Og bakom truer kuttet

Ingress

Meninger

Igjen har vi fått en engasjert debatt om det faktum at kvinner har markert høyere sykefravær enn menn. Og igjen har de antatt mest kompetente forskere fortalt oss at man ikke finner noen fullgod forklaring på dette. Kan det være ulike holdninger, spør kommentatorer med små barn, selvstendige jobber og høy lønn. Sikkert.

Trolig er det ulike holdninger til selve livet som ligger bak kvinners og menns yrkesvalg og stillingsbrøk. Ganske sikkert er ulike holdninger forklaringen på ambisjoner, på hvorfor styrerommene er fulle av menn, ikke av kvinner, på hvorfor kvinner er i solid flertall blant deltidsansatte, forklaring på at antall barn øker en kvinnes sykefravær, men får menn til å jobbe mer. Holdninger kan sikkert forklare hvorfor det er flere kvinner i offentlig sektor og flere menn i privat sektor. Og at menn tjener vedvarende mer enn kvinner og oftere har en mer selvstendig jobb.

Men bastante konklusjoner basert på forskning har vi ikke, enda godt lønnede samfunnsforskere har gnikket og gnidd på problemstillingene i flere tiår. Likevel er det stadig et tema som bekymrer samfunnsøkonomer, politikere og redaktører. Sykefraværet koster nemlig milliarder, og dem skulle vi helst ha brukt på gamle og syke, eller på veier, ja, altså hvis det nå er et gram sannsynlighet for for at noen av disse kvinnene i sykefraværsstatistikken ikke egentlig er syke, bare har litt dårlige holdninger til det å jobbe.

Mer interessant enn å finne en enkelt forklaring på et sammensatt og vanskelig forklarbart fenomen, vil det være å tenke over konsekvensene av det tiltaket de fleste tenker på når de snakker om sykefravær. Nemlig å kutte i sykelønna. Det vil nærmest bli en skatt på kvinner, særlig de lavest lønte blant dem, de uten lokale avtaler som sikrer dem full lønn uansett hva lovene sier. Slik vi har i avisene, slik de har det på Stortinget, slik de aller fleste i de aller fleste karriereyrker har. Full lønn under sykdom er en rettighet som sikrer kvinner og menn i alle aldre nødvendig inntekt i situasjoner der de ikke kan hengi seg hundre prosent til jobben. Det er åpenbart en rett som må forsvares. Når arbeidslivet, yrkeslivet og familielivet er blitt mer likestilt, skal vi se at sykefraværet blant kvinner og menn blir likere. Det gjør det ikke hvis de fattige skal bli fattigere.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.