Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Og det skjedde i de dager...

Flat søndagskoleversjon av juleevangeliet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FILM: Nytestamentets Lukas- og Matteusevangelier, pluss aldri så lite fri diktning, er basis for denne historien som ifølge kristen tro er den største av alle. Jesu fødsel i en stall i Betlehem, de hellige tre kongers ferd, hyrdene på marken under stjernen og Herodes morderiske anslag mot nyfødte guttebarn er alt gjengitt og fortalt slik man husker det fra søndagsskolens flanellograf.

Egentlig en uhyre dramatisk historie full av filmatisk actionpotensial, men underlig flatt og skjematisk fortalt i Catherine Hardwickes versjon. Det er så man formelig savner Mel Gibsons tabloide temperament.

Settingen er realistisk, med både kostymer og arkitektur som virker autentiske for Midtøsten rundt år null. Eksperter vil innvende at Hardwicke har klusset litt med rollefordelingen mellom romerske soldater og Herodes\' jødiske håndlangere. Og historien om det arrangerte ekteskapet mellom Josef (Oscar Isaac) og en heller uvillig Maria (Keisha Castle-Hughes) er vel heller ikke autentisk bibelhistorisk. Men dette er likevel blitt en film som ikke tråkker verken kristenfundamentalister eller vanlige juleromantikere på tærne. Den hadde til og med verdenspremiere i Vatikanet, og bedre godkjentstempel er det vel vanskelig å få.

Men spillet er stivt og uinspirert. Den lidenskap som tross alt ligger i underet jomfrufødsel er nokså fraværende også i denne søndagsskoleversjonen.

image: Og det skjedde i de dager...
Hele Norges coronakart