Og god uinspirert jul til deg, Justin Bieber

Juleplatebonanza: Her er noen av toppene og bunnene av årets juleplater.

Sondre Bratland
JULEALBUM: For 19 år siden utga Sondre Bratland «Rosa frå Betlehem», den flotteste juleplata som er utgitt i Norge. Den er det ikke lett å toppe. Det betyr ikke at «Jol i mi song» ikke holder mål.

I forhold til mange plater som ligner glorete julegater overlesset med neonlys og antatt stemning, minner Bratland mer om et et enslig, beskjedent tre i halvmørket, «akustisk» pyntet med stearinlys, håndflettede julekurver og krystallkuler.

Tore Brunvoll på strengeinstrumenter, Sigbjørn Apeland på harmonium og piano og Nils Økland på diverse feler ligger som stille fallende snø bak den mektige, intime stemmen til sangeren fra Vinje.

«Under the Misteltoe»

Justin Bieber

2 1 6
Plateselskap:

Island / Universal

Se alle anmeldelser

Denne mannen legger innholdet fram som gaver til lytteren.

Kjente julesanger, obskure folkeviser, nyskapte sanger — alt glir inn i en helhet som kaller på meditativ stillhet, en befriende pause fra stresset som akkurat nå ligger som en krampe over landet.

Anmeldt av Fredrik Wandrup

Inger Lise Stulien
JULEALBUM: Det er akkurat som om jula gjør noe med sørlendingene. Helene Bøksle fra Mandal hadde stor suksess med «Det hev ei rose sprunge» fra 2009, som ble utvidet med en låt og gjenutgitt i fjor.

Nå kommer læreren Inger Lise Stulien fra Evje i Setesdal med ei juleplate som også har den originaliteten og varmen som ofte savnes i den stadig større strømmen av plater som skal få oss i julestemning.

Stulien fikk i 2003 Målblomen av Noregs Mållag for sin innsats som formidler av nynorsk sangkultur og tradisjon, og hun gjør ikke skam på prisen på denne samlingen med ti julelåter.

Hun har riktignok tatt for seg flere kjente julesanger, men de er skrevet om til nynorsk eller dialekt. Dermed heter det «Eg er så glad kvar jolekveld», for øvrig med elever fra første- og andreklasse ved Stuliens egen arbeidsplass, Evje barneskule.

«Under the Misteltoe»

Justin Bieber

2 1 6
Plateselskap:

Island / Universal

Se alle anmeldelser

Hun presenterer også flere nye, egenkomponerte julelåter som kan komme til å bli stående som gode eksempler på fornying av julesangtradisjonen.

Særlig står gitarist Knut Kjetil Møens «Heim te jol», Stuliens egen «Smelta snø» og deres felles låt «Ein engel te jol» fram.

Men den milde og forsonende stemmen hennes er ikke aleine årsaken til at dette er blitt ei moderne juleplate som peker seg fordelaktig ut i årets bunke med nye utgivelser.

To personer må trekkes fram: Produsent, arrangør og musiker Bjørn Ole Rasch (trøorgel og andre tangenter) og hans faste makker Annbjørg Lien (hardingfele og nyckelharpe).

De gir låtene akkurat den harmoniske innpakningen de fortjener. Bare hør hennes versjon av Erik Hillestad og Carolas «Himmelen i mi famn».

Helt til slutt melder også telemarkingen Kirsten Bråthen Berg seg på som en duettpartner med styrke og autoritet på «Fager er jordi».

«Under the Misteltoe»

Justin Bieber

2 1 6
Plateselskap:

Island / Universal

Se alle anmeldelser

Fagert er ordet. Jula er reddet!

Anmeldt av Øyvind Rønning

Michael Bublé
JULEALBUM: Den kanadiske rat pack-crooneren Michael Bublé ga forleden uttrykk for følgende i «Skavlan» : Framfor at han blir kalt «en ny Frank Sinatra» vil han at framtidas vokalister i sjangeren skal kalles «en ny Michael Bublé».

Man forstår ham.

Når man legger seg så tett opptil fortidas mestere, er det ikke lett å bli betraktet som original. Det er han da heller ikke. Og her er juleplata hans.

Den er litt annerledes enn de platene Frankie Boy, Dino og en kø av andre sjarmører har spilt inn før ham, men ikke vesentlig. Det svinger, men mer kalkulert enn spontant. Sangene er de gode gamle.

Litt overraskende fins Ertha Kitts erotisk ladde «Santa Baby» her, riktignok variert med «Santa Buddy», kanskje for å unngå misforståelser.

«Under the Misteltoe»

Justin Bieber

2 1 6
Plateselskap:

Island / Universal

Se alle anmeldelser

Og mitt oppi dette: En pompøs «Ave Maria».

Bublé skriver at dette er en plate han har ønsket å gjøre hele livet. Godt for ham at han fikk sjansen til slutt.

Anmeldt av Fredrik Wandrup 

Trine Rein

JULEALBUM: Det allerede fyldige lageret av juleplater som fins på kloden, er snart mer tallrikt enn stjernene på himmelen og sandkornene på havets bunn.

Trine Rein har hatt pågang av folk som vil hun skal synge på norsk, forteller hun, og motstrebende har hun lagt inn noen norske tekster på dette julealbumet. Man kan forstå hennes nøling.

Noen av låtene på engelsk klinger best, for eksempel «Behold This Child», en stilig countryblues i samkjør med Kjetil Steensnæs på gitar. Mens den norske teksten «En krybbe var vuggen» lyder mer som en spontan opptreden på et bedehus.

Kommentarene på coveret er fylt med religiøse betraktninger, og en sprikende blanding av rootsbacking, barnekor og svulmende gospel/soul-atmosfære preger lydbildet.

«Under the Misteltoe»

Justin Bieber

2 1 6
Plateselskap:

Island / Universal

Se alle anmeldelser

En bluegrass-versjon av «Det kimer nå til julefest» blir i overkant masete.

I det hele tatt — dette er verken klassisk eller nyskapende.

Anmeldt av Fredrik Wandrup


Justin Bieber
JULEALBUM: Under mistelteinen i år står en tenåring med oppdatert playmosveis og sviskesynger julesanger.

Popfenomenet Justin Bieber sine versjoner av klassiske «The Christmas Song» og «Santa Clause is Coming to Town» er bare irriterende dårlige. Han tilfører også lite nytt til den moderne klassikeren «All I Want for Christmas» med Mariah Carey, mens Busta Rhymes-gjestende «Drummer Boy» grenser direkte til julesangblasfemi.

Justin sjarmerer greit nok på det Jason Mraz-aktige tittelsporet og bonuslåta, pre-stemmeskifteversjonen av Stevie Wonders «Someday at Christmas».

Mengden stereotype r'n'b-rytmer og uinspirert vokaljokking over bjelleklang fra lil'Bieber gir likevel totalt ingen gavepakke å rope julestemingshurra for.

De Bieber-syke blåser vel uansett i dét, for dem er nok innpakningen av større betydning enn innholdet, egentlig.  

Anmeldt av Julia Pettersen