisk mulighet, og jeg føler meg svært privilegert. Jeg ville ikke gjort hva som helst på tv, men dette er jo nesten en forlengelse av «71 grader nord». Tida etterpå var helt fin, egentlig. Jeg var i Spania da serien gikk på tv, så da slapp jeg det verste trykket. Og så var jeg jo med tidlig. Jeg tror realityprogrammene er tøffere nå. Uansett så blir en slik deltagelse til det du gjør den til, men det kommer jo litt an på hva slags program du er med i. For meg var det i hvert fall en ubetinget positiv opplevelse.

Kjetil Wang Hansen (25), Trøgstad

«Farmen» 2001

Maskiningeniørstudent

- Det første halvannet året var veldig hektisk, mye mer enn jeg hadde trodd. Deretter dabbet det av, og da var det viktig å ha beina godt plantet på jorda for å ikke få en smell. Folk som har vært med i slike programmer blir plutselig pælmet inn i kjendislivet, og det er ikke alle som takler det like bra når de ikke lenger blir kjent igjen. Det var en liten periode etter programslutt hvor den tanken om dette var verdt prisen slo meg, men jeg har bare gode minner fra programmet og tida etterpå. Det er en lærerik prosess. Men jeg tror nok jeg ville vært litt mer flau over å hatt «Robinson» eller «Big Brother» på CV-en.

Trond Hallan (27), Oslo

«71 grader nord»-vinner 2003

Driver Event Partner.

- For meg har det nok vært positivt med et kjent ansikt i forbindelse med jobben, ikke minst siden de fleste har en positiv oppfatning av «71 grader nord». Underveis og etter serien var det en del oppmerksomhet, men ikke så mye at det ble plagsomt. For det første så visste vi jo på forhånd at det kom til å bli annerledes å gå på byen, og dessuten er de fleste tilbakemeldingene positive, og da er det selvfølgelig bare hyggelig.

Eli Fjeld (65), Skiptvet

«Farmen» 2003

Pensjonist.

- Jeg angrer ikke et minutt på at jeg ble med. Etter programmet har jeg bare fått positive tilbakemeldinger, og det er kjempehyggelig at folk stopper meg på gata eller ringer hjem til meg. Dette har vært som en langt fest for meg. Gjennom «Farmen» fikk jeg bekreftet at jeg har en sterk psyke. Du vet, jeg har noen år på baken, og stiller nok derfor med en annen bagasje enn mange av de andre deltagerne. Jeg kunne gjerne vært med igjen. Det er bare røyken som kan stoppe meg...

Hanne Moen (33), Sannidal

«Farmen» 2001

Sekretær i H2O.

- Jeg merker nå at jeg har lagt av meg en del uvaner jeg hadde før «Farmen» og fått et annet livssyn. Dette har ikke vært bevisst, men har kommet av seg selv. Jeg krangler for eksempel ikke lenger om detaljer. Det er nok en fordel at jeg var 30 og ikke 18 da jeg var med. Jeg synes det burde vært en høyere aldersgrense i realityprogrammene, for unge mennesker har ikke den samme forutsetningen som oss til å takle motgang. Du kommer fort tilbake til hverdagen etter et slikt program, mye raskere enn jeg egentlig trodde på forhånd. I begynnelsen var det slitsomt å bli lagt merke til. Jeg merket at jeg ble litt schizofren. Egentlig er jeg veldig utadvent, men etter serien ble det nesten motsatt. Jeg kikket ned og trakk meg mer inn i meg selv.

Rita Helen Simonsen (29), Kristiansand

«71 grader nord» 2002

Student.

- Jeg har bare positive opplevelser, både fra innspillingen og tida etterpå. Det ble jo en del mer oppmerksomhet enn vanlig etter at programmet gikk på lufta, men det har bare vært morsomt. Jeg har fått mange nye venner og vi hadde noen fantastiske turer. Jeg hadde stilt opp igjen i morgen, hvis jeg hadde fått muligheten. Det var også spennende å være med i et realityprogram, men jeg kunne ikke tenke meg å vært med på noen andre konsepter enn «71 grader nord».

Reino Kristiansen (32), Kristiansand

«Farmen» 2003

Kjøkkensjef på Hotell Norge i Kristiansand.

- Det var litt hektisk da «Farmen» gikk på tv, men for min del har det gått stort sett greit. Det var litt slitsomt å bli gjenkjent hele tida, men det varte ikke så lenge. Jeg angrer ikke på at jeg ble med, men jeg ville ikke gjort det igjen. Det var noe jeg ville prøve, jeg lærte meg selv bedre å kjenne i løpet av programmet. Blant annet lærte jeg meg å kjede meg.

Knut-Ivar Pelerud (36), Oslo/Italia

2. plass i første runde av «71 grader Nord» (1999)

Steward i SAS.

- Livet mitt har ikke forandret seg på lang sikt, men det skjedde mye da serien ble vist på tv. Etterpå gikk ting sakte men sikkert tilbake til vanlig hverdag. Det tok omtrent ett år før alt var tilbake til normalen, og det er fortsatt folk som kjenner meg igjen på gata. Jeg angrer ikke, og har absolutt ingen negative erfaringer. Jeg sto frem som homofil i serien, og venta at det skulle komme mye dritt på by'n og andre steder, men det skjedde ikke. Fremdeles er Gunnar, som vant konkurransen, og jeg bestekammerater. ___

Gunnar Hagen, 31 år, Oslo

Vant «71 Grader nord» i 1999

Jobber som aksjemegler

- Det var mye oppmerksomhet med en gang, men etter en måneds tid var det tilbake til hverdagen. Jeg har bare hatt positive opplevelser, og det gjorde meg ingenting at ting roet seg fort ned. Jeg ante ikke hva jeg gikk til i 1999, da dette var helt ferskt. Jeg ble med fordi noen stoppet meg på gaten og spurte om jeg ville vinne en bil. Klart jeg sa ja! Livet i ettertid har vært bra. Jeg har levd som normalt, byttet jobb et par ganger og ikke fått noen negative bivirkninger ved deltakelsen.

Geir Bratland, 34 år, Oslo

Deltok i «Temptation Island» sammen med Sara Unger.

Jobber som musiker

- For tiden er det et skikkelig hardkjør. Skal på turné med Abel, Lene Marlin og Bertine Zetlitz, og gleder meg voldsomt til det. Det er jo ganske stort i norsk sammenheng. Hatt det veldig greit etter at jeg var med på «Temptation Island», selv om det ble slutt mellom meg og Sara. Deltakelsen trigget nok fram bruddet, men forholdet hadde ikke vart uansett så det var greit at det skjedde på den måten. Jeg angrer ikke på at jeg valgte å dra, det var lærerikt og en flott opplevelse. Jeg fikk litt kjendisstatus, så det er absolutt mat for egoet å stille opp på noe slikt. Trodde aldri det ville skape så trykk som det ble, men det har vært mer morsomt enn det har vært kjipt.

Bente Hafslund, 26 år, Oslo

Ble aldri gift i «Bill.Mrk.:Bryllup»

Fargetekniker/konsulent for Loreal

- Det var kjempepositivt, min livs største opplevelse. Jeg angrer ingenting, har bare fått gode tilbakemeldinger. Fremmede olk kan fortsatt stoppe meg på gaten og begynne å kalle meg ved fornavn og prate som vi er gamle kjente. Det var ikke noe tap at jeg aldri klarte å finne en som jeg ville gifte meg med, selv om jeg sikkert har skremt bort mange med at jeg var så kresen. Etter at jeg datet 13 gutter på 45 dager er det kanskje like greit å ta det litt rolig på den fronten. Er uansett veldig tilfreds i ny jobb og ny tilværelse i Oslo, og har blitt mye sikrere på meg selv. Føler jeg kan takle alt!

Jorun Wisløff, 22 år, Kristiansand

Deltaker i «Singel 24/7»

Jobber i klesforretning

- Jeg har prøvd å komme tilbake til en normal tilværelse så raskt som mulig. Var litt uvanlig i begynnelsen, det ble jo en del oppmerksomhet. Mange kjenner meg ennå igjen, men mange husker ikke helt fra hvor. Tror ikke jeg har endret meg noe spesielt etter at jeg var med, men har sett noen feil med meg selv som jeg har fått rettet på. Det var litt surt å bli nummer to, og jeg følte ikke at jeg fikk så veldig mye utbytte av å delta som jeg hadde ønsket.

