Og derr var HD-DVD definitivt død

Men er det bra for deg?

(Dagbladet.no): «Slutt på formatkrigen?», spurte vi i går, etter nyheten om at filmstudioet Warner Brothers dropper HD-DVD-formatet og legger alle eggene sine i Blu-ray-kurven.

I dag kan vi fjerne spørsmålstegnet.

Via Financial Times kommer kom nyheten om at Viacom-eide Paramount trolig vil følge Warners eksempel og melde overgang til Blu-ray.

Med Warners overgang i går var Blu-ray oppe i en markedsandel på 70 prosent av all film som produseres i Hollywood. Med Paramount på laget blir dominansen enda sterkere.

Dermed skal man være svært tungt forskanset inne i HD-DVD-leiren for å tro at formatet har stort mer enn en snøballs sjanse i helvete mot Blu-ray, som støttes av alle de store filmstudioene, Sony, Apple og de fleste andre produsentene i elektronikk- og PC-industrien.

Det plasserer Sony på vinnerlaget i en formatkrig - en velkommen avveksling for selskapet som tidligere har gått på bitre nederlag i videomarkedet med sitt Betamax-format mot VHS, og i markedet for digitale musikkspillere der Atrac-formatet tapte så det sang mot mp3.

Men er slutten på formatkrigen innenfor høydefinisjonsvideo en god nyhet for deg, forbrukeren?

BÅDE OG. Formatkrigen har ført til lavere priser, økt valgfrihet og maksimalt fokus på teknologisk innovasjon på begge plattformer.

IKKE MER TRANSFORMERS I HD-DVD: Neste film fra regissør Michael Bay kommer i Blu-ray-formatet. I dag døde HD-DVD definitivt, skriver Dagbladet.nos kommentator. Foto: DREAMWORKS/AP/SCANPIX
IKKE MER TRANSFORMERS I HD-DVD: Neste film fra regissør Michael Bay kommer i Blu-ray-formatet. I dag døde HD-DVD definitivt, skriver Dagbladet.nos kommentator. Foto: DREAMWORKS/AP/SCANPIX Vis mer

Men teknologisk og kvalitetsmessig er HD-DVD og Blu-ray relativt like (selv om leseren Freners i en kommentar påpeker at HD-DVD visstnok har «en pixeleringsskale på 1,5655 mens BR har 1,5651», og at «degenereringen mellom 0,001 og 0,003 er over 55 decibar» (!).

Og prisene ville falt uansett, slik de lovmessig gjør på alle nye teknologier etterhvert som de modnes.

Den største ulempen ved formatkrigen - rent bortsett fra frustrasjonen alle eiere av en HD-DVD-spiller vil oppleve når formatet de har satset på nå lider en tidlig død - er at ikke alle filmer har vært tilgjengelig i begge formater. Som Blu-ray-eier har du eksempelvis ikke kunnet se Michael Bays «Transformers»-film i HD-oppløsning, og du vet aldri hvilke filmer som kommer på hvilken plattform.

Det er gode nyheter for kvalitetsbeviste filmelskere at all HD-film nå etter all sannsynlighet blir tilgjengelig på én plattform.

Men som flere lesere har påpekt i kommentarer til min artikkel i går, er ikke Blu-ray en spesielt forbrukervennlig teknologi. Bak står blant andre Sony og Apple, to selskaper som er kjent for sine rigide DRM-systemer for kopi- og avspillingsbeskyttelse, og for en ikke spesielt forbrukervennlig holdning til åpne løsninger i sin alminnelighet.

Prøv å ta sikkerhetskopi av en av dine egne Blu-ray plater, så skjønner du hva jeg mener.

Kanskje er det som flere lesere skriver, at den egentlige vinneren i formatkrigen er nettpiratene og alle som satser på en framtid der høyoppløst video er noe du laster ned fra nettet, uten å bekymre deg om formater?