... og der ble internett nøytralt igjen

Telenor melder seg inn i NIX.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det stormet rundt Telenor da de tidligere i år varslet sitt farvel til Norway Internet Exchange (NIX), knutepunktet for norsk internettrafikk.

Kritikere mente at Telenor ved å melde seg ut av NIX truet selve grunnlaget for et fritt nett:

- Dette er et klart brudd med prinsippet om nøytral og ikke-diskriminerende nettadgang for kommersielle og ikke-kommersielle aktører. Det Telenor nå har gjort gir dem mulighet til å fravike dette. Internett er grunnlagt på dette prinsippet, og det er underbyggende for NIX, sa nettekspert og lektor Gisle Hannemyr ved Universitetet i Oslo til Dagbladet.no før sommeren.

Nå har imidlertid Telenor snudd på hælen, og melder at de er på vei tilbake til NIX, melder Journalisten.Divisjonsdirektør Berit Svendsen i Telenor kunne på MBL-konferansen i Bodø idag fortelle at Telenor gjør dette fordi «NIX har endret reglene for samtrafikk på internett slik at de harmonerer med det som er vanlig internasjonalt».

Disse reglene sier at en nettaktør selv kan bestemme hvem de vil ha samtrafikk med. Ifølge Journalisten sier Svendsen at Telenor ikke vil benytte seg av denne retten overfor innholdsleverandører som Schibsted og NRK.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer