... og der ble internett nøytralt igjen

Telenor melder seg inn i NIX.

(Dagbladet.no): Det stormet rundt Telenor da de tidligere i år varslet sitt farvel til Norway Internet Exchange (NIX), knutepunktet for norsk internettrafikk.

Kritikere mente at Telenor ved å melde seg ut av NIX truet selve grunnlaget for et fritt nett:

- Dette er et klart brudd med prinsippet om nøytral og ikke-diskriminerende nettadgang for kommersielle og ikke-kommersielle aktører. Det Telenor nå har gjort gir dem mulighet til å fravike dette. Internett er grunnlagt på dette prinsippet, og det er underbyggende for NIX, sa nettekspert og lektor Gisle Hannemyr ved Universitetet i Oslo til Dagbladet.no før sommeren.

Nå har imidlertid Telenor snudd på hælen, og melder at de er på vei tilbake til NIX, melder Journalisten.

Divisjonsdirektør Berit Svendsen i Telenor kunne på MBL-konferansen i Bodø idag fortelle at Telenor gjør dette fordi «NIX har endret reglene for samtrafikk på internett slik at de harmonerer med det som er vanlig internasjonalt».

Disse reglene sier at en nettaktør selv kan bestemme hvem de vil ha samtrafikk med. Ifølge Journalisten sier Svendsen at Telenor ikke vil benytte seg av denne retten overfor innholdsleverandører som Schibsted og NRK.

- Retten til fri, åpen og lik tilgang til alt innhold internett bør være en selvfølge for alle borgere av nettverkssamfunnet. Det betyr ikke at alt skal være gratis - men at ingen skal stenges ute, skrev Dagbladet.nos kommentator Jan Omdahl etter at nyheten sprakk før sommeren.

Post- og teletilsynet mente på sin side at utmeldingen ikke skapte problemer med hensyn til muligheten for å oppnå alle-til-alle-kommunikasjon på Internett i Norge.

TILBAKE TIL NIX: Telenor melder seg nå inn NIX, knutepunktet for norsk internettrafikk, bare få måneder etter at de meldte seg ut. Fotomontasje: DAGBLADET.NO / SCANPIX
TILBAKE TIL NIX: Telenor melder seg nå inn NIX, knutepunktet for norsk internettrafikk, bare få måneder etter at de meldte seg ut. Fotomontasje: DAGBLADET.NO / SCANPIX Vis mer
... og der ble internett nøytralt igjen