...og Jahn Otto er på boktoppen i NRK

Utenriksjournalistene i NRK er storprodusenter av dokumentarbøker. Jahn Otto Johansen (68) topper NRK-lista med hele 52 utgivelser.

Forlagene kniver om de mest kjente fjesene, men kjendisstatusen er ingen garanti for boksuksess.

Omtrent hele NRKs utenrikskorps har dokumentert sine erfaringer i bokform. 10-på-topp-lista over de mest produktive inneholder over hundre boktitler. Men salget varierer fra noen skarve hundre eksemplarer til flere titalls tusen.

Den største NRK-suksessen gjennom tidene er radiojournalisten Richard Herrmann, også kalt «stemmen fra London». Totalt ble bøkene hans trykt i et opplag på over 220000.

En annen suksess er Tomm Kristiansen. Hans tre bøker om sine Afrika-erfaringer er kommet i 47000 eksemplarer.

Cappelen har utgitt de fleste NRK-kjendisenes bøker. Ida Berntsen, forlagssjef for dokumentar i Cappelen, sier tradisjonen er gammel og har gitt smitteeffekt blant NRK-ansatte. Ifølge henne er det like ofte at en NRK-kjendis kommer til forlaget med en bokidé som at forlaget henvender seg til en NRK-medarbeider.

- Kjendiseffektens betydning for salget er sterkt overvurdert. For oss er det viktigere at forfatteren har formidlingsevne enn at vedkommende er kjent, sier hun.

Jahn Otto Johansen sier det er viktig for ham å gå i dybden:

- Journalistikk er jo øyeblikksbilder. Jeg føler jeg har hatt en gjensidig fordel ved både å være journalist og å skrive bøker, sier Johansen, som blir pensjonist 1. oktober.

Men til høsten utgir han «Den brune fare», om høyreekstremismens framvekst i Europa.