Monika Arthursson, 30 år, Oslo

«Big Brother» 2003

Distributør av velværeprodukter og servitør på Onkel Donald

- Jeg sa opp jobben som lærer før jeg gikk inn i «Big Brother», og har ikke tenkt å ta opp igjen det. Stortrives i utebransjen og i det firmaet jeg jobber for, og er i dag tilbake til hverdagen. Har ikke noe behov for oppmerksomheten lenger, selv om jeg sikkert kunne ha utnyttet kjendisstatusen mer i begynnelsen. Det føltes ikke riktig, og er mer enn fornøyd med det livet jeg har nå.

Halvor Kvikstad, 30 år, Toten

«Big Brother» 2003

Bonde og student

- Jeg studerer for tiden bedriftsøkonomi på BI, for så å ta eiendomsmegler. Har tenkt å kombinere dette med bondeyrket og det firmaet jeg driver ved siden av. Livet etter «Big Brother» har vært bra, det var jo en opplevelse for livet å ha vært med. Jeg var bare meg selv, og har fått positive tilbakemldinger på det i ettertid. Men jeg er vettskremt over hvor stor påvirkningskraft media har på folk flest og hvor sterkt mange lever seg inn i det som blir vist og skrevet.

Malin Moen, 22 år, Oslo

«Singel 24/7»

Student

- Det var interressant og morsomt å prøve noe nytt, men det har ikke endret livet mitt noe vesentlig. Jeg lever som før og skal nå studere videre på sykepleie på Høyskolen i Oslo. Det har blitt en del oppmerksomhet i etterkant, og får noen meldinger fra fulle folk. Men jeg angrer ikke. Hadde det gøy, selv om det må ha vært kjedelig TV.

Porang Emamdost, 25 år, Nittedal

«Singel 24/7»

Student

- For tiden jobber jeg i akuttavdelingen på Lovisenberg sykehus. Trives kjempegodt, og det er veldig fint å kombinere med studier på Idrettshøyskolen. Livet har vært bra etter at jeg var med, og det har egentlig bare vært hyggelig respons. Litt tøv kan det bli fra fulle folk av og til, men ikke verre enn at opplevelsen står totalt sett som noe veldig positivt. Det har vært lærerikt å oppleve hvordan det er å bo sammen med andre på den måten i 70 dager.

Bjørn Sjulstok (36), Kurland i Lørenskog

Vinner av «Baren 2001»

Jobber deltid i dataavdeling på elektrosenter. Programleder i «Mess TV» på nattestid.

- Økonomisk er det en total forskjell. Jeg var blakk da jeg ble med i «Baren», og så vant jeg 750000 kroner som jeg har brukt på bil, motorsykkel og leilighet. Dessuten har det vært endel mer festing enn før _ det har vært mye festing rett og slett. Jeg jobba en stund på utestedet Galleriet i Oslo der de arrangerte såkalte kjentfolkfester med kjendiser fra A til Å. Jeg har ogå festet mye med andre reality-deltakere. Blant annet henger jeg mye med «Porno-Thor» og Ronny fra Big Brother 3. Jeg har gitt intervjuer tidligere der jeg føler at det jeg sa ble skeivt fremstilt, men det jeg ville si den gangen var at det skjedde det så mye kult i «Baren». Når jeg da kom ut etter tre måneder i en slags mental rus, følte jeg en form for tomhet eller vakuum. Det var rett og slett jævlig kjedelig etterpå. Men jeg har overhodet ikke angret på at jeg ble med i «Baren».

Per Martin Tanggaard (30), Oslo

«Kråkeslottet» (2002)

Jobber i begravelsesbyrå, og studerer på BI ved siden av.

