Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Og Oscar går til ...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FILMPRISER: Racet er i gang. I konkurransen om de prestisjetunge, internasjonale filmprisene begynner et finaleheat å skille seg ut. Første suppestasjon i løpet er The European Film Awards, altså den europeiske «Oscar-utdelingen», som i år skal foregå i Warszawa 2. desember. Nominasjonene er klare.

INGEN NORSKE filmer nådde så langt som til å bli nominert. De to påmeldte var «Slipp Jimmy fri» og «Den brysomme mannen». Bare seks filmer får delta i konkurransen om beste film i Europa, og utvalget kommer ikke akkurat som et sjokk. Det er titler som nok også vil finnes på lista over beste fremmedspråklige filmer når de egentlige Oscar-nominasjonene offentliggjøres 23. januar.Pedro Almodóvars «Volver» (Spania), Ken Loachs «The Wind that Shakes the Barley» (Storbritannia), Michael Winterbottoms «The Road to Guantánamo» (Storbritannia), Florian Henckel von Donnersmarcks «De andres liv» (Tyskland), Jasmila Zbanics «Grbavica» (Bosnia) og Neil Jordans «Breakfast on Pluto» (Irland) utgjør et sterkt utvalg der det er nærmest umulig å tippe en vinner.

LOACH VANT i Cannes, Zbanic vant i Berlin og de andre har gjort det skarpt både hjemme og ute. Temaet i fem av de seks filmene er politiske eller historiske konflikter. Den sjette, Almodóvars hyllest til kvinner i alle aldrer, er heller ikke tannløs, men en flørtende sjarmbombe som godt kan tenkes å forføre en jury eller to. «Volver» er også Spanias bidrag i kampen om de fem nominasjonene til beste fremmedspråklige film under Oscar-utdelingene 25.februar.

NORGE HAR påmeldt Joachim Triers «Reprise» til Oscar-nominasjonene. Over 60 filmer fra like mange land skal konkurrere om å bli nominert av Academy Award-juryen. Både «Grbavica» og «De andres liv» går igjen sammen med «Volver» på lista over påmeldte. Danmark stiller med «Etter bryllupet», Sverige med «Farväl Falkenberg» og Finland med Aki Kaurismäkis «Lys i skumringen». En outsider med stort potensial er Algeries «Indigènes» av Rachid Bouchareb, en bred episk film om nordafrikanere som sloss på fransk side under siste verdenskrig med bare trakassering til takk. Tør vi spå ...?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!