NOBELPRISKANDIDAT: Med sin nye roman «Canada» har Richard Ford styrket kandidaturet til å bli den første amerikanske nobelprisvinner i litteratur på 20 år. Her er han på Norsk Litteraturfestival i Lillehammer i 2005. FOTO: TORBJØRN GRØNNING / DAGBLADET
NOBELPRISKANDIDAT: Med sin nye roman «Canada» har Richard Ford styrket kandidaturet til å bli den første amerikanske nobelprisvinner i litteratur på 20 år. Her er han på Norsk Litteraturfestival i Lillehammer i 2005. FOTO: TORBJØRN GRØNNING / DAGBLADETVis mer

- Og Nobelprisen går til....?

Hvilken forfatter vil Svenska Akademien ære og forbanne med litteraturprisen neste gang?

NÅR kinesiske Mo Yan har takket ferdig for Nobelprisen i litteratur i kveld, er det tid for å gjenoppta den litterære favorittspekulasjonen: «Hvem vil Svenska Akademien ære og forbanne med litteraturprisen neste gang?»

Den årlig tilbakevendende korttidsdebatten «Gikk Nobelprisen til riktig forfatter?» er alltid interessant, og årets verbale trefninger om Mo Yans integritet i forhold til det allstyrende Partiet har ikke vært noe unntak.

Likevel: Livet må tross alt gå videre. Når festlighetene ebber ut i Stockholm, er det derfor tid for å rette blikket framover for alle prisnominerende, prisvurderende og prisspekulerende makter.

For oss i den siste gruppa innebærer det å nylese lista over mulige prisvinnere, vurdere strykninger og tilføyelser og ellers se fram til oktober og kunngjøringen av navnet på nok en forfatter som der og da fravristes alt håp om arbeidsro i de neste tre åra.

NOBELPRISSPEKULERING en morsom form for litterær smalltalk uten plagsomt høye krav til tung, faglig kunnskap. Sier du lett henslengt at «Joyce Carol Oates er nok ikke den heteste amerikanske kandidaten i mine øyne, mens Philip Roth derimot...», virker du ganske velorientert, selv om du skulle ha lest svært lite Roth og enda mindre Oates.

Selv vil vi allerede nå slå et slag for en personlig favoritt: Richard Ford.

Ikke så originalt, den amerikanske 68-åringen har figurert på «kan komme til å få prisen»-lista i noen år nå, og hadde Svenska Akademien operert med søknadsskjemaer, ville hans nyeste roman, «Canada», vært et knallsterkt vedlegg. Boka utkom i USA tidligere i år, kommer på norsk i Christian Rugstads oversettelse neste år og innledningen er allerede blitt en klassiker:

«Først vil jeg fortelle om ranet som foreldrene våre begikk. Deretter om mordene, som skjedde seinere. Ranet er viktigst, siden det bidro til å styre mitt og min søsters liv i de retninger som de til sjuende og sist kom til å følge.»

JEG-FORTELLEREN er Dell Parsons, noen ganger som reflekterende, pensjonert engelsklærer i Canada, men mest som den 15 år gamle amerikanske guttungen han var i 1960.

I småbyen Great Falls, Montana — en kjent Ford-ramme — opplever Dell og tvillingsøsteren Berner at foreldrene raner en bank og blir arrestert, hvorpå hele deres normale tenåringseksistens brått opphører.

Mens Berner rømmer vestover for å unnslippe barnevern og barnehjem, frakter en velmenende kvinne Dell nordover til suspekte slektninger på det kanadiske slettelandet. Herfra bærer Dells historie fortellingen fram, i et språk som på beste Ford-vis er enkelt, men likevel uendelig innholdsmettet i all sin såre hardkokthet.

RICHARD FORDS nobelpriskandidatur har til nå først og fremst hvilt på novellesamlingene «Rock Springs», «Women with Men» og «A Multitude of Sins», samt romantrilogien «The Sports Writer», «Independence Day» og «The Lay of the Land» - alle oversatt til norsk.

Om De Aderton skulle finne på å nobelprise ham i 2013, 20 år etter at Toni Morrison hadde æren som hittil siste amerikaner, vil det nok bli sus i de litterære serker mellom oktober og desember også neste år, for du parkerer ikke Philip Roth, Joyce Carol Oates, Don DeLillo, Thomas Pynchon og andre amerikanske «hete kandidater» uten at det blir bråk.

Skjønt, og best av alt: Bråk blir det uansett. Nobelprisen er og blir morsomst sånn.

SISTE: Toni Morrison fikk Nobelprisen i litteratur i 1993 og er den foreløpig siste amerikanske vinneren. FOTO: AP / ALFRED A. KNOPF
SISTE: Toni Morrison fikk Nobelprisen i litteratur i 1993 og er den foreløpig siste amerikanske vinneren. FOTO: AP / ALFRED A. KNOPF Vis mer