Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- og det ble ord

Hvordan tror du Lars Lillo Stenberg definerer 80-tallet? Dette kan du lese i et helt ferskt leksikon der forfatterne definerer ordene på nytt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«80-tallet assosieres ofte med en tidsperiode i det forrige århundre, hvor folk med dårlig smak tjente mange penger» skriver Lillo-Stenberg i leksikonet «Verden i dag. En bruksanvisning»

Boka er et tidsdokument signert over 150 norske skribenter. Bidragsyterne har blitt bedt om å definere forskjellige ord, og resultatet er et originalt leksikon som kan leses på kryss og tvers.

Rappa ideen

Ideen fikk Cathrine Grøndahl og Janike Kampevold Larsen fra Danmark, der «Brøndums Encyclopedia» hadde stor suksess.

- Vi rappa ideen, og fikk lov å gjøre det på norsk. Deretter fikk vi med oss Tore Renberg på prosjektet, forteller Grøndahl til Dagbladet.no.

- Hvordan valgte dere ut skribentene?

- Vi ønsket oss en bredt tverssnitt av befolkningen. Egentlig ville vi ha med frisører fra Sauda og fiskere fra Nordland, fortsetter Grøndahl.

- De skribentene vi spurte er folk som skriver godt, men også skeivt. Folk som har mulighet til å fri seg fra faglig sjargong, som kan skrive personlig.

Pussige ord

De forskjellige bidragsyterne fikk tildelt ord redaktørene «trodde ville passe» dem. Bidragsyteren som fikk utlevert «taper» og «kjønnssykdom» begynte da å lure litt.

Forfatteren Selma Lønning Aarø fikk for eksempel «bitch» og «wake me up before you go go».

- Tilfeldig?

- «Wake me up» fikk jeg tildelt etter en fest der jeg var sammen med Cathrine Grøndahl. Her var det bare jeg som kunne de sangene bandet spilte, forteller hun. Aarø gjorde tydeligvis stor lykke med sangen.

Ordet hennes «dum» peker videre til «faen», noe som er Cathrine Grøndahls verk.

- Det var kjempegøy å legge inn pekere, sier hun. - Nesten som å pynte en kake.

Hun mener boka kan treffe bredt, men anbefaler ikke å lese boka fra perm til perm.

- Da kan man nok bli lei, sier hun.

«Verden i dag» slippes i morgen.