- «Kråkeslottet» var ikke tidenes suksess, men fremdeles er det mange som hilser og sier hei, selvom de ikke vet hvor de har meg fra. Nå har det roet seg, så nå slipper jeg å bli kaldt «Per Kråka». Rett etterpå ble vi invitert på fester med andre dårlige Å-kjendiser, men jeg hadde ikke behov for å være med på så mye av det. Mange jeg kjenner mener jeg burde angre på at jeg ble med, men selv gjør jeg ikke det. Det jeg har lært er at det er bedre å angre på ting man har gjort enn ting man ikke har gjort. Moren min holdt på å skyte meg da jeg ble med i utgangspunktet. Og mange på jobben mener det skadet begravelsesbyråbransjen. Nå ler vi ofte av det og ser på det som en morsom, uhøytidelig greie.

Ole Jakob Malmo (42), Bergen

Vinner av «Astronautene» på TV2(2002)

Operativ uteleder og divisjonsleder ved Bergen sentrum politistasjon.

- Serien har ikke påvirka livet mitt noe spesielt. Jeg lærte meg selv bedre å kjenne, og lærte ting som har hjulpet meg både i og utenfor jobben i ettertid. Dessuten tror jeg erfaringene jeg hadde fra politijobben hjalp meg i serien. Det tøffeste var presset om å tilegne seg store mengder teoretisk kunnskap, og forventningene om at vi skulle prestere under uventede påkjenninger. Etterpå var jeg ikke spesielt sliten, og begynte i jobben nesten meg en gang. Premien, som er en kommersiell romferd ut i verdensrommet, har jeg ikke fått ennå. Nå er det i prinsippet mulig å gjennomføre en slik tur, men jeg må bare vente og se hva som skjer. Jeg tenker endel på premien, og er spent på om den blir realisert innen rimelig tid. Det går en grense for lenge jeg kan vente.

Helgi Bjørgvin Augustsson (48), Roa i Oppland

«Farmen 2004»

Jobber på Dagblad-trykk.

- Det var et lite helvete til å begynne med, men nå har det roet seg litt. Jeg fikk noen psykiske plager, men det er på bedringens vei. «Farmen» har gått mest utover samboeren min. Hun liker ikke at jeg snakker om «Farmen» hele tida. Det jeg setter mest pris på er at vennekretsen har blitt drastisk utvida. Jeg har fått mange nye venner blant annet i Nord-Norge, og i morgen skal jeg møte Lasse, Firhana, Karin og Jon fra «Nummer 19» på pub i Oslo. Dette er noe jeg setter stor pris på og som er viktig for meg. Jeg har ikke akkurat angret, men hadde jeg visst hvordan det var, at jeg ikke kunne ha med røyk for eksempel, hadde jeg ikke dratt. Ellers angrer jeg ikke på noe som helst. Man har bare ett liv på denne jord.

Monica Sørensen (32), Oslo

«Big Brother» 2001

Jobber i Telenor.

- Jeg har stort sett bare hatt det fint i ettertid, det har vært en kjempeopplevelse. 99 prosent av oppmerksomheten jeg har fått har vært av det hyggelige slaget, det har kun vært et par tilfeller med fulle folk som har vært mindre trivelig. Jeg har fått tilfredsstilt den pr-kåtheten jeg hadde, har blitt invitert på mange fester og premier, ekkstremsportuke på Voss og liknende og hatt det kjempemoro. Jeg angrer ikke det grann på at jeg ble med i «Big Brother».

Stina Titterud (29), Oslo/Sarpsborg

«Big Brother» 2003

Butikksjef.

- Realitydeltakelsen og livet etterpå har vært en unik og spesiell erfaring for min del. Hadde en litt negativ følelse like etter at det var ferdig, men vokst veldig det på det. Synes all baksnakkingen i serien var litt slitsom. Det er ikke tvil om at det skjer mye følelsesmessig under et slikt press, og man blir kjent med seg selv på en annen måte. Etter det var slutt har jeg fått reist en del, flyttet til Oslo og ny jobb. Jeg har blitt en tøffere person, ikke så godtroende som før.

HAR DET BRA: Stina Titterud.
HAR DET BRA: Geir Bratland. Her sammen med sin tidligere kjæreste Sara Unger.
HAR DET BRA: Lasse Moursund sammen med samboeren Firhana.
HAR DET BRA: Porang Emamdost.
HAR DET BRA: Mia Martinsen.
HAR DET BRA: Christer Falck.
HAR DET BRA: Elisa Røtterud.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media