Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

...og dette sier de om Anne i dag

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kulturministeren meldt savnet

Norsk Form

Brit Fougner, avdelingsdirektør i Norsk Form i 1997:

Hun må «lytte og lære, delta og være til stede; være myndig og sterk innad i regjeringen, kjenne maktspillet og besitte politisk tyngde».

I dag: - Jeg ønsker ikke å kommentere hennes innsats i Kulturdepartementet nærmere. Det blir feil i forhold til Norsk Forms samarbeid med departementet. Men jeg synes Anne Enger Lahnstein generelt er en dyktig politiker og tror hun har kapasitet til å klare begge jobbene. Men jeg etterlyser en handlingsplan for de store, nasjonale kulturinstitusjonene.

Forfatterne

Inger Elisabeth Hansen, formann i Den norske Forfatterforening i 1997: «Ministeren må være kjerring mot strømmen og tørre å gå på tvers av tendensene i det norske samfunn i dag.»

Karsten Alnæs, formann i Den norske Forfatterforening i dag:

1999: - Hun fører en mindre skarp profil enn man skulle ønske som både kulturstatsråd og olje- og energiminister. Departementet hennes jobber tett opp mot Forfatterforeningen, og vi er fornøyd med bokpolitikken hennes. Hun har en saklig, målrettet og lite pompøs stil som jeg liker.

Komponistene

Glen Erik Haugland, leder i Norsk Komponistforening i 1997:

«Det viktigste er å få slutt på alle mulige satsingsområder, og i stedet simpelthen satse på kunst...At en partileder ønsker seg Kulturdepartementet er et viktig signal.»

I dag : - Klart at ekstrajobbene har gått ut over kulturpolitikken. Men jeg mener at departementet og hennes rådgivere må ta dette ansvaret. De har heller ikke ftret henne med gode nok saker hun kan jobbe med. Lahnstein selv er en utøvende politiker, ikke en skapende.

Museene

Trond Wigeland Nilsen, generalsekretær i Norges Museumsforbund i 1997:

«Ministerens viktigste egenskaper er en genuin interesse for kultur og kulturens betydning.»

I dag: - Vi skulle gjerne hatt en kulturminister på heltid. Det virker såpass krevende å vikariere som oljeminister at vi blir skeptiske til hvordan dette påvirker kulturinnsatsen. Det er positivt at Lahnstein nå øker bevilgningene til distriktsmuseene. Det skjer for første gang på fem år.

Filmforbundet

Rolv Håan, forbundsleder i Norsk Filmforbund i 1997:

«En oppriktig kulturinteresse...og vilje til å fronte kulturen i samfunnsdebatten.»

I dag: - Kulturen har ikke vært mest framtredende i mediebildet i løpet av hennes periode. Faren ved at hun er så utydelig er at andre får sette premissene for kulturpolitikken. Hvis ikke kulturministeren står i frontlinjen og kjemper for kulturen, hvordan kan man vente at resten av folket skal gjøre det?

Kunstnerrådet

Carl Morten Iversen, generalsekretær i Norges Kunstnerråd i 1997:

«Jeg ønsker Anne Enger Lahnstein hjertelig velkommen og vil be om et møte umiddelbart.»

Bjørn Sverre Kristensen, formann i dag:

- Hennes budsjettframlegg var veldig godt, og vi har relativt gode erfaringer med samarbeidet. Dobbeltarbeidet sier jo mye om hennes arbeidskapasitet. At hun ikke fronter debattene i kultur er et spørsmål om personlighet. Hun er mer lavmælt, og det er bra at hun tør å kjøre sin egen stil.»

Musikerne

Tore Nordvik, forbundsleder i Norsk Musikerforbund i 1997:

«Hun blir en sterk minister fordi hun står sterkt i eget parti, det er positivt...utad må hun være lydhør overfor kulturlivet, innad være stødig og villig til å kjempe i regjeringen.»

I dag: - Akkurat nå lurer vi på om vi har en kulturminister i det hele tatt, hun opererer mer som en energiminister. Det hemmer hennes arbeid at hun bestyrer to departement. Vi har ikke registrert noen egne kampsaker fra hennes side.»

Teaterlederne

Bente Erichsen, leder i Norsk Teaterleder-Forum i 1997:

«Når en partileder søker et lite prestisjetungt departement er det et ønske om å gjøre en skikkelig jobb.»

I dag: - Hun jobber såpass mye for andre departement at det preger arbeidet hun gjør for kulturen. Det er viktig at vi gir henne det signalet at vi i Kultur-Norge trenger henne. Hvis hun hadde konsentrert seg mer, kunne hun jobbe slik at det ble mer debatt. Jeg har stor respekt for henne som politiker, og tror fortsatt at hun valgte Kulturdepartementet ut fra en genuin interesse for kultur.

Pressen

Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund i 1997:

«De viktigste egenskapene er dømmekraft, klokskap og orienteringsevne. Lahnstein er sterkt undervurdert som politiker og person.»

I dag: - Jeg vil ikke ta fra henne klokskapen eller vurderingsevnen, men dømmekraften hennes har sviktet kraftig når hun har undervurdert pressens stilling. Pressepolitisk har hun vært en stor skuffelse. Hun uttalte seg vakkert om pressemangfoldet da hun startet, men i to år på rad har hun kuttet en fjerdedel av pressestøtten.